2024. április. 19., péntek - Emma.

Irritábilis bél szindróma - betegtájékoztató

Fontos kiemelni, hogy az IBS – kellemetlen tünetei ellenére – nem károsítja tartósan a vastagbél struktúráját. A gyulladásos bélbetegségekkel szemben az IBS nem okoz tartós bélgyulladást, és fennállása kapcsán nem növekszik a vastagbélrák kialakulásának esélye sem. Az IBS-ben szenvedő betegek jelentős része úgy nyilatkozik, hogy tünetei enyhültek, amint megtanulta kontrollálni állapotát.

hirdetés

Milyen tünetei vannak az irritábilis bél szindrómának?

Az IBS tünetei nagy egyéni változatosságot mutathatnak, és sok esetben jelentős átfedés észlelhető más kórképek tüneteivel. A leggyakoribb tünetek:

  • Hasi fájdalom vagy görcsök
  • Puffadásérzés, gázosság
  • Hasmenés vagy székrekedés – időnként a kettő váltakozása
  • Nyákos székürítés

A tünetek sok esetben enyhék, és alig befolyásolják a mindennapi életet, míg máskor jelentős munkaképesség-csökkenést okoznak és rontják az életminőséget. Az IBS többnyire idült kórállapotként áll fenn, melynek lefolyása hullámzó: a tünetek időnként súlyosbodnak, máskor enyhülnek vagy éppen átmenetileg teljesen megszűnnek.

 

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Mindenképpen fel kell keresni az orvost, ha a székürítési rend tartósan megváltozik, vagy újabb tünettel bővül a korábbi tünetegyüttes. Ez utóbbi esetben ugyanis felvetődik súlyosabb kórkép, például gyulladásos állapot vagy rosszindulatú daganat gyanúja is. Az orvos feladata ilyenkor, hogy kizárja az egyéb betegségek (pl. fekélyes bélgyulladás, Crohn-betegség stb.) lehetőségét. Az első vizsgálatokat követően a háziorvos specialistához (gasztroenterológushoz) utalhatja a beteget.

Mielőtt a beteg felkeresi az orvost, célszerű naplót vezetni a tünetekről (jelentkezés ideje, súlyossága, időtartama stb.), feljegyezni a közelmúlt fontosabb eseményeit (különösen a stresszhelyzettel járókat), listát készíteni a szedett gyógyszerekről, illetve felírni azokat a kérdéseket, melyeket mindenképpen fel akar tenni az orvosnak.

 

Mi okozza az irritábilis bél szindrómát?

A betegség kiváltó okát még nem pontosan ismerjük. A bélfalat alkotó izomréteg koordinált, ritmikus mozgással továbbítja a béltartalmat a végbél felé. IBS esetén a bélfal összehúzódásai erőteljesebbek és hosszabb ideig állnak fenn, mint normális körülmények között. A beleken gyorsan keresztülpréselődő béltartalom gázképződéshez, puffadáshoz és hasmenéshez vezet. Máskor éppen ellenkezőleg: a táplálék tovahaladása meglassul, a széklet besűrűsödik, keménnyé és szárazzá válik, ami székrekedést okoz. A betegség kialakulásában idegrendszeri tényezők is szerepet játszanak, melynek következtében a beteg az átlagosnál hevesebbnek éli meg a gázos belek fokozott összehúzódását.

Számos egyéb tényezőt is feltételeznek az IBS hátterében, például kimutatták, hogy az IBS-betegek szervezetében nagyobb mennyiségben van jelen a szerotonin nevű kémiai hírvivő anyag. Felmerült az is, hogy a betegség kapcsán felborul a bél baktériumflórájának egyensúlya.

Az állapot létrejöttét elősegíthetik bizonyos ételek, egyes személyeknél például székrekedést vagy hasmenést okozhat a csokoládé, a tej vagy az alkoholtartalmú italok. Szénsavas üdítőitalok vagy egyes gyümölcsök fogyasztása után puffadás és diszkomfortérzés jelentkezhet. A stressz ugyancsak súlyosbíthatja a tüneteket, és a hormonhatások szerepére utal, hogy a menstruáció alatt, illetve környékén ugyancsak fellángolhatnak a tünetek.

Az alábbi tényezők fennállása esetén nagyobb az esély arra, hogy valamikor az élet folyamán IBS jelentkezik: fiatal kor; női nem; rokonok körében előfordult IBS.

 

Hogyan kórismézik az irritábilis bél szindrómát?

A betegség diagnózisa alapvetően a tünetek ismeretén és a fizikális vizsgálat leletén nyugszik. Mivel a betegségnek többnyire nincsenek szemmel látható jelei, a diagnózis alapvetően az egyéb szóba jövő kórképek kizárásán alapul. A kivizsgálás megkönnyítésére kritériumrendszert (Róma II kritériumok) dolgoztak ki, melyet az IBS-en kívül egyén funkcionális betegségek diagnosztikájában is használnak. (Ez utóbbiak közé olyan kórképek tartoznak, amikor a bélrendszer szerkezete normális, működése azonban kóros.)

Előfordulhat, hogy az orvos kiegészítő vizsgálatokat kér, például székletvizsgálatot a felszívódási zavarok kizárására. Egyes esetekben – ugyancsak elsősorban egyéb betegségek kizárására − sor kerülhet hajlékony vagy merev eszközzel béltükrözésre, laboratóriumi tesztekre és laktóztolerancia-vizsgálatra is.

 

Hogyan kezelhető az irritábilis bél szindróma?

Tekintettel arra, hogy az IBS pontos okát nem ismerjük, oki kezelésre nem, legfeljebb tüneti terápiára van mód. Enyhébb esetekben a tünetek pusztán az életmód megváltoztatásával (stresszhelyzetek kerülése, megfelelő étrend stb.) is kézben tarthatók. Súlyosabb esetekben az alábbi módszereket javasolhatja az orvos:

  • Székrekedéses panaszok esetén rostpótlás az étrenddel vagy erre alkalmas készítményekkel.
  • A hasmenés csökkentésére vény nélkül kapható vagy vényköteles gyógyszerek.
  • A puffadás és hasi görcsök enyhítésére a görcsoldó gyógyszereken túl jó hatású lehet a szénsavas italok, valamint a káposztafélék kerülése.
  • Egyes esetekben a bélműködést szabályozó vegetatív idegrendszerre ható (antikolinerg) szereket is rendelhet az orvos, mely puffadás, székrekedés és hasmenés eseteiben is jó hatású lehet.
  • Ha az IBS-hez egyéb tünetek is társulnak, ennek megfelelő kezelésre van szükség (depresszió elleni szerek, antibiotikumok stb.).

 

Mit tehet a beteg a tünetek csökkentésére?

Sok esetben már egyszerű változtatásokkal jelentős tünetcsökkenés érhető el. Előfordulhat, hogy a kedvező hatások nem mutatkoznak meg azonnal, a cél azonban nem átmeneti, hanem hosszú távú javulás elérése.

  • A rostbevitel fokozása. IBS eseteiben a fokozott rostfogyasztásnak kétféle hatása lehet: miközben a székrekedést megoldja, a gázképződést és a hasi görcsöket fokozhatja. A legjobb stratégia, ha fokozatosan emeljük a bevitt rost mennyiségét, míg javulást tapasztalunk. Más esetekben éppen a rostbevitel megszorítása enyhíti a puffadást és hasi görcsöket. Amennyiben a tünetek nem változnak vagy súlyosbodnak, fel kell keresni az orvost.
  • A panaszokat súlyosbító élelmiszerek kiiktatása az étrendből. E csoportba leggyakrabban az alkohol, csokoládé, koffeintartalmú italok és gyógyszerek, tejtermékek, édesítőszerek (pl. szorbitol, mannitol). Puffadást okozhatnak a bab- és káposztafélék, esetenként a zsíros ételek, és kevesen tudják, de súlyosbíthatja a panaszokat az is, ha valaki rágógumit rág vagy szívószállal issza az italát.
  • Gyakoribb, de kisebb mennyiségű étkezés. Különösen hasmenés esetén lehet jó hatású, ha a beteg gyakrabban étkezik, de egyszerre csak kis mennyiséget fogyaszt.
  • Bőséges folyadékbevitel. E célból a legjobb a tiszta víz; az alkohol és a koffeintartalmú üdítőitalok stimulálják a bélfalat, ezáltal súlyosbítják a hasmenést, a szénsavas üdítőitalok pedig puffadást okozhatnak, ezért kerülendők.
  • Rendszeres testmozgás. A testedzés enyhíti a depressziót és a stresszt, és elősegíti a bélfal normális kontrakcióit. Ha valaki korábban keveset mozgott, akkor érdemes lassú sétával kezdeni, majd fokozatosan emelni a mozgás intenzitását. Amennyiben egyéb egészségi probléma is fennáll, úgy a testedzés előtt mindenképpen ki kell kérni az orvos tanácsát.
  • Hasmenés elleni vagy székletlágyító gyógyszerek szedése. A recept nélkül kapható gyógyszerek esetében is fokozott körültekintés szükséges, és mindig azt a legkisebb mennyiséget kell bevenni, ami már kiváltja a kívánt hatást. A megfelelő szer kiválasztásában az orvos segíthet.
  • Az alternatív medicina eszköztárából többféle módszerrel is sikerült már kisebb-nagyobb eredményeket elérni rövidebb-hosszabb ideig. Ezek: akupunktúra, gyógynövények, hipnózis, probiotikumok, jóga, masszázs, meditáció stb
 
Az itt közölt szakmai anyagok megjelenését az Abbott Laboratories Kft. támogatta. A benne foglalt információk az előadó eredményeit és/vagy nézeteit tükrözik, melyek eltérhetnek az Abbott álláspontjától. A megemlített termékek használatakor az érvényes alkalmazási előírás az irányadó.

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[121091] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.