Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 8
#1
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XX. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle
2015-09-25

Az izombeteg gyermek altatása az aneszteziológusok nagy része számára rejtélyes, ijesztő dolog, leginkább azért, mert ritkán találkoznak vele. Az alábbi közlemény célja, hogy összefoglalja mindazt, amit az izombeteg gyermekek biztonságos érzéstelenítéséről tudni kell és érdemes.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-06-11

Nem csupán a dohányosoknak, hanem a passzív dohányosoknak is több anesztetikumra van szükségük a műtétek során.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2015-02-06

Az infiltrációs érzéstelenítés módjának megválasztásakor figyelembe kell venni az eljárás típusát, az anesztézia megkívánt tartamát és a szer farmakodinamikáját. A leggyakoribb érzéstelenítési mód a bőr lokális infiltrációja, amikor közvetlenül az érzéstelenítendő helyre fecskendezzük be az injekciót. A területi anesztéziához az injekciókat a kívánt terület köré adjuk be, blokkolva a terület beidegzését. Az idegblokádot főleg az ujjak és az arc érzéstelenítésére használjuk. Könnyen azo­nosítható tájékozódási pontok segítik a n. supraorbitalis, a n. supratrochlearis, a n. infraorbitalis és a n. mentalis blokádját. A kéz és a láb számos helyén blokkolhatók dorzálisan vagy palmárisan/plantárisan az ujjakat ellátó idegek.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-03-26

A status epilepticus-os betegek 10–40%-ában a görcsaktivitás nem szüntethető meg sem első vonalbeli (benzodiazepinek), sem másodvonalbeli antiepileptikumokkal (pl. fenitoin, valproát, levetiracetám), ami mintegy 40%-os halálozáshoz vezet.

#5
OTSZ Online >> PR cikkek
2014-01-06

Egy svájci tercier akadémiai egészségügyi központban 6 éven át nagy volt a fertőzés és a halál kockázata azokban a refrakter status epilepticusos betegekben, akiknek állapotát anesztetikumokkal kezelték.

#6
OTSZ Online >> PR cikkek
2013-05-21

Az eddigi legnagyobb klinikai ketamin vizsgálat kutatói, a New York-i Mount Sinai Icahn Orvoskarának munkatársai arról számoltak be, hogy a ketamin –amely egy anesztetikum – drámai javulást eredményezett a kezelésre rezisztens major depressziós betegekben.

#7
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2013-03-18

Ahhoz, hogy egy országban megvalósuljon és sikeresen elterjedjen az egynapos sebészet, szemléletváltásra van szükség mind az egészségpolitikai, irányítási és finanszírozási rendszer szereplői, mind az ellátásban szerepet vállaló szakemberek, mind pedig a betegek részéről. 

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2012-11-07

A Stony Brook-i Egyetem (NY, USA) orvoskarának kutatói azt mutatták ki, hogy a gyermekek agyi anyagcseréjére erősebben hat egy inhalációs anesztetikum, mint egy intravénás: elsősorban azt kell kiemelni, hogy az előbbi hatására kifejezettebb lesz az agy laktátkoncentrációjának növekedése. 

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.