Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 11
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2021-10-08

Egy vizsgálat szerint a bariátriai műtét utáni 20%-os testsúlycsökkenés jelentősen javít a diabeteses beteg állapotán.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2021-07-23

Testsúlycsökkentő („bariátriai”) műtétekkel az elhízott betegek stroke-kockázata jelentősen csökkenthető.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-04-28

A stabil artéria coronaria betegségben is szenvedő 2-es típusú diabeteses betegek számára javasolt kockázat-csökkentő stratégiákról új ajánlás jelent meg a Circulation c. folyóiratban.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2018-12-11

A Canadian Medical Association tagjai minden évben 20 POEM-et (patient-oriented evidence that matters, azaz betegorientált, releváns bizonyíték) minősítenek a mindennapi gyakorlat szempontjából különösen jelentős­nek. A 2017-es évben több mint 110 orvosi szaklap szisztematikus átte­kintése során 247 vizsgálat felelt meg a POEM kritériumainak. Cikkünk sorra veszi az ezek közül kiemelkedő, betegorientált családorvosi vizsgálati eredményeket.

#5
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2017-06-12

A fogyókúra-gyógyszertan, illetve az evés- és testsúlyzavarok nemzetközi hírű professzorai a rangos bostoni orvosi hetilapban körvonalazzák, amit ez idő szerint az egyik leggyakoribb kórállapot biokémiai-élettani hátteréről, következményeiről, életmódi, gyógyszeres és sebészi kezeléséről tudunk.

New England Journal of Medicine, 2017. január

#6
Diabetológia Mozaik Diabetológiai Mozaik 8. évfolyam 2. szám
OTSZ Online >> Diabetológia Mozaik
2016-05-30

A viszcerális zsír (VF, visceral fat) és a szubkután zsír (SC, subcutaneous fat) szerkezetileg, metabolikusan és funkcionálisan különbözik egymástól, bár mindkét típusú zsír hozzájárul az elhízás kialakulásához. A hasi SC zsírszövet jól meghatározott, metabolikus szempontból különálló mély és felszíni rétegre osztható, melyeket a Scarpa-fascia választ el egymástól. A kutatások azt jelzik, hogy a mély rétegek metabolikusan aktívabbak, ezért szorosabb összefüggést mutatnak az anyagcsere-szövődményekkel, különösképpen az inzulinrezisztenciával és a 2-es típusú diabetes mellitusszal (T2DM). A mélyebb rétegben magasabb koncentrációban vannak jelen a telített zsírsavak, mint a felszíni rétegben, ami további bizonyítékkal szolgál annak magasabb metabolikus aktivitására.

#7
OTSZ Online >> PR cikkek
2015-11-02

Két friss tanulmány adatai is arra utalnak, hogy a testsúlycsökkentő műtétek (különösen a gasztrikus bypass) után nő az oszteoporózis és a csonttörések kockázata. 

#8
OTSZ Online >> PR cikkek
2015-02-16

Egy Veterans Affairs kutatás szerint a testsúlycsökkentő (bariátriai) műtétek hosszú távon felére csökkentik a 10 éves mortalitást és a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát is. 

#9
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-12-01

A kóros elhízás kezelésére mind gyakrabban végeznek testsúlycsökkentő műtétet. Egy angliai vizsgálat azt mutatta, hogy ilyenkor nemcsak a beteg mozgása javul, de jóval kisebb lesz a 2-es típusú cukorbetegség kifejlődésének kockázata is.

#10
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-11-07

A más módon nem csökkenthető kóros elhízás elleni műtéteknek a testsúly drámai csökkentésén túl számos előnyös hatásuk van, de jellegzetes fejfájással járó koponyaűri nyomáscsökkenést is előidézhetnek.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.