hirdetés

Kevés bor a cukorbetegek kockázati tényezőit csökkenti

A tartós, mértékletes borozgatás hatását randomizált, kontrollcsoportos vizsgálatban, cukorbetegeken még nem tanulmányozták. Két esztendei vizsgálat tanúsága szerint kiváltképp a vörösbor mérsékelt fogyasztása diabéteszben is biztonságos, és szignifikánsan csökkenti a kardiometabolikus kockázatot.

hirdetés

Az alkohol, különösen a bor hatásával kapcsolatosan szinte mindenkinek van valamilyen egyéni tapasztalata, véleménye, de ha megfelelően kontrollált, tudományosan tervezett vizsgálatok eredményeit keressük a borivás hosszú távú egészségügyi befolyását illetően, meglepetéssel tapasztaljuk, hogy ezen a területen ismereteink meglepően hiányosak. Érthető, hogy éppen a kardiovaszkuláris területen dolgozók számára volt nagy figyelmet keltő anyag az Annals of Internal Medicine-ben október 20-án megjelent dolgozat, amelyben 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőttek 2 éves napi borivását hasonlították össze ásványvíz ivásával.

Irish Shai vezetésével a 27 tagú szerzőgárda két intézetben sorolt be a „Cardiovascular Diabetes and Ethanol” (CASCADE) vizsgálatba 224, megfelelően kontrollált, 2-tipusú diabéteszben szenvedő beteget. Csak olyan beteg került a vizsgálati csoportba, aki induláskor általában nem ivott alkoholt, a korábbi alkoholistákat és a napi kettőnél gyakoribb inzulinadásra szorulókat kizárták a tanulmányból. A cukorbetegek életkora 40 év és 75 év között volt. Étkezésük mediterrán diéta volt, kalóriamegszorítás nélkül. A vizsgált személyek randomizáltan kaptak 2 éven keresztül a vacsorához vagy 150 ml ásványvizet, vagy fehér- vagy vörösbort.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a cukorbetegek alkoholfogyasztásával kapcsolatban a diabetológusok álláspontja megfelelő adatok hiányában nem egységes. Az American Diabetes Association (ADA) a döntést a páciensre bízza, az American Heart Association (AHA) azt ajánlja, hogy minden cukorbeteg kérje az alkoholfogyasztást illetően kezelőorvosa tanácsát.

A vizsgálat kezdetekor, illetve befejezésekor mérték a vérnyomást, a májfunkciót, a genetikai viszonyokat, a gyógyszerfogyasztást, a testsúlyt, a panaszokat és az élet minőségét. Időnként laboratóriumi kontroll és egyéb ellenőrző vizsgálat is történt. Rendszeresen meghatározták a vércukorszintet, a lipidek szintjét, a haskörfogatot, a gyógyszerszedést, a genetikai viszonyokat, a májfunkciót és az életminőség mutatóit.

Két esztendei megfigyelés során szignifikáns eltérés a vizet ivó, illetve a bort fogyasztó csoport tagjai között a vérnyomásban, testsúlyban, májfunkcióban, gyógyszerelésben, esetleges tünetekben nem mutatkozott. Az életminőséget illetően a kutatók kiemelik, hogy a bort ivók alvása lényegesen javult (p=0,04).

A vízivó csoporthoz képest a vörösbort fogyasztók HDL-koleszterin-szintje szignifikánsan magasabb lett 0,05 mmol/l-rel (2,0 mg/dl-rel, p=0,001), és megemelkedett az apolipoprotein(a)1 szintje is 0,03 g/l-rel (p=0,05). A vörösbort fogyasztó csoport összkoleszterin/HDL-koleszterin aránya 0,27-dal csökkent (p=0,04); a fehérbort és az ásványvizet fogyasztók között lipideltérés nem volt. A fehérbort ivók éhomi plazmaglükózszintje viszont szignifkánsan, 1,0 mmol/l-rel alacsonyabb lett a vizet ivókhoz képest (p=0,004), amit a vörösbort ivók esetében nem tapasztaltak.

A trigliceridszintet mindkét borféleség szignifikánsan javította a vízhez mérve: a vörösbor –0,1 mmol/l-es (–12 mg/dl, p=0,02), a fehérbor -0,09 mmol/l-es (–7,9 mg/dl, p=0,004) változást hozott.

Az ADH1B-1 allélt hordozó ún. lassú etanolmetabolizálók glikémiás kontrollja bor hatására szignifikánsan javult az ADH1B-2 homozigótákhoz („gyors etanolmetabolizálókhoz”) képest. Ez alacsonyabb éhomi plazmaglükózszinttel (p=0,01) és HbA1c/**/-szinttel (p=0,02) járt együtt. Az ADH1B-variánsok „lehetővé teszik azoknak a cukorbetegeknek az azonosítását, akik számára a mérsékelt borfogyasztás klinikailag kedvező” – írják a kutatók. A vizsgálatban adott borok alkohol- és kalóriatartalma azonos volt, a vörösborban hétszer annyi fenol és négyszer–tizenháromszor annyi rezveratrolszármazék volt, mint a fehérben. „A vörösbor kedvezően befolyásolta a HDL-koleszterin-szintet, a fehérbor pedig javította a vércukorkontrollt. Ez azt jelenti, hogy bármilyen színű bor jó választást jelenthet a cukorbeteg metabolikus kockázatának javítására” – foglalták össze a szerzők.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.