Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 9
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVIII. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2021-04-27

A hypertonia és a 2-es típusú cukorbetegség együttes jelenlétük felgyor­sítja a célszervkárosodások és a szövődmények fellépését. A folyamat megállítása az optimális vércukorkontrollon túl a célvérnyomás elérésén, a szervvédelemmel bíró vérnyomáscsökkentők alkalmazásán, a diabeteses anyagcserezavart rontó szerek kerülésén és leginkább a pontosan végzett nem gyógyszeres kezelésen múlik. 

#2
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2019-07-01

A zsírszövet fejlődése, működése transzkripciós faktorok hálózatán ke­resztül zajlik. A molekuláris események összehangolásában – s így az adipogenezisben, lipidmetabolizmusban, inzulinérzékenységben – a peroxiszóma proliferátor aktiválta receptor-γ (PPARγ) különös jelentőséggel bír. A jelátvitellel összefüggő zsírszövet-működési zavarok állnak az el­hízás és a hozzá társuló anyagcsere-betegségek hátterében. Az emberi barna zsírszövet metabolikusan igen aktív, a fehér zsír közötti bézs sejtek is potenciálisan termogén tulajdonságúak. Rágcsálókon és emberen vég­zett vizsgálatok alapján lehetőség nyílik az energiafelhasználást stimuláló gyógyszerek, tényezők alkalmazására az elhízás elleni kezelésben.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-11-06

Bármilyen, az Alzheimer-kór kezelésében reménykeltő készítmény azonnal nagy nyilvánosságot kap. Egy gondosan tervezett, placebokontrollos vizsgálat a vörösborok rezveratrolját tartalmazó gyógyszert biztonságosnak és jól tolerálhatónak találta, sőt az Aβ40 biomarker szintjének alakulását tekintve hatásosnak is.

 

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-10-29

A tartós, mértékletes borozgatás hatását randomizált, kontrollcsoportos vizsgálatban, cukorbetegeken még nem tanulmányozták. Két esztendei vizsgálat tanúsága szerint kiváltképp a vörösbor mérsékelt fogyasztása diabéteszben is biztonságos, és szignifikánsan csökkenti a kardiometabolikus kockázatot.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-02-23

A franciák elég sok telített zsírt fogyasztanak, mégis viszonylag ritkán lesznek koszorúérbetegek. Ezt az ún. francia paradoxont főleg a vörösborban lévő rezveratrolnak tulajdonítják. Egy amerikai állatkísérlet további adatokkal gazdagította az eddigi kedvező eredményeket.

#6
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2013-12-09

Az áttekintés az érendotél-működészavar néhány problémakörének (vaszkuláris kockázati tényezők, oxidatív stressz, endotélaktiváció, endotél-működészavar, vaszkulopátia, szövet-/szervkárosodás) holisztikus értelmezésére tesz kísérletet.
J Pharmaceut Scient Innov, 2013. február

#7
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2013-08-02

Mivel a humán érrendszer valamennyi része egylényegű, az elsődleges és má­sodlagos prevenciós tevékenység részeként (a ritka ellenjavallatok figyelembe­vétele mellett) kívánatos lenne – lehetőleg együtt – alkalmazni a cikkben leírt beavatkozásokat az időskori macula-degenerációban szenvedő, illetve annak kockázati tényezőit hordozó betegeken.

J Pharmaceut Scient Innov, 2012. november-december

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2012-02-13

Nehéz időket élnek a vörösborokban található természetes polifenol, a rezveratrol feltételezett szívvédő és élethosszabbító hatását gyógyszerekbe átmenteni igyekvő cégek és kutatók. Kattintás után botránykrónika következik tudományos háttérrel.

#9
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2012-02-06

A progresszív emlékezetkieséssel és kognitív hanyatlással járó Alzheimer kór megelőzésére nincsenek igazoltan hatásos módszerek. Az enyhe és középsúlyos stádiumban a kolinészteráz-bénítók kismértékben javítják a kognitív működést, a viselkedést és a napi aktivitást. A betegség középsúlyos−súlyos formáiban a memantin rövid távú alkalmazásával valamelyest javítható a kognitív teljesítmény, a viselkedés és a napi aktivitás. 

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.