hirdetés

A fülzúgás diagnózisa

A fülzúgás gyakori rendellenesség, és sokféle oka lehet. A tinnitusok többsége szubjektív, de némelyikük a vizsgáló számára is hallható. A szubjektív tinnitus leggyakrabban fülészeti okokra - elsősorban halláscsökkenésre - vezethető vissza. A vezetéses halláscsökkenés gyakori okai közé tartoznak a hallójárati fertőzések, az impaktált cerumen és a savós középfülgyulladás. Idegi halláscsökkenést okozhatnak a nagy intenzitású zajexpozíció, a presbyacusis, ototoxikus gyógyszerek és a Méničre-betegség. A féloldali halláscsökkenés és a fülzúgás tünetegyüttese felveti a nervus acusticus neurinomájának gyanúját. Szubjektív tinnitust kiválthatnak neurológiai, metabolikus vagy pszichés rendellenességek is. Az objektív fülzúgást általában az arteria carotis vagy a vena jugularis rendszerének rendellenességei okozzák. A kezdeti kivizsgálás során a részletes anamnézis felvétele után fül-orr-gégészeti és hallásvizsgálatot kell végezni. A féloldali vagy pulzáló fülzúgás alaposabb kivizsgálást igényel.

A tinnitus elnevezés latinul csengést jelent. Definíció szerint a tinnitus általában lokalizált kiindulású, belső eredetű, nem kívánt hangélmény, melyet mások csak ritkán hallanak.1 Ez a gyakori jelenség az USA lakosságának akár 10%-át is érinti. A fülzúgás 40 és 70 éves kor között a leggyakoribb, körülbelül azonos arányban fordul elő férfiak és nők között, s gyermekek körében csak ritkán észlelhető.

A tinnitus súlyossága változó. Az egyik vagy mindkét fülben időszakosan jelentkező fülzúgás (csengés, sziszegés, zúgás, morajlás, kattogás, csattogás) mellett előfordul elviselhetetlen tinnitus is, amelynek hatására a beteg az öngyilkosság gondolatáig is eljuthat.1,2 A pszichésen hasonlóan jellemzett tinnitusban szenvedő betegeket néha egészen eltérő mértékben zavarja a fülzúgás, és eltérően élik meg annak mindennapi életükre gyakorolt hatását. Epidemiológiai adatok szerint a tinnitustól szenvedők mintegy negyedét zavarja a fülzúgás, a többiek ennek nem adják különösebb jelét.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Richard W. Crummer, MD - Ghinwa A. Hassan, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.