hirdetés

Segíthet a rezveratrol Alzheimer-kórban?

Bármilyen, az Alzheimer-kór kezelésében reménykeltő készítmény azonnal nagy nyilvánosságot kap. Egy gondosan tervezett, placebokontrollos vizsgálat a vörösborok rezveratrolját tartalmazó gyógyszert biztonságosnak és jól tolerálhatónak találta, sőt az Aβ40 biomarker szintjének alakulását tekintve hatásosnak is.

 

hirdetés

Ez év decemberében emlékezünk meg Alois Alzheimer német pszichiáter halálának századik évfordulójáról. Alzheimer 1901-ben vizsgálta ki azt a beteget, aki a gyakorlott szakorvos minden korábbi esetétől különbözött. A közismert tárgyak nevét gyakran képtelen volt megmondani, írás közben is elakadt, és nem tudta folytatni az elkezdett szót vagy mondatot. A minden helyzetben tökéletesen tanácstalan, szinte emlékképek nélkül élő nőbeteg rövidesen meghalt, és orvosa fölboncolta az agyát. Dr. Alzheimer nem észlelte az agyi erek meszesedését, agylágyulást sem állapított meg, de az agy zsugorodása mellett több, addig nem ismert eltérést írt le. Ezért javasolta egykori főnöke, Emil Kraepelin, hogy a betegséget nevezzék úgy: Morbus Alzheimer. Ma az Alzheimer-kór a legrettegettebb neurológiai betegség. Becslések szerint az Egyesült Államokban ötmillió ilyen beteget kezelnek, ezért bármilyen új Alzheimer-ellenes készítmény milliók sorsán javíthatna.

A Georgetown Egyetem (Washington, D.C.) munkacsoportja R. Scott Turner vezetésével foglalkozott a rezveratrol Alzheimer-kórra gyakorolt hatásának vizsgálatával, eredményeiket a Neurology közölte. Az egyéves vizsgálat randomizált, kettős vak, placebokontrollos, 2. fázisú tanulmány volt, és 119, enyhe-mérsékelt fokú Alzheimer-kórban szenvedő beteg vett részt.

A résztvevők napi 500 mg rezveratrollal kezdték a megfigyelést, az adagot 13 hetenként ugyanilyen dózissal emelték, és az év végén 2×1000 mg szájon át adagolt gyógyszergyári készítménnyel fejezték be. Ez a napi adag átlagosan 1000 üveg vörösbor rezveratroltartalmának felel meg!

A vizsgálat eredményei nem értékelhetők könnyen. Egyértelmű pozitívum, hogy kiderült: a rezveratrol átjut a vér-agy gáton. A kezelési készítményt a vérben és a cerebrospinális folyadékban egyaránt mérték. A dózis növelése során a béta-amiloid-40 (Aβ40) szintje sem a vérben, sem a cerebrospinális folyadékban nem változott, miközben a placebocsoport tagjainál csökkenést mutatott. „Az Aβ40 csökkenése azt jelzi, hogy a demencia fokozódik és az Alzheimer-kór előrehalad, de ennek alapján még nem mondhatjuk ki, hogy a rezveratrolkezelés kedvező hatású” – foglalta össze Dr. Turner. Az agytérfogat szignifikánsan csökkent a gyógyszeres terápia hatására a placebóhoz képest.

A vizsgálat vezetője hangsúlyozta, hogy a rezveratrol jól tolerálható és biztonságos. Azt is észlelték, hogy rezveratrol hatására a testsúly csökkent, míg a placebót szedő betegek híztak. További vizsgálatokra van szükség a rezveratrol Alzheimer-kórban kifejtett hatásainak tisztázására.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.