hirdetés

Gazpacho: vérnyomáscsökkentő a spanyol leves

A PREDIMED nevű prevenciós vizsgálat keretében hipermodern technológiával előállított új gyógyszerek helyett egy hagyományos recept szerint készített leves érrendszeri hatását vizsgálták – meglepő eredménnyel.

hirdetés

Európában előbb-utóbb minden negyedik felnőttnek magas lesz a vérnyomása, amit csökkenteni kell, de a kezelést igénylő betegek közül sokan szeretnék, ha patikaszerek helyett valamilyen természetes gyógymóddal lehetne megfelelő eredményt elérni. A régi tapasztalat és több új vizsgálat jelezte, hogy bizonyos növények, gyümölcsök képesek az emelkedett vérnyomást mérsékelni, de most egy új, spanyol tanulmány azt mutatta, hogy több, vérnyomáscsökkentő tulajdonságú, természetes anyag együtt adva még hatásosabb.

Spanyol kutatók Alexander Medina-Remón vezetésével a közismert és igen népszerű mediterrán leves, a gazpacho vérnyomáscsökkentő hatását vizsgálták. A hagyományosan hidegen fogyasztott leves általában a nyári időszakban szerepel az ibériai félsziget országainak étlapján. Igen változatosan készítik. Legfőbb alapeleme legtöbbször paradicsom, de van benne uborka, olívaolaj, hagyma, fokhagyma és ecet, sőt kenyeret is tesznek bele.

A följegyzések szerint a gazpacho vagy arab eredetű – s a mórok vitték be Spanyolországba és Portugáliába –, vagy a rómaiaktól származik. Szinte minden területnek van saját receptje, pl. Rota városában a nagy szárazság miatt valaha nem volt elég víz sem a leveskészítéshez, így az ottani specialitás sűrű krémleves.

A híres leves szív-ér rendszeri hatását nagy tudományos tanulmányban vizsgálták, melynek neve PREDIMED. Ez az angol elnevezésből készült betűszó azt is kifejezi, hogy a prevencióban kutatták a mediterrán étrend hatását.

Medina-Remón professzor és munkatársai azzal foglalkoztak, hogy a mediterrán koszt milyen mértékben tudja megelőzni a magas vérnyomás kifejlődését, és hogy a gazpacho rendszeres fogyasztása mellett ritkább-e a vérnyomás kóros emelkedése. Hangsúlyozták a kérdés nagy közegészségügyi jelentőségét, mert a magas vérnyomás az infarktus, de még inkább az agyi katasztrófa legfontosabb kockázati tényezője.

A szívinfarktus okozta halálesetek száma a kardiológiai betegellátás rendkívüli fejlődésének eredményeként az utóbbi években jelentősen csökkent, de a magas vérnyomás miatt bekövetkező szélütés továbbra is gyakran halálos, ráadásul az életben maradó betegek a visszamaradó bénulás és egyéb kóros állapotok miatt állandó kezelésre, ápolásra szorulnak.

Már a korábbi klinikai és epidemiológiai adatok arra utaltak, hogy a gazpacho alapelemei, a paradicsom, uborka, fokhagyma, olivaolaj stb. fogyasztása esetén a vérnyomás csökken – írta Medina-Remón professzor –, de ez a vizsgálat igazolta elsőként, hogy a gazpacho rendszeres evése hasonló módon jótékony hatású, mint egyes összetevői külön-külön, ezért alkalmas a magas vérnyomás csökkentésére.”

A PREDIMED egyik koordinátora, Rosa M. Lamuela professzor hangsúlyozta, hogy a gazpacho ilyen hatása azért is meglepő, mert a leves sót is tartalmaz, ami emeli a vérnyomást, ennek ellenére a gazpacho antihipertenzív hatású. „Ez azt jelenti, hogy a leves bioaktív összetevői ellensúlyozzák a konyhasó kedvezőtlen befolyását… A gazpachónak magas a karotin-, C-vitamin- és polifenol-tartalma.” A statisztikai értékelés szerint a hipertónia kockázata a levest kedvelők körében akár 27%-kal csökkenhet. A gazpacho rendszeres fogyasztása a magas vérnyomás prevalenciáját 15%-kal vitte lejjebb, mind a szisztolés, mind a diasztolés nyomás esetén.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.