Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 13
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-02-18

Az FDA felnőtt betegek aurás és nem aurás migrénjének kezelésére javallott nazális sprayt engedélyezett (Tosymra, szumatriptán).

#2
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Gyógyszergyári közlemény
2017-09-15

A szénanátha kezelésében az eddigieknél is hatásosabb szerekre van szükség, különösen a súlyos perzisztáló esetekben. A szteroid (flutikazon-propionát) és H1-receptor-antagonista (azelasztin) kombinációját módosí­tott vivőanyag- és adagolórendszerben tartalmazó Dymista® antiallergiás orrspray jól használható az allergiás rinitisz szezonális és perenniális formájában is. Klinikai vizsgálatokban kétszer hatásosabban csökken­tette az orr- és szemtüneteket, mint a flutikazon-propionát orrspray, a monokomponensekre jellemző tolerálhatóság mellett. A MACVIA-ARIA munkacsoport 2016-os ajánlásában nemcsak a step-up stratégia 3. lépé­seként, hanem a step-down stratégia 1. lépéseként is javasolja a Dymistát, ha a korábbi allergénexpozíció idején alkalmazott nazális szteroid vagy antihisztamin inadekvát hatású volt.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Gyógyszergyári közlemény
2017-05-06

Az allergiás rinitisz kezelésében a nemzetközi és hazai irányelvek sze­rint egyaránt a második generációs orális antihisztaminok, a nazális antihisztaminok, a nazális szteroidok, illetve az utóbbi kettő kombinációja (a monoterápiák ismert elégtelensége esetén) jelentik a terápiás ajánlás bázisát. A legújabb, pár éve megjelent kombinációs orrspray, a Dymista áttörést jelentett a rinitiszes betegek életminőségének javulásában.

#4
A bilastin kognitív hatásainak vizsgálata 2400 m-es kabinmagasságnak megfelelő légnyomáson 1. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2016-10-14

A tanulmány célja az volt, hogy 1-szer 20 mg bilastin szedatív, kognitív mel­lékhatásának lehetőségét vizsgálja repülési körülmények között. A második generációs antihisztamin bilastin korábban napi 40 mg dózisig nem mutatott szedatív mellékhatást, és nem rontotta a pszichomotoros teljesítményt, el­lentétben az első generációs hidroxizinnel.

Aerospace Medicine Human Perdormance, 2016. július

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-02-29

A PRAC szerint kétséges a fuzafungin tartalmú orr- és szájspray-k biztonságos alkalmazása a súlyos allergiás reakciók és a hatásosság gyenge bizonyítékai miatt.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-06-02

Újabb ígéretes lépést tettek a kígyómarás elleni ellenméreg kifejlesztése felé. Egy előzetes vizsgálatban azt mutatták ki, hogy a gyors és könnyen alkalmazható kezelés növeli a kígyómarást elszenvedettek túlélését.

#7
OTSZ Online >> Allergológia, immunológia
2013-08-08

A Mometazon furoát (MF) orrspray hatékony az allergiás rinitisz és az orrpolipózis kezelésében, de nem ismert azon képessége, hogy eléri-e az orrüreg csillószőrős hámban gazdagabb hátsó részét, ahol a legtöbb patológiás folyamat történik. Tény, hogy az ismert orrspray-k nem halmozódnak megfelelő dózisban az orrüreg hátsó részében, ami pedig előnyösebb a terápia szempontjából.

#8
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2013-01-21

A szerzők a rhinosinusitisről és az orrpolipózisról megjelent új európai szakmai irányelv (European Position Paper on Rhinosinusitis and Nasal Polyps 2012) családorvosok és nem fül-orr-gégész szakorvosok számára gyakorlati szempontból legfontosabb ajánlásait ismertetik. Hangsúlyozzák a kórképek definíciójában történt változásokat, és részletes táblázatokban mutatják be a terápiás ajánlások újdonságait.

#9
OTSZ Online >> PR cikkek
2012-11-26

Ha monogám kapcsolatban élő férfiaknak oxitocint adnak, akkor nagyobb valószínűséggel tartják magukat távol számukra ismeretlen, vonzó nőktől és maradnak hűségesek élettársukhoz – erről számolt be a Journal of Neuroscience egyik közleménye november 14-én.

#10
OTSZ Online >> PR cikkek
2012-09-10

Számos korábbi tanulmány igazolta európai és észak amerikai betegeken a mometazon-furoát (MF) hatásosságát allergiás rinitiszes (AR) betegeken. Ázsiában jelenleg az intranazális kortikoszteroid orrspray-k (INS) használata még nem elterjedt, ugyanis a távol-keleti emberek sok esetben eltérően viszonyulnak egyes gyógyszerek alkalmazásához, mint nyugati betegtársaik. A legfrissebb nemzetközi ajánlások első vonalas (elsőként választandó) gyógyszernek javasolják, különösen az orrdugulással járó, középsúlyos és súlyos allergiás rinitisz formákban. 

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.