A mediterrán vagy a DASH diéta csökkenti az agyvérzés veszélyét

Nemcsak gyógyszerekkel lehet leszorítani a vérnyomást és ezzel az agyi katasztrófa veszélyét, hanem a népszerű mediterrán étrend vagy a vérnyomáscsökkentő DASH diéta fogyasztásával is. Az American Heart Association hatalmas mozgalmat indított az agyvérzés diétás megelőzésére.

hirdetés

A manapság világszerte elterjedt „mediterrán étrend” szakkifejezés a múlt század hetvenes éveiben indult hódító útjára, de csak a kilencvenes években vált általánosan elterjedtté. Eredetileg Ancel Keys amerikai biológus jelölte így azt a diétát, amelyet Olaszhonban és környékén tapasztalt: olívaolajjal főztek, sok zöldséget, gyümölcsöt használtak, aránylag kevés telített zsírt és kalóriát fogyasztottak az emberek arrafelé, és szemlátomást sokáig éltek.

A DASH kifejezés az angol „Dietary Approaches to Stop Hypertension” elnevezésből származó tudományos mozaikszó. Ezt a diétát bevezetve több nagy tanulmányban sikerült megfelelő táplálkozással csökkenteni a vérnyomást. A mediterrán étrend és a DASH között sok a hasonlóság, bár vannak különbségek is. A fő cél mindenesetre azonos: a hosszú, jó egészség.

A mediterrán étrenddel történt a táplálkozástudomány eddigi legnagyobb tanulmánya Spanyolországban. Eric Topol, az amerikai kardiológia kiemelkedő személyisége írta: minden elismerést megérdemel a spanyol kormány azért, hogy a mai világban éveken keresztül állta a több ezer család speciális étrendjével kapcsolatos költségeket, és megszervezte, hogy az ország legkiválóbb szakértői dolgozzanak ebben a vizsgálatban.

Ilyen nagy randomizált tanulmány még nem volt. Több mint 7400 résztvevőt osztottak szét három étrendi csoportba. Két csoport a típusos mediterrán kosztot ette, de az egyik az átlagosnál is több olívaolajat használt, a másik extra mennyiségben fogyasztott csonthéjas gyümölcsöket. A harmadik csoport, a kontroll, alacsony zsírtartalmú diétán volt. Topol professzor külön hangsúlyozza, hogy a mediterrán étrend heti hét pohár bort is tartalmazott…

A mediterrán diétán élők mindkét csoportjában szignifikánsan ritkább volt a kardiovaszkuláris és a cerebrovaszkuláris események előfordulása. Újabb értékelések szerint a memória, a gondolkodóképesség is tovább maradt ép, és a legújabb eredmény az, hogy a mediterrán koszt fékezi az öregedés folyamatát. Ez azt igazolja, hogy megfelelő étkezéssel sokat tehetünk az egészségünkért.

Az American Heart Association és az American Stroke Association 2014 decemberében nyilvánosságra hozott irányelveit a Stroke közölte. Hangsúlyozza a közlemény, hogy az agyi katasztrófa 90%-ban a rossz életvitel és a magas vérnyomás következménye. A dohányzás is fontos kockázati tényező. Azok a nők, akiknek aurával kezdődő migrénes rohamaik vannak, feltétlenül hagyják abba a dohányzást, mert számunkra ez különösen veszélyes.

Étkezzenek a mediterrán vagy a DASH diéta szerint: mindkettőnek a leírása számos helyen megtalálható. Ha súlytöbbletük van, igyekezzenek attól megszabadulni. Csökkentsék a só és a legújabb adatok szerint a cukor fogyasztását. Ha kezelőorvosuk gyógyszer adását javasolja, azt ne felejtsék el mindig pontosan bevenni, mert a gyógyszer hatása csak terápiahűséggel biztosítható.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés

A rovat támogatója a Boehringer Ingelheim.


 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.