hirdetés

Áttörés a Crohn-betegségben?

Új terápiás módszereket keresnek a Crohn betegség kezelésére. Az egyik ígéretes jelölt a filgotinib. A Lancet-ben közölt publikáció arról szól, hogy ez a Janus-kináz gátló (JAK) hatékony és viszonylag biztonságos megoldás lehet.

hirdetés

Prof. Dr. Séverine Vermeire (Egyetemi Kórház Leuven, Belgium) vezeti azt a kettős-vak, randomizált tanulmányt, amelyben 9 országból 174 olyan páciens vett részt, akik legalább már 3 éve Crohn-betegségben szenvednek. A betegek CDAI-index (Crohn’s Disease Activity Index) értéke átlagosan 290 körüli. A vizsgálat idejére a résztvevőknek az addig szedett gyógyszereket, mint például a budesonidot vagy a mesalazint el kellett hagyniuk.

A tanulmány két részből állt. A betegek először 10 héten át napi 200 mg filgotinibet vagy placebót kaptak. Tíz hét után az elsődleges végpontot, a klinikai remissziót (a CDAI 150 alatti) a filgotinib-csoportban a betegek 47 százaléka, a placebo-csoportban 23 százaléka érte el. A páciensek azon alcsoportjában, akik még sosem kaptak TNF-alfa-ellenes antitest-terápiát, a filgotinibre 60% reagált jól, míg a placebóra 13%. Az anti-TNF alfa ellenanyaggal már kezelt betegeknél ez 37%, illetve 29% volt.

Az első fázist a placebo-csoportban a résztvevők 7 százalékánál állították le a betegség súlyosbodása miatt, illetve ugyanennyien hagyták abba a tabletta szedését a javulás elmaradása miatt. A filgotinib-csoportban a betegek 3%-a mellékhatások miatt, 8%-a hiányzó hatás miatt hagyta abba a kezelést.

A második fázis további 10 hétig tartott. Azokat a betegeket, akik az első fázisban reagáltak a hatóanyagra, három csoportba osztották: napi 200 mg vagy 100 mg filgotinib vagy placebo. Akik nem reagáltak rá, ismételten napi 200 mg filgotinibet vagy placebót kaptak. Akik a placebóra reagáltak, továbbra is placebót kaptak, a placebóra nem reagálók pedig napi 100 mg filgotinibet.

Húsz hét után a remisszió aránya azoknál a betegeknél, akik legalább az egyik szakaszban kaptak filgotinibet, 50-71%.

Az átfogó biztonsági elemzésben minden résztvevő adatát összegezték, aki valamelyik fázisban, valamilyen dózisban filgotinibet kapott. A vizsgálat teljes ideje alatt a betegek 18 százaléka hagyta abba a filgotinib szedését mellékhatások miatt, a placebót 9%. A filgotinib-csoportban a páciensek 9 százaléka, a placebo-csoportban 4 százaléka tapasztalt súlyos mellékhatásokat. A filgotinibet szedők 3 százaléka súlyos fertőzést kapott.

A 20 hetes filgotinib-kezelés után a HDL-koleszterin értéke jelentős mértékben emelkedett. Az LDL-koleszterin aránya a HDL-koleszterinhez képest 3 százalékkal nőtt (a placebo hatására 10%-kal).

A másodlagos végponthoz tartozott többek között a C-reaktív protein, a kalprotektin, az endoszkópos leletek, a nyálkahártya-elváltozások gyógyulása, a fájdalom és a széklet gyakorisága, valamint az életminőség. A filgotinib minden tekintetben általánosan jobb hatást ért el, mint a placebo.

Az ok, amiért a filgotinib a Crohn-betegség kezelésére alkalmas lehet, a tofacitinib pedig nem, vélhetően az, hogy a filgotinib szelektíven blokkolja a JAK1-et. Ezzel szemben a tofacitinib a JAK1 mellett a JAK2-t és JAK3-at is gátolja. A kutatók szerint a filgotinib egy tisztán JAK1-gátló, ezért azokkal az inhibitorokkal összehasonlítva, amelyek több Janus-kinázt is gátolnak, kevesebb a mellékhatása, és ezért nagyobb dózisban is adható. Azt azonban még vizsgálni kell, hogy a kis molekulák nem gyengítik-e az immunrendszert.

 

Forrás: Medscape

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.