hirdetés

Mediterrán diéta a szélütés ellen

A szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében hatásosnak talált mediterrán diéta további vizsgálata azt is igazolta, hogy bizonyos genetikai adottságok esetén az így étkező embereknél a szélütés veszélye is jelentősen kisebb.

hirdetés

A mediterrán diéta Spanyolországban végzett PREDIMED tanulmányáról a vizsgálati eredmények megjelenése során ismételten beszámoltunk. Most a Diabetes Care közölte a legújabb adatokat, amelyek az étrend, a gének és a szélütés előfordulása közötti összefüggéseket ismertették.

Dolores Corella szerepel első szerzőként a 22 kutató neve alatt megjelent dolgozatban. A vizsgálatba hétezernél több, Spanyolországban élő, korosodó nőt és férfit soroltak be. A vizsgálati alanyok vagy 2-típusú cukorbetegségben szenvedtek, vagy legalább három kockázati tényezőjük volt a következőkből: hipertónia, diszlipidémia, elhízás, dohányzás.

A résztvevőket randomizáltan három diétás csoportba sorolták. A mediterrán étrend egyik változatában extra szűz olivaolajat fogyasztottak heti egy liternyi mennyiségben, a másik változat lényege a csonthéjas gyümölcsök rendszeres evése volt (naponta 30 g: 15 g dió, 7,5 g mandula, 7,5 g mogyoró). A vizsgálatban résztvevő családoknak ezeket az élelmiszereket a vizsgálat évei során folyamatosan eljuttatták. A kontroll személyek zsírszegény étrendet fogyasztottak. A vizsgálati idő átlagosan 4,8 év volt.

Az új vizsgálat szerint a mediterrán étrend nem csak a genetikailag 2-típusú cukorbetegségre hajlamosak éhezési vércukorszintjét és lipidértékeit csökkentette, de mérsékelte szélütésük kockázatát is. A 7-like 2 (TCFL7L2) gén transzkripciós faktorának polimorfizmusa szorosan kapcsolódik a 2-tipusú cukorbetegséghez, valamint bizonyos tanulmányok szerint a plazmalipidekhez és a szív- és érbetegségekhez. Ebben a vizsgálatban figyelték, hogy a mediterrán diéta mérsékli-e az egyik ilyen polimorfizmus, a TCF7L2-rs7903146 jelzésű hatását.

„A mediterrán étkezés olyan emberek esetében is csökkentette a szélütés előfordulását, akik a nevezett génvariáns két allélját hordozták” – mondotta José M. Ordovas professzor, aki a vizsgálatot vezette. „Az általuk fogyasztott étel elnyomta a szélütésre való hajlamot, ezáltal a hajlamosító allélre homozigóta egyedek olyanná váltak, mint ha a hajlamosító allélt csak egy példányban (heterozigóta formában), vagy egyáltalán nem is hordozták volna.”

„A mediterrán diéta különösen a genetikusan érzékeny emberek esetében kedvező hatású és azt jelzi, hogy a teljes diétás rendszert kell követni, nem csupán egyes komponenseit” -hangsúlyozta Dr Corella.

A vizsgálat igazolta, hogy azok a TT genotípusú résztvevők, akik a gondosan ellenőrzött mediterrán étrendet korábban nem tartották, magasabb átlagos vércukorszinttel éltek, mint a más genetikai változatot hordozók, viszont a tanulmány által előírt diéta követése után már nem volt ilyen különbség a genetikailag eltérő egyedek között. Az étrend hatására hasonló változást tapasztaltak az LDL koleszterin- és triglicerid szintek esetén is.

A megfigyelési idő alatt 262 nagyobb szív-és érrendszeri esemény történt, ebből 130 volt agyi katasztrófa. Ha a javasolt étrendet a résztvevők nem tartották, a TT genetikájúak szélütés kockázata nagyobb volt (hazárd ráció /HR/ 2,44). Ez a szignifikáns veszély nem volt kimutatható, ha a szélütés kockázata szempontjából kedvezőtlen genetikai adottságú személyek ragaszkodtak a mediterrán diétához (HR:0,99).

Az alacsony zsírtartalmú étrendet fogyasztó kontroll csoportban a homozigóta genetikájúak esélye az agyi katasztrófára háromszor nagyobb volt, mint a kedvezőtlen allélt nem hordozóknál. A kutatók igen fontosnak tartják, hogy a kétféle mediterrán étrend kedvező hatása azonos volt, tehát valóban nem csak a diéta valamelyik alkotó eleme a hatás alapja, hanem a mediterrán étkezés egésze. A dolgozat olvasói valószínűleg többségükben arra is gondolhatnak, hogy a teljes mediterrán életvitel a titok nyitja…

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.