hirdetés

A fizikai terhelés és a szív

A mai élsporthoz szükséges kardiális teljesítmény nemritkán „sportszív” kifejlődését kívánja meg, melynek paraméterei akár kórosnak is tekinthetők. Még inkább így van ez, ha a sportoló teljesítményt fokozó szereket használ.

hirdetés

Angol és spanyol kutatók foglalták össze a European Heart Journal júliusi számában a fizikai terhelés és a szív munkájának kapcsolatát. Érthető, hogy az elsőként idézett dolgozat Morris és munkatársainak cikke, akik 1953-ban közölték, hogy az emeletes angol buszokon lépcsőző kalauzok a naphosszat a kormánykerék mögött ülő buszvezetőkhöz képest fele olyan gyakran lesznek koszorúérbetegek. Hasonló eltéréseket találtak a küldeményeket kézbesítő postások és postahivatalban üldögélő kollégáik között. Új vizsgálatban, 44 000 férfi csoportjában, 475 755 résztvevőévnyi követési idő során, a rendszeres testmozgás hasonló eredménnyel járt.

A jelenleg érvényes európai és amerikai irányelvek szerint hetenként legalább 150 percnyi mérsékelt testmozgásra van szüksége minden felnőttnek. A dolgozat kiemeli, hogy a színesbőrű és a fehérbőrű sportolók terheléssel kapcsolatos EKG-változása különbözik, amit a vizsgálatot végző kardiológusnak tudnia kell a megfelelő szakvélemény kiadásához.

A férfi sportemberek felének mind a bal, mind a jobb szívürege meghaladja a normálisnak tartott mérethatárt. Az olasz olimpiai csapat 45%-ának szívüregmérete a dilatatív kardiomiopátia adatainak felelt meg.

A dolgozat külön foglalkozik a hirtelen, váratlan szívhalál kérdésével is. Ennek prevalenciája a fiatal, versenyző sportemberek körében 50 000-ből legfeljebb egy eset. A szakemberek továbbra is kiemelik, hogy a fizikai terhelés legfeljebb fokozza az aritmogenezist arra hajlamos emberek esetében, és nem okozza ritmuszavar megjelenését.

Világszerte nagy téma a sportteljesítményt fokozó szerek használata és ezek egészséget károsító tulajdonsága. Számos sportágban lehet jelentősége az androgén anabolikus szteroidok szedésének, illetve az emberi növekedési hormon használatának. Ezek következményét jól ismerjük, de veszélyesebbek azok a drogok, amelyek a teljesítmény fokozódásának érzését nyújtják, tényleges hatás nélkül. A sportorvoslás kardiológiai ága igen fontos része a korszerű szívgyógyászatnak.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.