hirdetés

Mindennapi kenyerünket – szívünk egészségéért is – add meg nekünk ma!

A spanyol PREDIMED tanulmányhoz csatlakozó kutatás megmutatta: a mindennap evett kenyér, különösen ha teljes kiőrlésű lisztből sütötték, véd a szív-ér rendszeri betegségek kialakulása ellen.

hirdetés

Santiago Ramón y Cajal a spanyol tudomány Nobel-díjas kutatója volt, érthető ezért, hogy több intézet és ösztöndíj viseli nevét. A Barcelonai Egyetem munkatársa, Rafael Llorach is Ramón y Cajal-ösztöndíjasként foglalkozott munkacsoportjával a táplálkozástudomány rendkívüli figyelmet érdemlő témájával: a kardiovaszkuláris kockázati tényezők kedvező hatású elemeit vizsgálták.

Ez a téma annak a nagy tanulmánynak része volt, mely 2003-ban indult a Spanyol Egészségügyi Minisztérium programjaként. A PREDIMED tanulmány a mediterrán étrend hatásával foglalkozik. A vizsgálati alanyok nagy kockázatúnak minősülő, általában idősebb emberek, akiknek halálozását, infarktusait és agyi katasztrófáit legalább 5 éven keresztül követik. Csaknem 7000 ilyen spanyol állampolgárt vontak be a megfigyelésbe.

A kenyér evésének hatását a PREDIMED tanulmány résztvevői közül 275 idős emberen vizsgálták részletesen. Célzottan foglalkoztak az anyagcsere-tényezők alakulásával, és a kutatás szervezése példamutatóan korszerű volt: 17 különböző egyetem és intézet munkatársai dolgoztak együtt, az internet útján egyetlen vizsgálati központként.

A Barcelonai Egyetem sajtóközleményében Llorach professzor kommentálta eredményeiket. „Adataink azt mutatják, hogy a kiegyensúlyozott étrend részeként, naponta fogyasztott kenyér, különösen a teljes kiőrlésű kenyér egészségesebb lipidprofilt eredményez, amit igazol az alacsonyabb inzulinkoncentráció – írta. – A metabolomikai tényezők elemzése lehetővé tette a kenyérfogyasztás pozitív elemeinek megismerését és ezzel a kardiovaszkuláris védő hatás bizonyítását.”

A dolgozat szerzői egy olyan metabolitot azonosítottak, amelynek koncentrációja összefügg a lipidanyagcsere egyik nukleáris receptorának, a PPAR-alfa receptornak a mindennapos kenyérfogyasztás hatására szignifikánsan megnövekvő aktivitásával.

A mérések megmutatták, hogy a kenyér rendszeres fogyasztása nemcsak az inzulinkoncentrációt csökkentette, hanem az LDL-koleszterin-szintet is, miközben a HDL-koleszterin szintje növekedett.

Christina Andrés-Lacueva, a kutatási program társigazgatója hangsúlyozta, hogy az alacsonyabb inzulinkoncentráció igen fontos fölismerés, mert ha a szervezet nem reagál megfelelően az inzulinra, a glükóz nem jut be a sejtek belsejébe, és szintje megemelkedik a vérben. Ez a mechanizmus, az inzulinrezisztencia a 2-tipusú cukorbetegség megjelenésének alapvető kórélettani folyamata, és a kardiovaszkuláris betegségek kockázati tényezője.

A most közölt vizsgálat jól illeszkedik az újabb tudományos eredményekhez, amelyek a rostfogyasztás szerepét mutatták az inzulinrezisztencia kifejlődésének megelőzésében. Azt is fontos megismételni, hogy a kenyér evése – főleg a teljes kiőrlésű kenyéré – a szénhidrátok, vitaminok, ásványi anyagok és rostok bevitelének egészséges módja.

A spanyol munkacsoport azt is kiemelte, hogy a kenyér mindennapos fogyasztása a szénhidrátbevitel ellenére nem befolyásolta a vizsgált személyek testsúlyának alakulását, tehát nem hizlalt. Ez minden bizonnyal a kiegyensúlyozott, mértékletes mediterrán kosztra érvényes.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.