II. Betegbiztonsági Konferencia

Hogyan hat a média a betegbiztonságára: többek között ezzel a témával is foglalkozik a II. Betegbiztonsági Konferencia, melynek célja, hogy hatékony párbeszédet generáljon a betegbiztonság témakörében, s hazánk e területen minél gyorsabban felzárkozhasson a fejlett egészségügyi kultúrákhoz.

hirdetés

A világ bármely pontján az egészségügyi ellátások során óhatatlanul hibák alakulhatnak ki, a probléma megoldása komoly összefogást igényel.  „Az elmúlt időszakban, javarészt a bulvármédiában, intenzív érdeklődés kísérte az egészségügyet” – meséli Dr. Baranyai Zsolt, a Magyar Betegbiztonsági Társaság elnöke. „Sajnos több esetben a megjenelő hírek nem megalapozott információkra támaszkodnak, igaz, hogy ezt több esetben a megfelelő forrás hiánya is okozhatja” – teszi hozzá a szakember, aki szerint súlyos következményei vannak az ilyen, javarészt negatív hangvételű publicitásoknak. „Hatásukra romlik az orvosi hivatás társadalmi megbecsülése, ennek következményeként pedig károsodik az orvos-beteg  kapcsolat” – mondja Baranyai doktor, hozzátéve, hogy a media és az egészségügy nem megfelelő kapcsolata kifejezett betegbiztonsági probléma. A Társaság elnöke szerint fontos, hogy a hibákat feltárják és abból okulva javítsák a rendszert, de ezt nagyban gátolhatja, ha a media egyoldalúan közöl, olykor nem kellően megalapozott híreket. “Meg kell érteni, hogya hibák büntetése helyett az azokból való tanuláson van a hangsúly, és fontos, hogy a média ne a szenzációt keresse, hisz’ ezzel rontja az esélyét, hogy itthon is egy fejlettebb szintre jussunk el a betegbiztonság területén”.

Az idei Betegbiztonsági Konferencia tehát  - a többi fontos téma mellett – nyit a média felé is, remélve, hogy a párbeszéd eredményeként javul a média és az egészségügy együttműködése.

A konferencia ideje: 2016 március 31- április 2.

A konferencia helyszíne: Danubius Health Spa Resort Helia**** - 1133 Budapest. Kárpát utca 62-64.

Jelentkezés és bővebb információ: 

http://convention.hu/Rendezveny/Reszletek/BETEGBIZTONSAG2016

Az I. Betegbiztonsági Konferenciát kétségek között szerveztük. Egy fiatal, hazánkban nagyrészt ismeretlen szakterület vajon mennyire lehet érdekes, lesz-e elég résztvevő. Úgy gondoltuk, hogy akkor tekinthető sikeresnek az induló konferencia, ha a jelenlevők száma eléri a száz főt. Ezzel szemben összesen 360-an regisztráltak, és a konferenciát komoly sajtóérdeklődés is kísérte, mely a társadalom fokozott figyelmére utal. 

A rendezvény sikere, valamint a betegbiztonság kérdéskörének mindennapi aktualitása arra ösztönöz és kötelez bennünket, hogy 2016 március végén ismételten lehetőséget biztosítsunk a betegbiztonsággal kapcsolatos szakmai eredmények, vélemények, kihívások és álláspontok bemutatására. A II. Betegbiztonsági Konferenciát is a Magyar Betegbiztonsági Társaság (MABEBIT) és a Semmelweis Egyetem I. Sz. Sebészeti Klinikája szervezi. A rendezvényt számos szervezet támogatásával és a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének (MOTESZ) szakmai együttműködésével tartjuk meg. A szervező bizottság a fő témakörök kijelölésénél azt tartotta szem előtt, hogy szakterületektől függetlenül minden egészségügyben dolgozó megismerhesse a betegbiztonság legfontosabb kérdéseit, illetve meg tudja osztani tapasztalatait. Szeretnénk számos lehetőséget teremteni a vitára, a kölcsönös eszmecserére, az együttgondolkodásra. 

Reméljük, hogy a magunk által felállított mércét a következő konferenciával is sikerül elérni. Szeretettel várunk mindenkit Budapesten. 

A szervező bizottság nevében, tisztelettel:


Magyar Betegbiztonsági Társaság

 

 

 

Betegbiztonsági Kérdőív 2016

Elérhető: http://betegbiztonsag-kerdoiv.hu/

A Magyar Betegbiztonsági Társaság (Mabebit) és a Semmelweis Egyetem I. sz. Sebészeti Klinikájának együttműködésében 2015. március 19-21. között került sor az I. Betegbiztonsági Konferencia megtartására. A hagyományteremtő jelleggel útjára indított, interdiszciplináris szemléletű kezdeményezés örvendetes érdeklődésre talált a szakmai közönség köreiben, a három nap alatt közel 360 fő vett részt a rendezvényen, amely széles szakmai és sajtó nyilvánosságot is kapott. A rendezvény sikere, valamint a betegbiztonság kérdéskörének mindennapi aktualitása arra ösztönöz és kötelez bennünket, hogy 2016-ban ismételten lehetőséget biztosítsunk a betegbiztonsággal kapcsolatos szakmai eredmények, vélemények, kihívások és álláspontok bemutatására.

A konferencia szakmai előkészítésével összefüggésben a betegbiztonság hazai helyzetéről szóló felmérésünkhöz szeretnénk a segítségét kérni az alábbi kérdőív kitöltésével.
A feleletválasztós kérdőív 40 kérdést tartalmaz, kitöltése kb. 15-20 percet vesz igénybe.
A kérdésekre adott válaszokat anonim módon kezeljük, ezek kizárólag statisztikai értelemben kerülnek feldolgozásra!

A kérdőív kitöltésével automatikusan 15% kedvezményt kap a II. Betegbiztonsági Konferencia (Budapest, 2016. március 31. és április 2. között) részvételi díjából, illetve amennyiben csatlakozni kíván a Magyar Betegbiztonsági Társaság tagjai közé, ezt a 2016. évben tagdíjmentesen teheti meg.

A regisztráció kitöltése a II. Betegbiztonsági Konferencián való kedvezményes részvétel, a 

társasági tagság kérelmezése és a további kommunikáció miatt szükséges, amennyiben ezekkel a lehetőségekkel nem kíván élni ezt a lépést kihagyhatja.

Köszönjük a segítségét!

Magyar Betegbiztonsági Társaság

 

 

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.