hirdetés

Mi okozhat halláscsökkenést?

A veleszületett vagy génhibák miatt kialakuló halláscsökkenés ritka állapot, de a kor előrehaladásával a nagyothallók száma egyre nő. Egy sor heveny és idült betegség, sokféle gyógyszer is okozhat hallásromlást, s az általános egészségi állapotunk, úgy tűnik, kihat a fül és a hallóideg működésére is.

hirdetés

A hallásromlás okának keresésekor a fül-orr-gégész első dolga annak eldöntése, hogy vezetéses vagy érzékszervi/idegi rend­ellenesség okozza-e a panaszt. A vezetéses hallásromlás oka a külső vagy a középfülben található, lehet pl. fülzsír, középfülgyulladás, dobhártyaszakadás, csontos kinövés. Ezek az okok sokszor maguktól megszűnnek, vagy kisebb műtéttel megszüntethetők. Az érzékszervi/idegi eredetű hallásromlás pon­tos okát és gyógymódját sokszor nehezebb megtalálni.

A hangként érzékelt levegőrezgések a belső fül csiga alakú és nevű részében az ott lévő folyadékot hozzák rezgésbe, majd a folyadékrezgés az ún. Corti-féle szerv szőr­sejtjeiben idegingerületekké alakul át, ezeket a hallóideg szállítja az agykéreg halántéklebe­nyébe, ahol a hangérzet keletkezik.

A felsorolt lépések bármelyikében tá­madhat zavar. Pl. a halláscsökkenés mellett fülzúgást, rohamokban jelentkező szédülést okozó Ménière-betegség a belső fület, a szél­ütés vagy a sclerosis multiplex (idegrendszeri autoimmun betegség) az agyi hallóközpon­tot, a hallóideg jóindulatú daganata (akuszti­kus neurinóma) az érzékszerv és az agy közti idegi összeköttetést támadhatja meg.

Előrehaladott kor, zajártalom

A korral járó halláscsökkenés hosszú, lassú kórfolyamat. Már 40 éves kor táján elkez­dődhet, és a 65 évesek egyharmada, a 80 évesek majd’ mindegyike „nagy szót hall”. Ez a fajta hallásromlás főleg a magas hangok érzékelését rontja, s az emberi beszéd magas hangjainak fontossága miatt a beszédértést is nehezíti, a beszélő hangszínétől is függő mértékben. Hamarabb és súlyosabb formá­ban jelentkezik a korral járó halláscsökkenés azoknál, akik zajos munkakörben dogoznak megfelelő zajvédelem nélkül, vagy rendsze­resen hallgatnak hangos zenét. A halláscsök­kenés megelőzésének alapja a zajvédelem és a zajkerülés.

Fertőző betegségek, gyógyszerek

A vírusok közül a kanyaró kórokozója a belső fület, a rubeoláé a hallóideget, a mumpsz vírusa mindkettőt megtámadhatja, de a ha­zánkban kötelező védőoltások védelmet nyújtanak ellenük. A vírus vagy baktérium előidézte agyhártyagyulladás, illetve agyve­lőgyulladás más súlyos tünetek mellett ma­radandó halláskárosodást is okozhat.

A baktériumfertőzések leküzdésére használt antibiotikumok egy része is veszé­lyezteti a hallás épségét – a legismertebb közülük néhány fontos, aminoglikozid típusú antibiotikum: a streptomycin, a kanamycin, a gentamicin, a tobramycin és az amikacin, amelyek visszafordíthatatlanul károsítják a Corti-szerv szőrsejtjeit. Átmeneti, esetleg maradandó halláskárosodást okozhatnak a gyulladásgátló szalicilátok (pl. aszpirin) és a maláriaellenes kinin és származékai is

A cukorbetegek között gyakrabban és fiatalabb korban lép fel halláscsökkenésCukorbaj, érszűkület

Feltételezik, hogy az ezekkel az alapbetegsé­gekkel összefüggő kisér-károsodások és idegi bántalmak közvetlenül érintik a belső fül mű­ködését és ingerületeinek továbbítását. Annyi biztos, hogy a cukorbetegek és az érelmeszese­désben szenvedők között az átlagosnál gyakoribb a halláskárosodás, különösen a viszonylag fiatalabb (60 éven aluli) korosztályban. Ezekben a betegcsoportokban a hallás szűrővizsgálatát fiatalabb korban kell kezdeni, mivel a korszerű hallókészülékekkel az érzékszervi vagy idegi okból megromlott hallás lényegesen javítható.

EZ A TÁJÉKOZTATÓ NEM HELYETTESÍTI AZ ORVOSI KEZELÉST. A BETEGEK SZÁMÁRA KÉSZÍTETT MÁSOLATOKTÓL ELTEKINTVE FELHASZNÁLÁSA CSAK A KIADÓ ÍRÁSOS HOZZÁJÁRULÁSA NYOMÁN ENGEDÉLYEZETT

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.