hirdetés

Soha nem késő leszokni a dohányzásról

Ha valaki csak 60 éves kora után szokik le a dohányzásról, a kardiovaszkuláris okból eredő halálozásának kockázata akkor is 5 év elteltével akkor is jelentősen csökken a a továbbra is dohányzókat fenyegető kockázathoz képest.

hirdetés

Egy új metaanalízis eredménye azt mutatta, hogy a résztvevő 503 905, 60 éves vagy idősebb személyben 5 évvel a leszokás után 10%-kal kisebb volt a kardiovaszkuláris halálozás kockázata, mint a továbbra is dohányzókban. S a leszokás után 5–9 évvel 16%-kal volt kisebb kockázat, és 10–19 év elteltével már 22%-kal.

„Bár a leszokással elért kockázatcsökkenés annál nagyobb, minél korábban szokik le valaki a dohányzásról, adataink azt mutatják, hogy még a legidősebb betegcsoportban is jelentősen csökken a kardiovaszkuláris kockázat a leszokás hatására” – állítja dr. Ute Mons (Német Rákkutató Központ, Heidelberg, Németország) és munkatársai.

A BMJ-ben április 22-én publikált közleményükben a kutatók azt is igazolták, hogy ebben az idős csoportban a dohányzás kétszeresre növelte a kardiovaszkuláris halálozást a nemdohányzókhoz képest. Azoknak a kockázata, akik korábban dohányoztak, de nemrég leszoktak, csak 37%-kal volt nagyobb, mint a nemdohányzóké. Az akut koronária események rizikója a dohányosokban, illetve a korábban dohányzókban 98%-kal, illetve 18%-kal volt nagyobb, mint a nemdohányzókban.

A vizsgálatban a CHANCES konzorciumba bevont észak-amerikai és európai kohorszok vettek részt. A metaanalízisben összesen 25 kohorsz szerepelt. Az átlagos követési idő 8–13 év volt; ez idő alatt összesen 37 952 kardiovaszkuláris eredetű halál fordult elő.

Az elemzés részeként a kutatók meghatározták azt is, hogy mennyivel korábban halnak meg a dohányosok, mint a nemdohányzók. A jelenleg is dohányzók esetében ez átlagosan 5,5 év volt, a korábban dohányzókéban 2,16 év. A kardiovaszkuláris halálozás kockázata azok körében volt a legnagyobb, akik naponta 20 vagy több cigarettát szívtak el (hazárd arány: 2,63; 95% CI: 2,28–3,04), s az ő esetükben átlagosan 6,90 évvel előbb következett be a halál, mint a nemdohányzókban.

„Bár viszonylag magas sikerességi arány érhető el, a vizsgálatok szerint az idősebb dohányosok kisebb valószínűséggel részesülnek a dohányzásról leszoktató segítségben, mint a fiatalabbak” – írták dr. Mons és munkatársai. „Ezért eredményeinknek, amelyek szerint idős korban is előnyös a dohányzásról való leszokás, fontos közegészségügyi vonatkozásai vannak.”

 

Forrás: Medscape

 

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.