Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 18
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-12-19

A táplálékkiegészítők szedésével  nem akadályozhatjuk meg a krónikus betegségek kialakulását.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2017-11-14

A molekuláris medicina egyik perspektivikus területét képviselő oligonukleotid-terápia rövid, szintetikus nukleinsavakat alkalmaz specifikus gé­nek, illetve fehérjék működésének befolyásolására. Az összefoglaló a ma már gyakorlati eredményeket is felmutató, de sikertörténetnek még nem tekint­hető tudományterület jelenlegi helyzetét és jövőbeli lehetőségeit mutatja be.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-10-19

Az időskori macula-degeneráció minden stádiumában olyan biomarkerek mutathatók ki a vérből, melyek lehetővé teszik a korai felismerést és a pontosabb prognózist.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2016-07-29

Evidencia erejű indirekt tények utalnak arra, hogy az időskori macula-degene­ráció (AMD) idült érbetegség, az érrendszer megbetegedésének része. A szem struktúráit vérrel ellátó érendotél diszfunkciójának (ED) kulcsszerepe van az AMD létrejöttében. Joggal várható, hogy az endotélfunkció megőrzése, az ED nem gyógyszeres és/vagy gyógyszeres helyreállítása az idült érbántalmat, így az AMD kialakulását preveniálni, az AMD folyamatát javítani képes.

World Journal of Pharmaceutical Research (WJPR), 2016. március

#5
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Egészségügyeink
2016-02-28

A Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesületének (MÉKISZ) ötrészes cikksorozata a gyártók és forgalmazók szemszögéből mutatja be az étrend-kiegészítők helyét a gyógyulást, betegségmegelő­zést, egészségmegőrzést támogató termékek között. A sorozat első része a gyógyszertárban is forgalmazható legfontosabb, gyógyszernek nem minősülő termékkategóriákat tekinti át a hatályos európai uniós és hazai jogszabályok szerint.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-09-21

Az időskori memóriazavar és kognitív hanyatlás korábbi vizsgálatok szerint rendszeres testedzéssel mérsékelhető, de két új tanulmányban nem sikerült igazolni, hogy a testmozgás vagy táplálékkiegészítők fogyasztása megállítaná a kezdődő demenciát.

#7
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2014-04-27

A korfüggő macula-degeneráció „nedves”, azaz exszudatív típusának kezelésé­ben áttörést jelentettek a vaszkuláris endoteliális növekedési faktort (VEGF-et) gátló gyógyszerek, a korábban elkerülhetetlen nagyfokú látásromlás megaka­dályozhatóvá vált. A VEGF-gátlók gyógyszercsaládjának legújabb tagjáról, az afliberceptről – más néven VEGF-csapdáról, kereskedelmi nevén Eylea® készít­ményről – szerzett tapasztalatokat foglalja össze a közlemény.
Drug Design, Development and Therapy, 2013. augusztus

#8
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Szemészet, fül-orr-gégészet
2014-03-25

A családorvosnak ismernie kell a szemészeti sürgősségi állapotok jeleit és tüneteit, képesnek kell lennie a szem alapszintű vizsgálatára (látásélesség mérése, pupillavizsgálat, látótérvizsgálat, a szem elülső szegmentumának lámpás vizsgálata, szemfenékvizsgálat. Ha a beteg úszkáló foltokról vagy fényfelvillanásokról számol be, fundoszkópia után sürgősen szemészeti vizsgálatot kell kezdeményezni a retinaleválás vagy -szakadás kizárására. Gondolni kell a szemgolyó roncsolódására vagy ruptúrájára, ha a szemet trauma érte. A belső szemgyulladás (endoftalmitisz) megelőzésére szemgolyósérüléskor antibiotikum adható, a szemet kagylókötéssel kell letakarni. Kémiai károsodás esetén azonnali szemöblítésre van szükség.

#9
Orvostovábbképző Szemle Különszámok 20 éves jubileumi különszám
OTSZ Online >> Rovatok >> Jubileumi különszám
2014-01-13

A szemészet nagyléptékű változásokon ment keresztül az elmúlt 20 év alatt. Legjelentősebbnek mondható a lé­zersebészet elterjedése mind terápiás, mind refraktív sebészeti vonatkozásban. A katarakta sebészetében előretörtek a műlencsebeültetésekkel végzett mű­tétek, bővültek a magasabb fénytörési hibák korrekciójára is alkalmas műlen­csék fajtái. A szaruhártya-beültetések vonatkozásában megjelentek a cornea egyes rétegeinek transzplantációs lehetőségei. Általánossá váltak az időskori macula-degeneráció és a retinopathia diabetica kezelései. Új műszerek jelen­tek meg, amelyek a biomikroszkopikus diagnosztikát segítik.

#10
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2013-08-02

Mivel a humán érrendszer valamennyi része egylényegű, az elsődleges és má­sodlagos prevenciós tevékenység részeként (a ritka ellenjavallatok figyelembe­vétele mellett) kívánatos lenne – lehetőleg együtt – alkalmazni a cikkben leírt beavatkozásokat az időskori macula-degenerációban szenvedő, illetve annak kockázati tényezőit hordozó betegeken.

J Pharmaceut Scient Innov, 2012. november-december

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.