hirdetés

Az azathioprine kezelés nem segít a korai Crohn-betegségen

Két új vizsgálat, amely a korai Crohn-betegség azathioprine terápiájára vonatkozott, megkérdőjelezte azt a nézetet, amely szerint a gyógyszerrel elérhető és meghosszabbítható a remisszió.

hirdetés

Az azathioprine azonban hatásos azokban a betegekben, akiknek súlyos vagy perianális betegségük van – írták a szerzők a Gastroenterology októberi számában (teljes közlemény).

Az első vizsgálatban, amelyet dr. Julián Panés, a barceloniai Hospital Clínic/IDIBAPS munkatársa vezetett, 131 beteg vett részt, akik random azathioprine-t vagy placebót kaptak. Az azathioprine csoportból 37-en, a placebo csoportból 32-en maradtak a 18 hónapos vizsgálat végére.

A betegek 18–70 évesek voltak, és a Crohn-betegséget a vizsgálatot megelőző 8 hétben diagnosztizálták náluk.

Dr. Panés és kollégái azt találták, hogy azoknak a betegnek az aránya, akik kortikoszteroid-mentesen tartósan remisszióban voltak, hasonló volt a két kezelési csoportban: 44,1% az azathioprine-t kapók körében, és 36,5% a placebo csoportban (p=0,48) (Gastroenterology, teljes közlemény). Nem volt jelentős különbség azoknak a betegeknek az arányában sem, akik korábban érték el a kortikoszteroid-mentes, tartós remissziót, s azokéban sem, akikben nem lépett fel relapszus.

Egyetlen terület volt, ahol a gyógyszer előnyösnek mutatkozott; ez egy post hoc elemzés során derült ki, ahol a relapszust úgy definiálták, hogy a Crohn-betegség Aktivitási Indexe (CDAI) 175-ös vagy magasabb pontszámról 220 fölé emelkedett. Ezt a mérőszámot használva az azathioprine betegekben kisebb volt a relapszusok aránya, mint a placebo betegekben (11,8% versus 30,2%; p=0,01), s ebből dr. Panés azt a következtetést vonta le, hogy a gyógyszer a súlyosabb betegségben lehet hasznos.

A második vizsgálatot dr. Jacques Cosnes vezette, aki a párizsi Hôpital Saint-Antoine és az Université Pierre et Marie Curie munkatársa; ebben szintén olyan felnőtteket vizsgáltak, akiknek újonnan (6 hónapon belül) diagnosztizált Crohn-betegségük volt.

Ő és kollégái véletlenszerűen két csoportra osztottak 147 beteget: az egyik azathioprine-t kapott, a másik a szokásos kezelésben részesült, amelyet csak akkor egészítettek ki azathioprine-nel, ha kortikoszteroid dependencia fejlődött ki, krónikus aktív betegség állt fenn gyakori fellángolásokkal, ha a beteg gyengén reagált a kortikoszteroidokra vagy súlyos perianális betegség alakult ki. Összesen 132 beteg fejezte be a vizsgálatot.

A vizsgálat elsődleges végpontja azoknak a trimesztereknek az aránya volt, amelyet a beteg kortikoszteroid-mentes és anti-tumor nekrózis faktor (TNF)-mentes remisszióban töltött a vizsgálat 3 éve alatt.

Az azathioprine csoport 65 betege a trimeszterek 67%-át töltötte remisszióban, és a hagyományosan kezelt csoport 67 betege körében 56% volt ez az arány (p=0,69). A klinikai remissziót úgy definiálták, hogy a CDAI pontszám kevesebb 150-nél.

Emellett „az azathioprine csoportba tartozó betegeknél hasonló volt azoknak a trimesztereknek az aránya, amelyekben fellángolás, kórházba kerülés, bélműtét, illetve anti-TNF terápia fordult elő, mint a hagyományosan kezelt csoportban, azonban kevesebb aktív perianális léziójuk volt” – írták a kutatók.

Valóban, míg az azathioprine csoportban csak két betegnél kellett perianális műtétet végezni, a hagyományosan kezelt csoportban kilencnél, bár egyébként nem volt különbség a bélműtétek arányában a két csoport között.

Egészében véve a vizsgálat nem mutatta ki, hogy a korai azathioprine terápia előnyös lenne, kivéve a perianális betegség esetében, s ebben is csak akkor – a szerzők szerint –, ha korán alkalmazzák, mielőtt még irreverzibilis károsodás jött volna létre.

Forrás: Internal Medicine News

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.