hirdetés

A Humira biohasonló gyógyszerét engedélyezte az FDA (adalimumab-adaz, Hyrimoz)

Az FDA engedélyt adott a Humira (AbbVie) biohasonló szerének (Hyrimoz, adalimumab-adaz) forgalmazására a Humirával csaknem azonos indikációkban. 

hirdetés

Október 31-én az FDA engedélyezte a világ egyik legnagyobb árbevételt termelő biológiai készítményének, a Humirának (AbbVie) a biohasonló szerét (Hyrimoz, adalimumab-adaz) az originátor készítménnyel megegyező indikációkban. A Hyrimoz injekció engedélyezésének kérelmezője a Novartis egyik divíziója, a Sandoz, mely az egyik legjelentősebb globális szereplő a biológiailag hasonló vagy bioszimiler készítmények területén. Az FDA által engedélyezett indikációk majdnem megegyeznek a Humira javallataival: rheumatoid arthritis (RA) és juvenilis idiopathiás arthritis (JIA) kezelésére négy éves és idősebb betegekben, spondylitis ankylopoetica (AS), felnőttkori Crohn-betegség (CD), colitis ulcerosa (UC) és plakkos psoriasis (Ps) kezelésére. Különbség, hogy nem szerepel az indikációk között a Humiránál engedélyezett enthesitis asszociált arthritis és gyermekkori uveitis.

Stefan Hendriks, a Sandoz biológiai készítményekért felelős globális igazgatója szerint a Hyrimoz FDA-jóváhagyásával a Sandoz egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy az autoimmun betegségekben szenvedő amerikai betegek is ugyanazzal a gyógyszerhozzáféréssel rendelkezzenek, mint az európaiak.

A hatóanyagról – adamilumab

Az adalimumab a tumornekrózis-faktor-alfa (TNF-α) immunszuppresszánsok közé tartozik (ATC kód: L04AB04). Specifikusan kötődik a TNF-hez és semlegesíti a TNF biológiai hatását azáltal, hogy megakadályozza a TNF interakcióját a p55 és p75 sejtfelszíni TNF receptorokkal. Továbbá az adalimumab módosítja azokat a biológiai válaszokat, melyeket a TNF indukál, illetve szabályoz, beleértve a leukocyták vándorlásáért felelős adhéziós molekulák szintjeinek változtatását (ELAM-1, VCAM-1 és ICAM-1, melyek IC50 értékei 0,1 - 0,2 nM).

Klinikai vizsgálatok, engedélyezés

Az FDA a Hyrimoz engedélyezésére benyújtott kérelemet egy analitikai, preklinikai és klinikai vizsgálatokat egyaránt tartalmazó kiterjedt adatcsomag alapján értékelte, melyek a készítmény és a referencia biológiai készítmény egyezőségét mutatták ki mind a biztonságosság, mind a hatásosság és minőség tekintetében. A Hyrimoz farmakokinetikai, immunogenitási és biztonságossági jellemzőit egy randomizált, kettősvak, háromkarú parallel biohasonlósági vizsgálat igazolta, melyben az elsődleges végpontok teljesültek, és az összes farmakoniketikai paraméter tekintetében bioekvivalenciát mutattak ki. A terápiás ekvivalenciát az ADACCESS hatásossági és biztonságossági biológiai hasonlóságot igazoló vizsgálat értékelte, mely a referencia biológiai késíztményéhez hasonló biztonságossági és immunoginicitási profilt igazolt a középsúlyos-súlyos plakkos psoriasis indikáció vonatkozásában.

Az indikációkról

A rheumatoid arthritis az arthritisek egyik leggyakoribb típusa, és az Egyesült Államokban csaknem 1,3 millió embert érint. A psoriasis az Egyesült Államokban a leggyakoribb autoimmun betegség, és a legújabb felmérések szerint 7,5 millió ember, az USA teljes populációjának 2,2%-át érinti.

A kérelemet beadó vállalatról (Sandoz) és készítményeiről, azaz az Amgen-Sandoz háború

A Hyrimoz a Sandoz harmadik biohasonló készítménye az amerikai piacon. A Sandoz volt az első olyan cég az Egyesült Államokban, mely egy biológiailag hasonló készítményre kapott engedélyt, és ehhez az FDA akkoriban újnak számító biológiailag hasonló készítményekre vonatkozó engedélyezési útvonalát kellett használnia. Ez a szer a 2015-ben jóváhagyott Zarxio (filgrasztim-sndz) leukocyta növekedési faktor volt, melynek referencia készítménye az Amgen által gyártott Neulasta. Biológiailag hasonló készítményeknél igen gyakori, hogy az originátor gyártója azonnal beperli a bioszimiler kérelmezőjét, így történt ebben az esetben is. Az Amgen szabadalombitorlási pert indított a Sandoz ellen, arra hivatkozva, hogy a Sandoz a gyógyszer fejlesztése során illetéktelenül használta fel egyik szabadalmát, egy fehérje-purifikálási eljárást (US Patent 8,940,878).

A második a 2016-ban az Erelzi (etanercept) volt, a szer a Sensoready Pen nevű előre töltött injekcióval adható be, ennek referencia biologikuma a 2003-ban engedélyezett Enbrel (Immunex Corporation, később szintén Amgen). Az Erelzi indikációi igen hasonlóak a Hyrimozéhoz: rheumotoid arthritis (RA), polyarticularis juvenilis idiopathiás arthritis (JIA) 2 éves vagy idősebb betegekben, arthritis psoriatica (PsA), spondylitis ankylopoetica (AS) és plakkos psoriasis felnőtt betegekben. Az Amgen ezúttal is pert indított, ebben az estben ötrendbeli szabadalombitorlás szerepelt a periratokban, emiatt az Erelzi piaci bevezetése késedelmet is szenvedett.

A Hyrimoz esetében a Humira gyártója, az AbbVie indított jogi eljárást a Sandoz ellen, szintén szellemi tulajdonjogi vita miatt, de a felek már túl vannak a megegyezésen, melynek értelmében 2023-tól a Hyrimoz az Egyesült Államokban a Humira összes indikációjára elérhető lesz. Ugyanezen megállapodás értelmében a Humirával kapcsolatos licenceket, szellemi tulajdonjogokat a Sandoz használhatja Európában, ezekért royalty-t fizet az AbbVie-nek.

Várható, hogy a Sandoz 2020-ig további biohasonló szereket engedélyeztet, mivel már „be van töltve a csőbe” a pegfilgrasztim, a rituximab és az infliximab is, ráadásul ezek már Európában engedéllyel, de legalábbis pozitív CHMP-véleménnyel rendelkeznek.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Sandoz receives US FDA approval for biosimilar Hyrimoz(TM) (adalimumab-adaz)

Sandoz Biosimilar Pipeline

Erelzi Approval Letter (FDA)

Enbrel Approval Letter (FDA)

FDA approves first biosimilar (filgrastim-sndz) from Sandoz

Court Rules Sandoz Did Not Infringe on Amgen's Filgrastim, Pegfilgrastim Patent

First Decision on Label Carve-Outs for Biosimilars Expected in Enbrel Litigation

Humira SMPC

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.