A bariatriai műtét meghosszabbítja az életet

Egy Veterans Affairs kutatás szerint a testsúlycsökkentő (bariátriai) műtétek hosszú távon felére csökkentik a 10 éves mortalitást és a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát is. 

hirdetés

A fejlett világ felnőtt lakosainak több, mint felét érintő elhízás egyre leküzdhetetlenebb probléma: gyógyszeres kezelése nehézkes, mivel az ily módon elérhető súlycsökkenés kicsi, a visszahízás esélye pedig nagy. Sebészi kezelésekkel (bariátriai műtétekkel), és életmód változtatással lényegesen nagyobb a súlycsökkenés mértéke, és a visszahízás veszélye sem akkora. (A bariátria görög eredetű szó: a baros (súly) és a iatreia (orvosi kezelés) szavakból képződött.)

E laparoszkópiás beavatkozás biztonságossága ellenére még mindig nagyon kevés műtét: a világon kb. 500 millió kórosan elhízott ember él, kb. 382 millió cukorbeteg, és mégis mindössze évente „csak” kb. fél millió bariátriai műtétre kerül sor, ennek is a fele az USA-ban zajlik.

A modern bariátriai műtétek nagyjából 80%-kal csökkentik a 2-es típusú diabetes kockázatát egy, az Egyesült Királyságban végzett vizsgálat szerint, melynek során 2167 bariátriai műtéten átesett beteget és ugyanennyi - BMI-ben, életkorban, nemben, HbA1c szintben megegyező – kontroll beteget követtek. A testsúlycsökkentő műtéteken átesettek közül 38 betegben, míg a kontroll csoportban 177 estben alakult ki új diabétesz. A hetedik év végén a bariátriai műtéten átesett betegek 4,3%-ánál (vagyis 5,7/1000 személy/év gyakorisággal) a kontroll esetek 16,2%-ánál (28,2/1000 személy/év gyakorisággal) alakult ki diabétesz. Ráadásul Roux-en-Y bypass műtéttel a már 2-es típusú diabéteszben szenvedő cukorbeteg elhízottak 27%-ánál teljes remisszió, a betegek felénél komplett és részleges remisszió figyelhető meg. A speciális műtétekkel a 35 kg/m² BMI fölötti testtömegű diabetikus betegeken akkor is lehet segíteni, ha cukorbetegségük gyógyszeres kezeléssel vagy életmódváltással nem befolyásolható.

Az American College of Rheumatology ülésén 2014. november 18.-án bemutatott absztrakt szerint (L17) a testsúly műtéti csökkentésének óriási szerepe van reumatoid artritiszben is: hatására a betegek BMI-je 47,9 kg/m²-ről 32,6-ra csökkent, C-reaktív protein szintjük 26,0 mg/l-ről 5,9 mg/l-re, vérsejtsüllyedésük 45-ről 26-ra csökkent,.

A bariátriai műtétek igazoltan javítanak a kórosan elhízott betegek nem alkoholos szteatohepatitiszén.

Már régóta sejthető, hogy a bariátriai műtétek javítani fognak a halálozási mutatókon is, de nem történt még elégséges műtét, és nem telt el a modern műtéti beavatkozások bevezetése óta a statisztikai értékeléshez elegendő idő. Mivel a korábbi, 5 éves adatok nem jeleztek túlélési javulást, Dr. David E. Arteburn (Group Health Research Institute, Seattle, Washington) és munkatársai most egy nagy populációt is vizsgálat alá vettek. A Veterans Affair (VA) bariátriai központjaiban 2000 és 2011 között végzett 2500 műtétes beteg (74% férfi) adatait vetették össze életkorban, nemben, geográfiai területben, BMI-ben, diabéteszben, és egyéb mutatókban azonos 7462 kontroll, nem operált személy adataival. A műtétek 74%-a gasztrikus bypass, 15%-a „sleeve” gasztrektómia, 10%-a állítható gasztrikus „band” volt, és 1% volt egyéb beavatkozások aránya.

Egy évnyi követés után a műtétesek mortalitása 2,4%, a kontrolloké 1,7% volt, de 5 évnél ez már 6,3% vs 10,4%-nak, 10 évnél pedig 13,8% vs 23,9%-nak adódott. Tehát az idő múlásával a műtéten átesett betegek halálozása a nem operáltakhoz képest egyre csökkent: 5 évnél HR: 0,45, 95%CI 0,36-0,56, 5-14 évnél pedig HR: 0,47, 95%CI 0,39-0,58 volt. A hosszú idejű mortalitás csökkenés nem csak az obez, hanem a szuper-obez betegeknél (BMI: ≥50 kg/m²) is jelentkezett. A hosszú idejű mortalitási kockázat csökkenése erősebb volt azoknál az operáltaknál, akiknél a kövérség mellett diabétesz is fennállt. A kutatók szerint tehát a bariátriai műtétekkel a műtét utáni 5-14 évben 53%-kal kevesebb a bármilyen okból bekövetkező halálozás valószínűsége.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. JAMA 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.