hirdetés

A mediterrán diéta minden életkorban egészséges

A PREDIMED tanulmány igazolta, hogy a mediterrán étrend jelentősen csökkenti a korosodó, spanyol népesség kardiovaszkuláris kockázati tényezőit. Egy új  tanulmány most azt mutatta, hogy ez a megfigyelés fiatal amerikai tűzoltókra is igaz.

hirdetés

A “Prevención con Dieta Mediterránea” teljes nevéből alkotott betűszó, a PREDIMED vizsgálat átlagosan öt évig tartott. A hétezernél is több résztvevő  induláskor egészséges, de kockázati tényezője szerint nagy rizikójú, 60-80 éves spanyol nő (57 %), illetve 55-80 éves spanyol férfi (43 %) volt.

A mediterrán étrend első csoportjába randomizált résztvevők sok, hidegen préselt extra szűz olivaolajat fogyasztottak, a másik csoportban lévők sok diót, mogyorót és mandulát ettek, a kontroll személyek zsírszegény étrenden voltak a vizsgálat végéig. A különleges étrendek betartásához a családok étkezési támogatás formájában rendszeresen megkapták az ételeket és dietetikusok segítettek az étkezés megfelelő kialakításában.

A PREDIMED eredményei azt mutatták, hogy az olivaolajban vagy csonthéjas magvakban (dió, mogyoró, mandula) gazdag étrenddel összehasonlítva a zsírszegény, de egyébként amerikanizált diéta szignifikánsan több infarktussal, szélütéssel vagy szív-és érrendszeri halálozással járt. Az adatok szerint  mediterrán étrenddel e halálesetek mintegy 30 % megelőzhető lett volna.

A spanyol vizsgálat során nyert adatokat sokan vitatták. A kizárólag mediterrán ország idős lakóin észlelt megfigyelések általánosítása valóban sok kritikai megjegyzést váltott ki: a szakértők közül számos dietetikus a kontroll csoport “zsírszegény” étrendjének összeállítását sem tartotta nem megfelelőnek.  

Bostonban, a Harvard Medical School munkacsoportja, Justin Yang vezetésével 780 amerikai tűzoltó étkezési szokásainak és egészségi állapotának összefüggését kutatta, cikküket a PLoS One közölte.

Azt vizsgálták, hogy az átlagosan 37 esztendős férfiak utolsó öt évben fogyasztott diétája milyen mértékben hasonlított a mediterrán étrendhez, milyen a testtömeg indexük, milyenek  a vérlipid értékeik és hogyan osztályozhatók kardiovaszkuláris kockázati tényezőik.  

A résztvevőket négy csoportba sorolták: az első csoportba sorolták azokat, akik étkezési szokásai a legjobban megfeleltek a mediterrán táplálkozásnak, a negyedikbe pedig azok kerültek, akik a legkisebb mértékben követték a mediterránnak nevezhető diétát.

A mediterrán étrendhez legközelebb álló táplálkozási szokásokat követőknek (1. csoport) 35 % - kal ritkábban volt metabolikus szindrómájuk: nem volt túlsúlyuk, nem volt magas a triglicerid vérszintjük, jobb volt a “jó” ( HDL-) koleszterin szintjük, nem volt magas vérnyomásuk és vércukor értékük.

Ezek a tűzoltók kevesebb cukros üdítőt ittak, kevesebb gyorséttermi ennivalót, viszont több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak és 43 %-kal ritkábban híztak, mint a másik véglethez tartozók. “A mediterrán étrend megsimertetését és elsajátítását segítő program még további kedvező hatásokat eredményezhet” – írta Yang és munkacsoportja.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.