Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 8
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-11-04

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszereinek bizottsága (CHMP) 2019 október 14-17-i ülésén az alábbi készítményeket véleményezte.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-06-17

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) pozitívan véleményezte a neutropenia megelőzésére szolgáló Grasustek (pegfilgrasztim) készítményt.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-11-22

Az FDA engedélyt adott a Humira (AbbVie) biohasonló szerének (Hyrimoz, adalimumab-adaz) forgalmazására a Humirával csaknem azonos indikációkban. 

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-09-03

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszereinek bizottsága (CHMP) 2018 július 23-26-i ülésén az alábbi készítményeket véleményezte. 

#5
Hematológia Mozaik Hematológiai Mozaik 9. évfolyam 2. szám
OTSZ Online >> Hematológia Mozaik
2018-07-26

BEVEZETÉS
Primer központi idegrendszeri lymphoma (PCNSL) alatt a kizárólag a központi idegrendszeren belül manifesztálódó lymphomákat értjük, melyek az összes elsődleges agytumor 3-4%-át, illetve az összes extranodális lymphoma 4–6%-át teszik ki. A betegségcsoport standard indukciós kezelése általában nagy dózisú methotrexat tartalmú immunokemoterápián alapul, melyet konszolidációként teljes agyi radioterápia, nem myeloablativ kemoterápia, vagy nagy dózisú kemoterápiát követő autológ hematopoetikus őssejt-transzplantáció (ASCT) követhet. A nagy dózisú methotrexatterápia hatékonysága ellenére a betegek közel 50%-ában fordulhat elő refrakter betegség vagy relapszus, mely kockázata még ASCT konszolidáció mellett is jelentős. A relabáló, illetve refrakter primer központi idegrendszeri lymphomában szenvedő betegek esetében standard kezelési protokoll nem áll rendelkezésre, a betegcsoportban a túlélési adatok kedvezőtlenek. Erre tekintettel a munkacsoport egy új mentő terápiás séma hatékonyságát vizsgálta, amely két rövid rituximabot, nagy dózisú cytarabint (HDAraC) és thiotepát (TT) tartalmazó kombinált indukciós kezelésből és azt követő thiotepa (TT) és carmustin bázisú kondicionálást követő ASCT-ből áll.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-02-07

A tavalyi évben legnagyobb forgalmat elért 10 onkológiai gyógyszer listáját a Genetic Engineering & Biotechnology News közölte 2018. január 15.-én online megjelent cikkében.

#7
A biohasonló granulocitakolónia-stimuláló faktor nonintervenciós vizsgálata a kemoterápia kapcsán fellépő neutropénia profilaxisában 1. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> PR cikkek
2013-04-02

A kemoterápia indukálta neutropénia a rákbetegség kezelésének gyakori kísérőjelensége, mely jelentős morbiditással és mortalitással jár, emellett nagyban növeli a terápia költségeit is. A neutropénia miatt szükségessé váló dóziscsökkentés és/vagy a kemoterápia halasztása igazoltan kedvezőtlenül befolyásolja a rákbetegség kimenetelét. A rekombináns granulocitakolónia-stimuláló faktorral (G-CSF) végzett profilaxis mérsékli a kemoterápia kapcsán fellépő neutropénia súlyosságát, emellett fontos szerepet játszik abban, hogy a beteg teljes egészében megkaphassa a mieloszuppresszív kemoterápiát.

#8
Journal of Clinical Oncology IV. évf.3. szám
OTSZ Online
2008-06-01
  Célkitűzés   A legtöbb adjuváns kemoterápiás sémában később taxánnal is kiegészített vagy azzal egyidejűleg adagolt anthracyclin alapú kombinációs kezelést alkalmaznak. Feltételezésünk szerint taxánkezeléssel bevezetett anthracyclin-kombináció mellett kevésbé van szükség a dózis csökkentésére és késleltetésére, mint fordított szekvencia esetén. Hipotézisünk tesztelésére randomizált, II. fázisú, multicentrikus, adjuváns kemoterápiás vizsgálatot végeztünk.   Betegek és módszerek   Ötvenhat, nem áttétes, hónaljinyirokcsomó-pozitív emlőrákos beteget soroltunk be véletlenszerűen az A csoportba (75 mg/m2 docetaxel [DOC] intravénásan [iv.] 14 naponta négy cikluson át, majd 60 mg/m2 doxorubicin és 600 mg/m2 cyclophosphamid [AC] iv. 14 naponta négy cikluson át) vagy a B csoportba (AC, majd DOC) ugyanolyan dózisban és séma szerint. A betegek minden kezelési ciklusban, a kemoterápia után 1 nappal 6 mg pegfilgrastimot kaptak szubkután injekcióban. Az elsődleges célkitűzésünk az volt, hogy a DOC-t dóziscsökkentés vagy késleltetés nélkül adjuk az AC előtt vagy után, és kiszámítsuk a DOC és az AC relatív dózisintenzitását (RDI).   Eredmények   Többségében 0–2. fokú toxicitások jelentkeztek a szekvenciától függetlenül. A DOC RDIértéke az A csoportban (előbb DOC, azután AC) 0,96, a B csoportban (előbb AC, azután DOC) pedig 0,82, és a B csoportban gyakrabban vált szükségessé dóziscsökkentés (46% v 18%). Az AC RDI értéke az A csoportban 0,95-nak, míg a B csoportban 0,98-nak adódott.     Következtetések   Amennyiben a DOC-t az AC előtt adtuk, akkor ritkábban kellett csökkenteni a DOC dózisát, és az RDI nagyobb volt, mint fordított szekvencia esetén. Indokolt lenne nagyobb vizsgálatokban értékelni az anthracyclinek előtt alkalmazott DOC hatását.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.