hirdetés

Az NCCN új irányelvei a dohányzás felfüggesztéséről

Bár a fejlett országokban a dohányzás csökkenése észlelhető, a Földön manapság kb. 1,2 milliárd ember dohányzik, legfőképpen Ázsiában, Latin Amerikában és Kelet-Európában, ezért világszerte nagy erőkkel próbálkoznak e káros szenvedély megfékezésével.

hirdetés

A cigaretta évente 440 000 amerikai állampolgár halálát okozza, közülük 49 000 saját hibáján kívül, passzív dohányzás okozta ártalom következtében hal meg a nikotin következtében (Medscape Drugs & Diseases). Hazánkban még ennél is riasztóbbak a számok: a lakosság arányához képest jóval több, évente mintegy 30.000 ember veszti életét a dohányzással összefüggő betegségek következtében.

A World Lung Foundation és az American Cancer Society ötödik kiadásban megjelent „The Tobacco Atlas” szerint a dohányfüstben található mintegy 4 000 vegyület közül legkevesebb 69 rákkeltő tulajdonságú. A százezreknek munkát adó, de milliókat elpusztító dohánytermékek gyártása és forgalmazása óriási üzlet, az USA-ban az első hat dohánygyár 2013 évi összesített profitja 44,1 milliárd dollár (kb. 12.350 milliárd Ft) volt. Csak marketingre közel 1 millió dollárt költenek óránként (!). Az egyén egyértelmű károsodása mellett a környezetet is óriási terhelés éri, csak a cigaretta-csikkekből évente 1,7 milliárd fontnyi (kb. 770 millió kg) mérgező szemét keletkezik. A WHO 2011-es beszámolója szerint a 20. században mintegy 100 millió ember esett áldozatul a dohányzásnak, és amennyiben az abúzus tovább folytatódik (és a népesség is ilyen ütemben nő), akkor a 21. században várhatóan 1 milliárd ember fog belehalni a dohányzás következményeibe. Jelenleg évente több áldozata van a nikotinnak, mint az AIDS-nek, a tuberkulózisnak és a maláriának együttvéve.

A nikotin a szervezetbe bekerülve azonnal növeli a pulzusszámot, emeli a vérnyomást, és hosszabb használat során csökkenti a testsúlyt. Erős érzelmi befolyása is van: átmenetileg növelheti az éberséget, viszont nikotin abúzus- és függőség esetén kétségbeesést és mániákusságot idézhet elő. A beszéd gyorsabbá, a dohányzó ingerlékennyé válik, ingerlékenysége viszont egy újabb adag nikotin adaggal könnyen csillapítható. A neuropszichológiai hatás az agy „jutalmazó” központján, a ventrális tegmentális területtől a bazális előagyig húzódó mezolimbikus dopamin rendszeren keresztül érvényesül. A dopaminban gazdag nucleus accumbensben találkozik az összes addiktív viselkedés. Az innen származó dopamin kellemes érzést vált ki, arra csábítva a használót, hogy a pozitív élmény ismételt kiváltása céljából újból és újból használjon például nikotint, alkoholt, vagy drogokat.

A dohányzás jelenősen növeli a legtöbb daganatos megbetegedés kockázatát: a szájüreg-, gége-, nyelőcső-, tüdő-, hólyag-, hasnyálmirigy-, vese-, máj-, gyomor, vastagbél-, méhnyak-, petefészek-, emlődaganatok nagyobb gyakorisággal jelennek meg dohányzókban a nem dohányzókhoz képest. Rendkívüli módon emelkedik a szájüregi rákok és a tüdőrák kockázata, de a dohányzás erősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a COPD kockázatát is.

A nikotin méreg. A bőrön, a száj- és garatüreg nyálkahártyáján, az alveolusok és a béltraktus hámján keresztül azonnal felszívódik, és gyorsan eloszlik a szervezetben. Anyagcseretermékei közül különösen az 4-metilnitrozamino-1-3-piridil-1-butan (NNK) és az N-nitrozonornikotin (NNN) nevű metabolitok karcinogének, melyek speciális transzmembrán receptorokhoz (leginkább az alfa-7-nikotin-acetilkolin receptorhoz = α7nAChR-hoz) kötődve beavatkoznak a sejt szabályozásába, növelik a dopamin, katekolamin és GABA termelést, ill. kibocsájtást. A nikotin és derivátumai egyértelműen aktiválják és támogatják a karcinogenezis alapvető folyamatait: megváltozik a receptorok expressziója, erősödik a növekedési faktorok szintézise és a növekedési szignál átvitele, melyek következtében nő a proliferáció, fokozódik az angiogenezis és az áttét-képzés, ugyanakkor csökken az apoptózis. Nem minden egyes személy érzékeny a karcinogén expozícióra: alapvetően az örökölt genetikai állomány módosíthatja a rászokást, az addikciót, a karcinogén metabolizmust, a gazdaszervezet öngyógyítását, a tumor-szuppressziót.

A National Comprehensive Cancer Network (NCCN) esedékes évi találkozóján 2015. március 13.-án a floridai Hollywoodban a szakemberek újra tárgyalták a daganatos betegek leszoktatásának javaslatait. A tárgyalás levezető elnöke, Dr. Peter Shields (Ohio State University Comprehesive Cancer Center, Columbus) szerint az Egyesült Államok egészségügyi intézményeiben gyakorlatilag nincsenek rendszerbe foglalt, konzisztens elvek a dohányzásról való leszoktatás mechanizmusáról, és ezen változtatni kell. A daganatos betegek legalább 20-30%-a dohányzik, a tüdőrákos betegek minimálisan fele jelenleg is aktív dohányos, pedig a leszokás javíthatja a daganatos beteg prognózisát, hatásosabb lesz a kezelés.

A leszokás kedvező következményei ellenére csak az onkológusok fele tanácsolja a betegnek a dohányzás azonnali abbahagyását. A betegeknek gyógyszeres kezelést és magatartás-terápiát is fel lehet ajánlani, de a betegnek készen kell állni a leszokásra. Rezisztensebb esetekben fel kell ajánlani a nikotin-pótlást vagy a vareniclin*-kezelést.

„Az elektronikus cigaretták (e-cigaretták) és a kiegészítő, komplementer kezelések (akupunktúra, hipnózis, táplálék-kiegészítők) nem javasoltak, mivel semmilyen bizonyíték áll rendelkezésre ezeknek a nikotin-elvonásra gyakorolt hatásáról” – jelentette ki Dr. Shields.

A gyógyszeres kezelés bizonyítottan hatásos és javasolt. Három útja közül elsőként nikotin-pótló kezelések (nicotin-replacement therapy = NRT) nikotin-tapasz, rövid hatású szopogatók, rágógumi, inhaláció, orrspray formában vagy vareniciklin adása javallt. Másodszorra két kombináció javasolható: a vareniclin plusz NRT, vagy a bupropion** plusz NRT. Végül hármas kombináció jöhet szóba: vareniclin plusz bupropion NRT-vel vagy nélküle, a nortiptilin (triciklikus antidepresszáns), valamint a klonidin (hipertónia kezelésében használatos alfa-2 adrenerg-receptor antagonista). Természetesen a gyógyszeres kezelésekhez mellékhatások is társulnak. A vareniciklin és a bupropion kezelések során állandó monitorozás szükséges, mivel különféle pszichiátriai tünetek jelentkezhetnek, vagy a meglévők romolhatnak. A bupropion kontraindikált görcsrohamokra hajlamos egyéneknél, tamoxifen szedés mellett, MOA gátlók szedése mellett, és a zárt-zugú glaukoma esetén. A pszichológiai kezelés a leszoktatás legfontosabb eleme, melynek egyénre szabottan kell történnie. A gyógyszeres leszoktatás pszichológiai kezelés nélkül kevéssé hatásos, tehát a multimodális stratégiától várható a legtöbb siker.

 

*A vareniclin bizonyos nikotin-receptorokon részleges agonista, az α7nAChReceptorokon teljes agonista. Jóval gyengébben stimulálja a nikotin-receptorokat, mint maga a nikotin. Ilyen módon azonos a citizin hatásával, de teljesen eltér a nikotin antagonistáktól, valamint a bupropion hatásától, és a nikotin-pótlás mechanizmusától is. Csökkenti a vágyat és csökkenti a dohányzással járó „kellemes” érzéseket. Ez segíthet a leszokásban. Lényegében a veséken át eliminálódik, melynek félideje 24 óra.

**A bupropion atípusos antidepresszáns szer, mely gátolja a noradrenalin és a dopamin reuptake-et (visszavételt) az idegsejtekben. A neuronális nikotin acetilkolin-receptorok (nAChR-ek) nem kompetitív antagonistája.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News > Conference News

2. Medscape Medical News

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.