hirdetés

A bariátriai műtét hatása a kardiovaszkuláris rizikófaktorokra

A bariátriai műtét jelentősen enyhíti a kardiovaszkuláris betegség számos kockázati tényezőjét és javítja a szív struktúráját és működését – ezt mutatta ki a téma eddigi legnagyobb metaanalízise, amely kis híján 20 000 beteget foglalt magában, s az utánkövetési idő átlaga majdnem 5 év volt.

hirdetés

„A kardiovaszkuláris rizikófaktorokra gyakorolt hatás mértéke lenyűgöző, és jelenleg nem létezik semmilyen olyan gyógyszeres, testsúlycsökkentő vagy diabétesz elleni kezelés, amivel hasonló eredményt lehetne elérni ilyen rövid idő alatt” – mondta dr. Amanda R. Vest, az ohiói Clevelandi Klinika munkatársa, a vizsgálat vezetője. A metaanalízis a Heart október 17-i online számában jelent meg.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a következő lépésnek annak kell lennie, hogy nem csak a kockázati tényezőket vizsgálják, hanem hosszú távon (10 évnél tovább) a kardiovaszkuláris eseményeket, az ezekből fakadó halálozásokat és a bármilyen okú halálozást. A 73 vizsgálat közül, amelyet áttekintettek, kettő megtette ezt: a svéd SOS vizsgálatban 15 év alatt az első kardiovaszkuláris események aránya 30%-kal, a kardiovaszkuláris halálozásé mintegy 50%-kal kisebb volt a műtéten átesett személyekben, mint a kontrollokban. Dr. Vest és kollégái azonban kiemelik, hogy az SOS vizsgálatban nem a kezdeti testtömeg (BMI) vagy a súlyvesztés mértéke jelezte a legjobban előre a kardiovaszkuláris haszon mértékét, hanem az inzulinrezisztencia kezdeti, a műtét előtt mért értéke.

Dr. Vest és munkatársai az 1950 januárja és 2012 júniusa közötti releváns angol nyelvű publikációkat tekintették át három nagy adatbázis (PubMed, Medline és Cochrane) felhasználásával. A 73 kiválasztott vizsgálatban összesen 19 543 beteg vett részt (átlagos életkor: 42 év, 76% nő).

A műtét előtt a betegek 44%-nak volt magas vérnyomása, 24%-uknak diabétesze és 44%-uknak hiperlipidémiája. Az átlagos utánkövetési idő 57,8 hónap (terjedelem: 3–176 hó), és az átlagos súlyvesztés 54%-os volt (terjedelem: 16–87%). A műtét után az érintettek 63%-ának csökkent a vérnyomása, 73%-uknak javult a cukorbetegsége és 65%-ukban előnyösen változtak a lipidszintek.

Egy másik, 713 betegből álló csoportban, akik bariátriai műtéten estek át és szívüket echokardiográfiával vizsgálták, szignifikánsan csökkent a bal kamra tömege, javult az E/A hányados (391 betegben 1,28-ról 1,48-ra), amely a szívtelődés sebességének mutatója, és csökkent az izovolumetriás relaxációs idő is (84-ről 72,9 ms-ra).

„Ez a metaanalízis hozzásegíti az orvosokat ahhoz, hogy a kövérséggel kapcsolatos tanácsadás során elmondják betegeiknek, hogy milyen kockázatot jelent az elhízás kardiovaszkuláris szempontból” – mondták a kutatók. Ugyanakkor azonban kifejtették, hogy további vizsgálatoknak kell tisztázniuk, hogy pontosan milyen mechanizmus révén javítja a bariátriai műtét a kardiovaszkuláris rizikófaktorokat, és meg kell azt is határozni, hogy milyen típusú betegek számára jelenti a műtét a legnagyobb hasznot.

„Bár a bariátriai műtét nem kockázatmentes, életmentő beavatkozásnak tartható, különösen az olyan elhízott betegeknél, akiknek nagy a kardiovaszkuláris kockázata” – mondta dr. James B. Young, a Clevelandi Klinika munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.

Forrás: Medscape 

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.