hirdetés

Több alkohol idős korban főleg a nők szívének árt

Enyhe alkoholfogyasztás, főleg a vörösbor ivása csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek kialakulását. Egy új vizsgálat viszont az igazolja, hogy időskorban a több alkohol rontja a szívműködést, kiváltképp a nőkét.

hirdetés

Sok nemzetközi megfigyelés utal arra, hogy a rendszeres, étkezéssel kapcsolatos, kis mennyiségű alkoholfogyasztás, főleg a vörösbor ivása csökkenti az iszkémiás szívbetegség kifejlődésének esélyét: ezt jelzi a francia paradoxon vagy a mediterrán étrend Spanyolországban leírt szívvédő hatása.

Sok alkohol rendszeres fogyasztása viszont kardiológiai szempontból is igen veszélyes: az alkohol okozta szívizom-károsodás jól ismert kórkép, és azt is igazolták, hogy már mérsékelt szeszmennyiség is gyakoribb pitvarfibrillációt okoz, mint az absztinencia. Ugyanakkor számos tanulmány jelezte, hogy az alkohol sok hatását sajátos U alakú görbe írja le: a teljes szeszmentesség és a sok alkohol elfogyasztása ártalmas, a mérsékelt szeszivás viszont egészségügyi szempontból nem kedvezőtlen.

A Circulation, Cardiovascular Imaging legújabb számában megjelent tanulmány az ARIC vizsgálat alapadatait ismerteti. Az ARIC az „Atherosclerosis Risk In Communities” tudományos programra utal, melyben négy, átlagosan 4000 felnőttből álló amerikai közösség ateroszklerózis-kockázatát figyelik. Az összesen 15 762 résztvevő életkora 45–64 év volt a vizsgálat kezdetén. Folyamatosan igen részletes egészségügyi, életviteli, szociológiai megfigyelés történik.

Ebben az alvizsgálatban 4466 férfi és nő vett részt, átlagos életkoruk 76 év, 60%-uk volt nő. Kizártak mindenkit, aki korábban alkoholbetegnek minősült, vagy akinek valamilyen szívbillentyű-betegsége volt. A vizsgálat lényegében részletes echokardiográfiás mérésekből állt. A résztvevőket alkoholfogyasztásuktól függően négy csoportba osztották. Az első csoportba kerültek azok, akik szeszt sosem fogyasztottak. A többi csoport tagjai heti hét italnál kevesebbet, hetenként 7–14 italt, illetve heti 14 italnál többet ittak.

Az echokardiográfiás paraméterek szignifikánsan változtak az alkoholfogyasztástól függően. Mind a férfiak, mind a nők esetében a nagyobb alkoholdózis hatására a bal kamra diasztolés és szisztolés átmérője egyaránt növekedett, valamint szignifikánsan megnőtt a bal pitvari átmérő. A férfiak csoportjában több alkohol fogyasztása a bal kamra tömegének növekedésével is járt. Az előbbi változással a férfiaknál a bal kamrai telődési nyomás (E/E’ arány) és a trikuszpidális annulusz szisztolés csúcssebessége is megnőtt. A nőknél gyakrabban találták csökkent mértékűnek a bal kamrai ejekciós frakciót (p=0,002). Alexandra Gonçalves, a munkacsoport vezetője hangsúlyozta, hogy idős korban az alkoholfogyasztás növelése mind a férfiak, mind a nők csoportjában növeli a bal kamrai szisztolés és diasztolés átmérőt, ám a nőknél már az alkoholfogyasztás mérsékelt növekedése is rontja a szisztolés teljesítményt, föltehetően azért, mert bármilyen szeszfogyasztás mellett nagyobb eséllyel lép fel alkoholos kardiomiopátia.

Dr. Kihei Yoneyama és João Lima szerkesztőségi közleményben idézik azt a szakirodalmi adatot, hogy heti hét ital önmagában 17%-kal növeli a szívelégtelenség kockázatát. Említik azt a svéd vizsgálatot is, amelyben heti 21 ital a szívelégtelenség 12%-kal nagyobb kockázatával járt, míg mérsékelt szeszfogyasztás mellett (7–13 ital/hét) a szívelégtelenség veszélye csökkent.

Az enyhe vagy mérsékelt alkoholfogyasztás tehát a szívelégtelenség ritkább megjelenésével jár együtt, mint akár az absztinencia, akár a nagyfokú alkoholfogyasztás. Míg az utóbbi fokozza a bal kamra excentricitását, addig az absztinens idős férfiak és nők hajlamosabbak a bal kamra koncentrikus átépülésére (remodelling). Az általános népességben az idős nők szisztolés funkciója jobb, mint az idős férfiaké, ők azonban érzékenyebbek az alkohol kiváltotta kardiomiopátiára, mint a férfiak, ugyanakkor a nőkre jellemző fokozott torzió kompenzálhatja a koncentrikus átépülés bal kamrai ejekciós frakciót csökkentő hatását. A kis mennyiségű alkohol védő hatása az enyhe bal kamrai excentricitást okozó hatással függhet össze, de további kutatásokra van szükség annak megítéléséhez, milyen mechanizmussal befolyásolja az alkoholfogyasztás a szív geometriáját, a szisztolés funkciót és a szívelégtelenség kialakulását – állapítja meg a szerkesztőségi közlemény.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.