hirdetés

A mediterrán étrend véd az agyműködés időskori romlása ellen

A kiemelten egészséges mediterrán étrend kedvezően befolyásolhatja az öregedő emberek agyműködését is – állapította meg a PREDIMED tanulmány egyik részvizsgálata.

hirdetés

Az orvosi szakirodalomban világszerte idézik a PREDIMED tanulmány eredményeit, mely a mediterrán diéta fogyasztásának egészségügyi előnyeivel foglalkozott. Még az Egyesült Államok egészségbiztosítási illetékesei is bámulattal adóznak annak a teljesítménynek, hogy a spanyol állami vezetés megszervezte és éveken keresztül finanszírozta a sok ezer résztvevő állampolgár étkezési költségeit.

A PREDIMED a tanulmány teljes angol nevéből eredő betűszó. A gondos vizsgálatokkal kiválasztott, szív- és érrendszeri betegség szempontjából egészségesnek talált nők átlagéletkora 60–80 év, a férfiaké 55–80 év volt. Csaknem ugyannyi nő és férfi vett részt a vizsgálatban, összesen 7447 személy. Az egészséges résztvevők valamennyien nagy kockázatúnak minősültek, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a kedvezőtlen vérzsírszint, a túlsúly, a családban előfordult korai szívbetegség és a dohányzás közül legalább három tényező állt fenn.

Véletlenszerű kiválasztás alapján a résztvevők kétféle mediterrán étrendet fogyasztottak. Az egyik csoport tagjai a hidegen préselt, „extra szűz” olívaolaj fokozott használatával étkeztek, a másik csoport dióval, mandulával, mogyoróval kiegészített diétán élt. A különleges étolajat és a drága magokat ezeknek a családoknak havonta kiadták, és az étrend betartását rendszeresen ellenőrizték.

Általánosságban az olívaolaj gazdag alkalmazásán kívül sok gyümölcs és zöldség, az említett csonthéjas gyümölcsök, gyakori halevés, mértékletes tej- és tejtermékfogyasztás, kevés vörös hús evése és heti 7–9 pohár vörösbor volt a mediterrán étlapon. A kontrollcsoport a nemzetközi ajánlás szerint javasolt, zsírszegény diétát ette.

A PREDIMED részvizsgálata volt a PREDIMED-NAVARRA tanulmány. Pamplonában 522 nő és férfi az előbbi csoportból 6,5 évig vett részt ismételt neuropszichiátriai ellenőrző vizsgálaton is. Elvégezték a Mini Mental State Examination feladatot és az órarajzolás tesztet, hogy fölmérjék a gondolkodóképesség változásának mértékét, az agyműködés szintjét, a tájékozódókészség, az emlékezet, a nyelvhasználat, a vizuospaciális és vizuokonstrukciós képesség, a figyelőképesség és az absztrakt gondolkodás színvonalát.

A megfigyelési időszak végére 60 résztvevőnél észlelték a gondolkodási képesség enyhe romlását, ebből 18 az olívaolaj csoportban, 19 a dió-mogyoró-mandula csoportban volt, míg 23 a kontrollcsoportból került ki. Demencia 35 résztvevőnél alakult ki. Az olívaolaj csoportban volt 12, a csonthéjas gyümölcsöt fogyasztók csoportjában hat szerepelt, míg a zsírszegény étrendre fogott résztvevők  között 17 fő.

Minden teszt pontszáma magasabbnak bizonyult a kétféle mediterrán étrenden, mint a zsírszegény koszton. Ez a különbség független volt az egyéb tényezőktől: életkor, családi anamnézis, iskolázottság, vaszkuláris kockázati tényezők vagy az esetleges depresszió.

A munkacsoport, mely Miguel A. Martinez-Gonzalez vezetésével dolgozott, eredményeit a Journal of Neurology, Neurosurgery& Psychiatry legújabb számában közölte. Hangsúlyozzák, hogy az esetszám kicsi, és a vizsgált személyek a nagy kardiovaszkuláris kockázatú népesség tagjai voltak, ezért a teljes, átlagos populációt az eredmények nem reprezentálhatják, de az adatok jelzik, hogy a kiemelten egészséges étrend kedvezően befolyásolhatja az öregedő emberek agyműködését, cerebrális teljesítményét is.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.