hirdetés

Tofacitinib-citrát colitis ulcerosában

Az Európai Bizottság rheumatoid arthritis és arthritis psoriatica mellett most már colitis ulcerosa ellen is engedélyezte a tofacitinib (Xeljanz) alkalmazását.

hirdetés

Az Európai Bizottság engedélyezte az orálisan szedhető tofacitinib-citrát (Xeljanz, Pfizer) colitis ulcerosa elleni alkalmazását. A korábban rheumatoid arthritis és arthritis psoriatica kezelésére elfogadott készítmény innentől középsúlyos vagy súlyos aktív colitis ulcerosában szenvedő olyan felnőtt betegeknél is használható, akik nem reagáltak megfelelően, vagy intoleránsak voltak a korábban alkalmazott hagyományos vagy biológiai terápiára. A tofacitinib egy Janus-kináz enzim gátló, melyet tabletta formában eleinte 10 mg-os adagban naponta kétszer, később 5 és 10 mg-os adagban legalább 8 héten keresztül kell szedniük a betegeknek.

„Mostanáig a középsúlyos vagy súlyos aktív colitis ulcerosában szenvedő betegeknek nem volt olyan kezelési lehetőségük, mely előidézni és fenntartani is képes lehetett volna a szteroid-mentes remissziót. Ez az első Janus-kináz enzim gátló, mely colitis ulcerosa kezelésére használható, így egy új kezelési lehetőséget biztosít a colitis ulcerosában szenvedő betegek számára.

A colitis ulcerosa egy krónikus, gyakran rokkantosító, azaz a képességek csökkenését eredményező betegség, Európában körülbelül 2,1 millió embert érint. A colitis ulcerosa egy krónikus, gyulladásos bélbetegség, melynek során a betegek folyamatosan kiújuló, fellángoló hasi fájdalmat és véres hasmenést tapasztalnak. Az egyéb tünetek között gyakori a kimerültség, a testsúlyvesztés és a láz is. Az Egyesült Államokban csaknem egymillió beteget tartanak nyilván, Magyarországon a gyulladásos bélbetegségek (inflammatory bowel diseases - IBD, ide tartozik a Crohn-betegség is) megközelítőleg negyven-negyvenötezer embert érintenek.

A tofacitinib európai engedélyezése három fázis III. vizsgálat eredményein alapult: OCTAVE Induction 1, OCTAVE Induction 2 és OCTAVE Sustain (OCTAVE: Oral Clinical Trials for Tofacitinib in Ulcerative Colitis – Orális klinikai vizsgálat tofacitnibbel colitis ulcerosában globális klinikai fejlesztési program). Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) a véleményezés során ezen felül figyelembe vette még az OCTAVE Open, egy folyamatban lévő, nyílt elrendezésű, hosszú távú kiterjesztett vizsgálat eredményeit is. Az Európai Gyógyszerügynökség az értékelés során megállapította, hogy a Janus-kináz enzim gátló jelentős klinikai előnyökkel rendelkezik a már meglévő terápiákkal szemben a középsúlyos vagy súlyos aktív colitis ulcerosában szenvedő betegek kezelésében.

A tofacitinib Európában metotrexáttal (MTX) kombinációban már korábban engedélyezett volt középsúlyos-súlyos rheumatoid arthritisben szenvedő olyan felnőtt betegek kezelésére, akik nem reagáltak megfelelően, vagy intoleránsak voltak a korábban alkalmazott betegségmódosító reumaellenes gyógyszerekkel (DMARD-ok) végzett kezelésekre. Önmagában is szedhető azon betegek esetében, akik nem szedhetnek metotrexátot vagy nem tolerálják azt. A DMARD-okra nem vagy nem megfelelően reagáló felnőtt betegeknél metotrexáttal kombinációban a tofacitinib aktív arthritis psoriaticában is alkalmazható.

Az Egyesült Államokban az FDA idén májusban terjesztette ki a tofacitinib javallatát a középsúlyos vagy súlyos aktív colitis ulcerosában történő alkalmazásra.

A Xeljanz leggyakoribb mellékhatásai a fejfájás, az orr és a garat fertőzése és gyulladása, hasmenés, hányinger és a magas vérnyomás. A Xeljanz leggyakoribb súlyos mellékhatásai a súlyos fertőzések, például a pneumonia, cellulitis, herpes zoster, húgyúti fertőzések, diverticulitis és appendicitis, valamint az opportunista fertőzések, amelyek a gyengült immunrendszerű betegeknél fordulhatnak elő. A Xeljanz nem alkalmazható aktív tuberkulózisban, súlyos fertőzésekben, illetve valamilyen opportunista fertőzésben szenvedő betegeknél. A Xeljanz továbbá nem alkalmazható súlyos mértékben csökkent májfunkcióban szenvedő betegeknél, illetve várandós és szoptató nőknél.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

European Union Clears Tofacitinib (Xeljanz) for Ulcerative Colitis (Medscape)

EMA: Xeljanz EPAR

FDA approves Xeljanz for psoriatic arthritis

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.