hirdetés

Alkoholfogyasztás és szívinfarktus

Kevés alkohol mértékletes fogyasztása inkább csökkenti, a nagy mennyiségben fogyasztott alkohol viszont növeli a heveny infarktus veszélyét, kiváltképp idős korban. Az alkohol és az infarktus összefüggése országról országra különböző.

hirdetés

Kanadai kezdeményezésre világméretű vizsgálat kezdődött a szívinfarktus kockázati tényezőinek tanulmányozására INTERHEART elnevezéssel. Az első eredményeket egy évtizede ismertették, azóta újabb adatok láttak napvilágot. A heveny infarktusnak kilenc, könnyen ellenőrizhető kockázati tényezőjét azonosították: a dohányzást, a hipertóniát, táplálkozási tényezőket, a vérzsírok szintjét, a mozgáshiányt, a diabéteszt, a kövérséget, az alkoholfogyasztást és a pszichoszociális körülményeket.

Az INTERHEART vizsgálat világszerte, 52 országban folyik, az első infarktus bekövetkeztének okait keresi Európában, Afrikában, Ázsiában, a Közel-Keleten, Ausztráliában, Észak- és Dél-Amerikában. Ennek megfelelően a tanulmány kérdőíveit 11 nyelvre lefordítva használták.

Most a Circulation közölte az alkoholfogyasztás és a szívinfarktus kockázata közötti összefüggéseket, a cikk első szerzője Darryl P. Leong kanadai professzor. Ennek a rizikófaktornak a tanulmányozása 12 195, első infarktus miatt hospitalizált betegen és 15 583 fős, nem és kor szerint illesztett, kardiovaszkuláris szempontból panaszmentes kontrollcsoporton történt.

Az alkoholfogyasztással kapcsolatban valamennyi résztvevőt megkérdezték, ittak-e az utolsó 12 hónapban bármilyen szeszfélét. Ha igen:

Az infarktus és az ivás esetleges kapcsolatának tisztázására föltett kérdés ez volt: hány adag szeszes italt fogyasztott az infarktus tüneteit megelőző 24 órában (kockázati időszak), illetve hány adagot a tünetek kezdete előtti 24–48 órás időszakban (kontrollperiódus).

Nagyfokú alkoholfogyasztásnak azt vették, ha az infarktust megelőző 24 órában hat vagy annál több italt fogyasztott a vizsgálati alany. A résztvevők átlagéletkora 58 év volt, 76%-uk volt férfi, 45%-uk dohányzott, 18%-uk szenvedett cukorbetegségben. Az átlagos koleszterinszint 195 mg/dl, az átlagos HDL-szint 37 mg/dl volt, és az előző évben a résztvevők 45%-a fogyasztott alkoholt.

A mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti az infarktus kockázatát az absztinenciához képest, az esélyhányados (OR): 0,87 (95%-os MT: 0,80–0,94, p =0,001), ebben azonban jelentős eltérések voltak a földrajzi régiók között (p <0,001). Az alkohol az otthon élő dél-ázsiaiak esetében szignifikánsan növeli az infarktusveszélyt, míg más területeken védő hatású.

Nagyfokú ivás (≥6 ital a megelőző 24 órában) fokozza az infarktus veszélyét (OR: 1,4, 95%-os MT: 1,1–1,9, p =0,01). Ez kiváltképp a 65 évesnél idősebbekre igaz (OR: 5,3, 95%-os MT: 1,6–19, p =0,008). Az alkohol védő hatása jobban érvényesül a nőkön, és általában ≥45 éves korban.

Az INTERHEART résztvevői között tehát a mérsékelt alkoholfogyasztás csökkentette az infarktus kockázatát, de feltűnő földrajzi különbségekkel. A mértéktelen alkalmi ivás viszont növeli az infarktusveszélyt, különösen idős korban.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.