Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 12
#1
Sclerosis multiplex lapszemle 4. évfolyam 2. szám
OTSZ Online >> Sclerosis multiplex lapszemle
2020-03-10

Számos neurológiai betegség patológiájának lényege a neuroaxonális károsodás.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-08-18

A mai élsporthoz szükséges kardiális teljesítmény nemritkán „sportszív” kifejlődését kívánja meg, melynek paraméterei akár kórosnak is tekinthetők. Még inkább így van ez, ha a sportoló teljesítményt fokozó szereket használ.

#3
Orvostovábbképző Szemle Különszámok 20 éves jubileumi különszám
OTSZ Online >> Rovatok >> Jubileumi különszám
2014-01-13

Amióta van sport, azóta van sport­orvoslás, melynek feladata a sport­tal kapcsolatos speciális sérülések, ártalmak gyógyításán túl az, hogy megismerje a szervezet működését terhelés alatt, és tisztában legyen a rendszeres edzés hatásaival. Az ellenőrzés és kutatás legfőbb fel­adata természetesen az, hogy a szo­kásosnál nagyobb igénybevétel mellett is megőrizzük a sportolók egészségét és felügyeljük, hogy sem az edzések, sem a versenyek ne káro­sítsák egészségét.

#4
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2013-08-02

A sportolással kapcsolatos hirtelen szívhalálozás csökkentése érdekében be­vezetett szűrővizsgálatnak nem minden országban része a nyugalmi 12-elvezetéses EKG értékelése, mert a sok tévesen pozitív lelet utánvizsgálatot tesz szükségessé képalkotó, terheléses, tartós regisztrációs és elektrofiziológiai módszerek igénybevételével. Sportolók hazai tájékozódó Holter-szűrése 62%-ban mutatott „abnormális” képet panaszmentesség és normális nyu­galmi EKG mellett. Ezért ismertetjük két friss állásfoglalás és közlemény ezzel kapcsolatos ajánlásait, valamint az utóbbi néhány év fontosabb közléseit.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2013-07-31

Az Amerikai Sportorvosok Társasága és a FIFA a földkerekség bármely orvosának ingyenesen biztosít orvostovábbképző anyagokat a sportesemények közbeni hirtelen szívhalál megelőzéséhez és késedelem nélküli kezeléséhez. 

#6
Orvostovábbképző Szemle XIV. évf.10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2007-10-01

Nem mindig beszélhetünk anorexia nervosáról akkor, ha egy leány vagy fiatalasszony önszántából kórosan lesoványodik. Ha a táplálék elutasítását versenyhelyzet váltja ki, helyesebb az anorexia competitiva fogalmával élni.

#7
Orvostovábbképző Szemle XII. évf.11. szám
OTSZ Online
2005-11-01
Kérdés. A bakteriális eredetű arcüreggyulladások nagy részét a Streptococcus pneumoniae okozza. Van-e bizonyíték arra, hogy a fogékony egyének sinusitise megelőzhető pneumococcus elleni vakcina alkalmazásával? Háziorvos, Texas Válasz. A pneumococcus ellen beoltott személyek körében a klinikai vizsgálatok nem mutatták ki a sinusitis incidenciájának szignifikáns csökkenését. A 23 szerotípus poliszacharid antigénjét tartalmazó pneumococcus elleni vakcina (Pneumovax 23, Pnu-Imune 23) bizonyítottan véd azok ellen az invazív fertőzések ellen, amelyeket a védőoltásban reprezentált szerotípusú pneumococcus- törzsek okoznak, valamint felnőttek körében csökkenti a bacteriaemiával járó, pneumococcus okozta pneumonia előfordulási gyakoriságát.1 A vakcináció a pneumococcus okozta pneumonia szempontjából nagymértékben veszélyeztetett populációban csökkentette a bacteriaemiával nem járó pneumonia előfordulási gyakoriságát,2 de más veszélyeztetett népességcsoportokban nem sikerült igazolni a bacteriaemiával nem járó tüdőgyulladások számának csökkenését.3 Gyermekek sinusitisének megelőzésére a vakcina nem alkalmas.
#8
Orvostovábbképző Szemle XII. évf.11. szám
OTSZ Online
2005-11-01
A sportolók csökkent teljesítőképességének egyik gyakori oka a túledzettségi szindróma vagy letörés. A sportteljesítmény csökkenését állandó kimerültség, izomfájdalom, a koordináció romlása, fogyás, hangulatváltozás és gyakori betegségek is kísérhetik, mindezek azonban diagnosztizálatlan kórképek korai jelei is lehetnek. A túledzettségi szindróma kimutatására megbízható és a gyakorlatban rutinszerűen alkalmazható diagnosztikai eljárások jelenleg nem állnak rendelkezésünkre. Kezelésként az orvos részleges vagy teljes pihenést ír elő, és igyekszik felderíteni, korrigálni a túledzettséghez vezető helytelen edzésmódszereket, táplálkozási és pszichoszociális tényezőket. A túledzettségi szindróma vagy letörés a sportolók számára súlyos lelki teher, hiszen azzal járhat, hogy az edzéseket és a versenyzést hosszú időre fel kell függeszteni. Az orvos számára az állandó fáradtságról panaszkodó és önmagához képest alulteljesítő sportoló túledzettségi szindrómájának felismerése nehéz feladat lehet.Gyakran hónapok telnek el, mire a csökkent sportteljesítmény és a kimerültség első jelei után megszületik a diagnózis. Nehezíti az állapot felismerését, hogy számos organikus és pszichiátriai kórkép igen hasonló tünetekkel jelentkezik, így egyértelmű diagnózis csak az egyéb lehetséges okok kizárása után állítható fel.
#9
Orvostovábbképző Szemle XI. évf.10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2004-10-01

Jim Fixx The Complete Book of Running (A futás kézikönyve) című munkájának nagy sikere jelentős szerepet játszott abban, hogy az 1970-es évek közepén a jó fizikai erőnlét divatba jött és követendő példa lett az Egyesült Államokban. Érthető módon nagy vihart kavart, amikor a szerző 52 éves korában, futás közben szív-infarctusban meghalt, és a boncolás a koszorúerek 80-99%-os szűkületét igazolta. Az esetet követően a szív- és érrendszeri betegségek okainak kutatása mellett a fiatalabbak testedzésének veszélyei is a figyelem középpontjába kerültek. Annak ellenére, hogy az Egyesült Államokban a szív- és érrendszeri betegségek gyakorisága az elmúlt évtizedekben folyamatosan csökkent, a vezető haláloknak még ma is ez a betegségcsoport számít. Az elmúlt három évtizedben a kardiológia hihetetlen fejlődésének lehettünk tanúi. Egyre jobban megértettük a fizikai terhelés veszélyeit, az érbetegségek kialakulásának kórélettanát és a koleszterin-anyagcsere szerepét. Új gyógyszerek jelentek meg, és rohamléptekben fejlődtek a képalkotó eljárások. Az örökletes tényezőket feltáró genetikai kutatások is számos új eredményt hoztak. Ezek együttesen vezettek oda, hogy kardiológián ma nem ugyanazt értjük, mint 1973-ban, amikor a The Physician and Sportsmedicine első száma megjelent. A fejlődés jelentősen hozzájárult a betegek jobb ellátásához, ugyanakkor - új irányt adva a kutatásoknak - újabb kérdéseket is felvetett.

#10
Orvostovábbképző Szemle X. évf.12. szám
OTSZ Online
2003-12-01
A hosszútávfutók derék- és fartáji fájdalmának egyik ritkán felismert oka a keresztcsont fáradásos törése. Sok futónál a fokozott igénybevétel és az elégtelen csontsűrűség együttes jelenléte miatt elmosódik a határ a csont fáradása, illetve szerkezeti gyengesége által okozott törések között. A javasolt radiológiai vizsgálati eljárás az MR-vizsgálat, mely képes lokalizálni a sérülés helyét, és kizárni tumor, porckorong-elváltozás vagy medenceízületi gyulladás jelenlétét. A fáradásos törés korai felismerése hozzájárul a betegség kedvező kimeneteléhez, így a legtöbb sportoló 12–14 hét elteltével korlátozás nélkül folytathatja az edzéseket. Az ortopédiai és sportorvosi szakirodalomban egyre gyakrabban találkozhatunk a keresztcsont fáradásos törésével foglalkozó tanulmányokkal. A betegség sorozatos előfordulásáról először Volpin és mtsai számoltak be 1989-ben. Az izraeli hadsereg 380 újoncára kiterjedő vizsgálatuk során 194 személy összesen 257 csonttöréséről számoltak be, melyek közül három esetben fordult elő a keresztcsont fáradásos törése. Azóta 11 újabb esettanulmány írta le ezt a törést sportolók, azon belül leggyakrabban hosszútávfutók körében. A futók egyéb fáradásos töréseihez hasonlóan, ezekben az esetekben is általában röviddel a törés előtt változott a lefutott táv hossza, az út burkolata vagy az edzés intenzitása. Női atléták esetén gyakran szerepelt a kórelőzményben amenorrhoea és denzitometriával kimutatott csontritkulás. A keresztcsont fáradásos törése rendszerint bizonytalan, nem jellegzetes fájdalommal jár, felismeréséhez ezért gyakran a porckorong-bántalmaknak, illetve a medenceízület diszfunkciójának és gyulladásának kizárásán át vezet az út. Az alkalmazott kezelés és a prognózis szakirodalmi megítélése korántsem egységes. Néhány sportoló már 6 héttel a törés után magas szintű versenyeken vehetett részt,8 míg másoknak 8 hónapra volt szükségük a teljes gyógyuláshoz.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.