A mediterrán étrend csökkenti a stroke kockázatát

Minél közelebb áll táplálkozásunk a mediterrán típushoz, annál inkább csökkenhet a koronária betegségek előfordulása és a kardiovaszkuláris kockázat, de ugyanígy kisebb lesz az iszkémiás stroke előfordulásának valószínűsége is.

hirdetés

A tradicionális mediterrán étrend az ajánlások szerint a következőket tartalmazza: sok olívaolaj, sok gyümölcs, magvak, zöldségek, gabonafélék, mérséklet mennyiségű hal és háziszárnyas, kevés tejtermék, kevés vörös hús, feldolgozott hústermék és édesség. Mindehhez mérsékelt mennyiségben bor társul. A különféle megfigyeléses vizsgálatok szerint minél közelebb áll táplálkozásunk a mediterrán típushoz, annál inkább csökkenhet a koronária betegségek előfordulása és a kardiovaszkuláris kockázat. A közismert primer prevenciós PREDIMED (Prevención con Dieta Mediterranea) kódnevű multicentrikus spanyolországi vizsgálat során 7447, nagy kardiovaszkuláris kockázatú egyénen bizonyították, hogy a mediterrán étrend kiegészítése extra-szűz olivaolajjal (1 liter/hét!), vagy csonthéjas magvakkal (naponta 15 g dió, 7,5 g mogyoró, 7,5 g mandula) 28-30%-kal csökkenti a jelentős kardiovaszkuláris események számát. A spanyol kutatók lényegében teljesen elvetik az állati zsiradékok használatát, vörös húsokat, szódás italokat, szokványos pékárúkat, teljes tejtermékeket, édességeket, viszont ajánlják a fehér húsokat, növényi olajokat, zöldségeket, gyümölcsöket, magvakat, és egy kevés vörösbort.

Ezt a megfigyelést támasztja alá számos kisebb megfigyelés, valamint a REGARDS (REasons for Geographic And Racial Differences in Stroke) nevű vizsgálat is, mely szerint alacsonyabb az iszkémiás stroke kockázata azon egyéneknél, akik táplálkozásuk leginkább közelíti a mediterrán étrend előírásait. Az American Heart Association (AHA)/American Stroke Association a mediterrán étrendet ajánlja magvakkal, kevesebb nátriummal, több káliummal kiegészítve, de ajánlja a DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension)-stílusú étrendet is (gyümölcsök, zöldségek, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, kevés telített zsír).

 A Nemzetközi Stroke Konferencián (ISC) 2015. február 12.-én előadott tanulmányban (Abstract LB5) a vizsgált vezetője, Ayesha Sherzai doktornő (Columbia University Medical Center, New York) megjegyezte, hogy az Egyesült Államok lakosságának 73%-a már nem dohányzik, táplálkozni csak kevesebb, mint 1%-a (talán csak 0,4%-a) táplálkozik ideálisan, holott – mint az eredményeik is mutatják – az étrend segítségével tovább lehetne csökkenteni a kardiovaszkuláris kockázati faktorokat. A California Teachers Study keretein belül 104 268 pedagógusnőt (átlagos életkor 52 év, 87% nem spanyolajkú fehér) követtek. Kérdőívek alapján 5 étrendi csoportot állítottak fel aszerint, hogy étrendjük mennyire követte a mediterrán diétát: a legkevésbé az első, leginkább az ötödik hasonlított az „ideálishoz”. Számos faktor szerint is egyeztették a csoportokat (pl. szocioekonómiai helyzet, testsúly, fogamzásgátló használat, diabétesz, szérum koleszterin, vérnyomás, stb.). 15 évnyi követés alatt (1996-2011) 2 270 iszkémiás és 895 vérzéses stroke következett be (összesen 3.165). Az első csoportba tartozókhoz képest a negyedik, ötödik csoportba tagjainál volt a legkisebb a stroke kockázata (p=0,009). Az iszkémiás stroke tekintetében a harmadik csoportban (HR 0,84, 95%CI 0,72-0,97), a negyedik csoportban (HR 0,85, 95%CI 0,73-0,98) és az ötödik csoportban (HR 0,82, 95%CI 0,70-0,95) volt a leghatározottabb kockázatcsökkenés megfigyelhető.

Sherzai doktornő kifejtette, hogy „ezeknél a diétázó nőknél akkor is alacsonyabb volt az iszkémiás stroke előfordulása, ha az étrend és a stroke összefüggéseit befolyásoló összes negatív faktorral rendelkeztek”. Viszont a vérzéses stroke és a mediterrán étrend között nem lehetett szignifikáns összefüggést kimutatni. Ez származhat abból is, hogy a vérzéses stroke-ok száma alacsony volt, de az is elképzelhető, hogy „esetleg csak az iszkémiás stroke-ot befolyásoló faktorokat, például a diabétesz kialakulását vagy a testtömeg-indexet lehet befolyásolni ezekkel a speciális étrendi beavatkozásokkal”. Kétségtelen, hogy a vizsgálat korlátai közé tartozik, hogy csak Kaliforniára és csak nőkre korlátozódott, és nem vett figyelembe bizonyos egyéni komponenseket sem.

Már eddig is ismert volt, hogy az egészséges életmód (kevés alkohol és cigaretta, sok testmozgás, ideális testsúly, egészséges étrend) kb. 80%-kal csökkenti az első stroke kialakulásának kockázatát, de kérés, hogy mit nevezünk egészséges diétának? Jelenleg kettő van: az egyik ilyen a DASH-típusú étrend, a másik a PRERIMED típusú.

Kiemelendő, hogy az ideális étrenddel összefüggésben az iszkémiás stroke-ok kockázata csökkent az egyéb kockázati tényezőktől függetlenül is, de az étrend nem függött össze a vérzéses stroke-ok kockázatával.   

 

Írásunk a következő közlemény alapján készült:

1. Medscape Medical News from the International Stroke Conference (ISC) 2015. 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés

A rovat támogatója a Boehringer Ingelheim.


 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.