hirdetés

A dohányosok fájdalma erősebb

Nem csupán a dohányosoknak, hanem a passzív dohányosoknak is több anesztetikumra van szükségük a műtétek során.

hirdetés

Az Euroanaesthesia Kongresszuson közzétett vizsgálat szerint a nemdohányzókhoz képest a dohányosoknak 38%-kal több propofolra volt szükségük az anesztéziához, és  a passzív dohányosoknak 18%-kal többre. Az eredményekről dr. Erdogan Ozturk (Bezmialem Vakif Egyetem, Isztambul, Törökország), a vizsgálatot vezető kutató és munkatársai számoltak be.

„Nagyon kevés vizsgálat jelezte, hogy a dohányzás fokozza az anesztetikumok iránti igényt, és a passzív dohányosokat egyáltalán nem vizsgálták ebből a szempontból” – írták a kutatók.

A vizsgálatban 90 olyan nő vett részt, akiken teljes abdominális hiszterektómiát végeztek. Három 30-as csoportra osztották őket a dohányzási állapot alapján: dohányosok, passzív dohányosok és nemdohányzók. (A nemdohányzók kórtörténetében sem dohányzás, sem passzív dohányzás nem szerepelt.)

A dohányzási állapotot a szérum kotinin meghatározásával igazolták; ez a nikotin egyik anyagcsereterméke, és a beszívott dohányfüst markere.

Minden betegnél standard intravénás anesztéziát alkalmaztak. A bispektrális index (az éberség fokmérője; értéke 100-tól 0-ig terjed, ahol a 100 a teljes éberségnek, a 0 az agyhalálnak felel meg) 40 és 60 között volt. A kutatók minden műtét után meghatározták, hogy összesen mennyi propofolt és remifentanilt (fájdalomcsillapító) használtak fel.

Az anesztézia létrehozásához szükséges átlagosan felhasznált propofol mennyisége a dohányosokban 102,76 mg volt, a passzív dohányosokban 84,53 mg, és a nemdohányzókban 63,17 mg. Az anesztézia létrejöttéhez a dohányosoknak 38%-kal több propofolra volt szükségük, mint a nemdohányzóknak, és a passzív dohányosoknak 18%-kal többre (mindegyik p <0,05).

Az egész eljárás alatt a propofol teljes felhasznált mennyisége a dohányosokban 179,38 mg, a passzív dohányosokban 150,50 mg, és a nemdohányzókban 119,37 mg volt. A dohányosok 33%-kal több anesztetikumot használtak fel, mint a nemdohányzók, és a passzív dohányosok 20%-kal többet (mindegyik p <0,05).

A remifentanil teljes felhasznált mennyisége a dohányosokban 1315 µg, a passzív dohányosokban 1241 µg, és a nemdohányzókban 1010 µg volt. A dohányosok 23%-kal többet használtak ebből a fájdalomcsillapítóból, mint a nemdohányzók (p <0,05), és a passzív dohányosok 18%-kal többet (ns.).

Mindebből a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy az ugyanolyan mélységű anesztéziához ugyanannak a műtétnek a során az aktív és a passzív dohányosokban több anesztetikumra és fájdalomcsillapítóra volt szükség, mint a nemdohányzókban.

Ennek egyik lehetséges magyarázata az, hogy a nikotin befolyásolja az anesztetikum metabolizmusát a májban. „Kiindulópontunk az a gondolat volt, hogy a cigaretták, mivel több mint 4000 kémiai anyagot tartalmaznak, hatással lehetnek a gyógyszerek anyagcseréjére” – mondta dr. Ozturk.

A vizsgálatot kommentáló egyik aneszteziológus, dr. Richard Dutton (Chicagói Egyetem) meglepőnek, de hihetőnek tartja az eredményeket, mivel a cigarettafüst stimulálja az agyműködést, és azoknak a betegeknek, akik stimulánsokat használnak, több anesztetikumra van szükségük.

A szükséges anesztetikumok mennyisége egyénenként 10–20%-os különbségeket mutat, s ezért a 38%-os különbség igen jelentős – mondta dr. Dutton. Emellett fontos pozitívuma a vizsgálatnak, hogy a dohányzási állapotot objektíven meghatározták a kotinin mérésével, és nem csak az önbevallásra hagyatkoztak – tette hozzá.

 

Forrás: MedPage Today

 

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.