hirdetés

A bolygóideg blokádja extrém kövérségben

A nervus vagus blokádja a kövér emberek jóval nagyobb fogyását eredményezi, mint az eszköz utánzata (a placebo), de mégsem olyan mértékben, mint ahogy azt a vizsgálat tervezésekor várták. 

hirdetés

A vagus ideg fontos szerepet játszik a jóllakottság (teltség) érzésében és az anyagcserében, és a vagus blokádja egy minimálisan invazív laparoszkopiás műtét során behelyezett elektródákkal érhető el, amelyek (egy pacemakerhez hasonló készülékbe rejtve, szintén a bőr alá helyezve) nagyfrekvenciájú árammal blokkolják az agy és a gyomor, valamint az agy és a pancreas közötti ideg-impulzusok áramlását. A módszerrel a konvencionális „bariatrikus” műtétek többségével ellentétben nem változtatják meg az emésztőrendszer anatómiáját, alkalmazásakor nincs étel-intolerancia, hányinger vagy hányás. A vagus ideg blokádjával Ausztráliában, Mexikóban és Norvégiában 31 igen kövér betegnél mintegy 15%-os súlyfeleslegtől való megszabadulást érték el a Mayo Klinika vezetésével.

Az EMPOWER vizsgálatban a módszer alkalmazásával jelentős súlyveszteséget értek el, de ez nem nagyon különbözött a placeboként elektromos ingerlést nem adó készüléket kapók csoportjánál elért súlyvesztéstől. Jelentős összefüggés volt viszont a készülék használatának időtartama és a fogyás mértéke között az EMPOWER vizsgálat mindkét csoportjában. Az EnteroMedics Inc. által támogatott ReCharge vizsgálat során (JAMA 2014. szeptember 3.cikk) a vezető szerző, dr. Sayeed Ikramuddin (University of Minnesota, Minneapolis) és munkatársainak betegei naponta legkevesebb 12 óráig használták az eszközt, illetve a kontroll csoport annak ingerlés nem adó (placebo) változatát. A kiválasztott betegek testtömeg-indexe 35 és 40, valamint 40 és 45 kg/m² között mozgott, és mindegyikük legalább egy kövérséggel összefüggő betegsége is volt. Aktív idegblokádot végző eszközt 162-en kaptak, utánzatot 77-en viseltek. Az intention-to-treat analízis szerint a vagus blokkolása a súlyfelesleg 24,4%-ának (a kiindulási testsúly 9,2%-ának) csökkenésével járt, míg a nem blokkolt (utánzatot viselő) betegeknél a testsúly fölösleg 15,9%-a tűnt csak el (a kiindulás testsúly 6,0%-a). A különbség csak 8,5 százalékpont volt (95%CI 3,1-13,9), ami nem érte el a vizsgálat megindítása előtt megcélzott 10 pontot, bár a vagus blokkolásos csoport részvevőinek testsúlya statisztikailag szignifikánsan nagyobb volt (p=0,002 egy post hoc analízis szerint). 12 hónap után a vagus ideg blokkolásán átesett betegek 52%-ánál még legalább további 20%-kal, 38%-uknál 25%-nál is nagyobb mértékben csökkent a súlyfelesleg, míg a kontroll csoportban csak 32% volt azok aránya, akik további 20%-ot és 23% azoké, akik 25%-nál nagyobb testsúlycsökkenést értek el. Sajnos, a hasi műtét és a vagus blokk 8,6% -ban súlyos mellékhatásokkal járt, bár ezek a mellékhatások kevésbé voltak súlyosak a konvencionális „bariatrikus” műtéteknél tapasztaltakhoz képest. Ha csak a készüléket és eljárást vesszük figyelembe, akkor súlyos mellékhatás a valóban vagus-blokkolt csoportban csak 3,7%-ban (95% CI: 1,4%-7,9%) fordult elő. A leggyakoribb mellékhatás a gyomorégés vagy dyspepsia, valamint az enyhe vagy mérsékelt hasi fájdalom volt.

A közleményhez írt szerkesztőségi közleményben Dr. David E. Arterburn (Group Health Research Institute, Seattle, Washington) és Dr. David P. Fisher (Kaiser Permanente Northern California, Richmond) azt a következtetést vonták le, hogy a „vagus ideg blokádja valóban egy innovatív eljárás, de úgy látszik, hogy a súlyos obesitas kezelésének nem eléggé tartós hatásos módja”. Kiemelték, hogy a vagus ideg blokádja és a mérsékelten intenzív életmódváltás együttese nem annyira hatásos, mint egy intenzív életmód-program, pl. amilyet a Look AHEAD vizsgálatban használnak, és amellyel 1 év alatt 8,6%-os fogyást értek el. Az egyéb – kövérséget csökkentő, ún. „bariatrikus” – műtétek (pl. gyomorszűkítés, bypass, stb.) jóval hatásosabbak és a vagus blokáddal ellentétben azonnali fogyást eredményeznek. A vagus blokádot klinikailag fontos súlyos mellékhatások kísérik és nem ismerjük a későbbi visszahízás arányát, valamint az ismételt műtétek szükségességét sem.

A vagus ideg stimulációját először Penry, Wilder, Ramsay végezte el 1988-ban az agyi görcsrohamok kezelése céljából. Alacsony frekvenciájú stimulációval az EEG-n szinkronizációt, magas frekvenciájú stimuláció deszinkronizációt hoz létre. Manapság végzik gyógyszerekre nem reagáló depresszióban is.

 

   

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News 

2. JAMA

3. Mayo Clinic

 

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.