hirdetés

A csecsemőtáplálás hatása a gyermekkori neuropszichiátriai kórképek kialakulására

Régen ismert, hogy a nem megfelelő táplálkozás károsítja az idegrendszer fejlődését. A múlt század közepén fedezték fel phenylketonuriás gyermekeknél, hogy a nem megfelelő táplálás következtében szellemi károsodás alakul ki. Ismert, hogy az alultápláltság, a vashiány esetén károsodik a mentális fejlődés. A táplálkozás és a mentális funkciók közötti kapcsolat lehetősége már régóta köztudomású.

hirdetés

Az idegrendszer fejlődése bonyolult génexpressziós folyamok kölcsönhatása során történik. Az agy fejlődésének vannak kritikus szakaszai – ablakai –, amikor a környezeti tényezők hatása érvényesülhet és modifikálja a fejlődés folyamatát.1/*/ Ennek egyik fontos része a bél–agy tengely. A bél–agy tengelynek vannak már korábban ismert és újabban felfedezett útvonalai. A bél és az agy között kétirányú a kapcsolat. Az agy felé történő afferens és a bélrendszer felé történő efferens információáramlásnak több útja van. Diszbiózis következtében fals információk jutnak az afferens irányba, az agy felé.

  1. Bizonyos bélbaktériumok képesek neurotranszmittereket termelni és segítik a neuro-neuronális kapcsolatot (acetilkolin, szerotonin, adrenalin, dopamin, noradrenalin). Diszbiózis esetén ez a funkció sérül.
  2. Diszbiózis esetén károsodik a bél barrier funkciója, gyulladásos citokinek szabadulnak fel (IL-6, TNF). Ennek következtében a vékonybél körüli vagus fonat jelátvivő képessége is csökken.
  3. Humorális mechanizmusok is sérülnek, károsodik a hisztamin-, triptofán-anyagcsere, aminek lényeges szerepe van a hangulatra és a viselkedésre. A triptofán és a szerotonin hatását a gyógyszeripar is használja, hiszen az antidepresszánsok egy része a szerotonin up take csoportba tartozik.
  4. A n. vagus afferens szála.

Az efferens kapcsolat is több úton valósul meg:

  1. Hipofizis–hipotalamusz–mellékvese rendszer.
  2. Neurotranszmitterek felszabadulása.
  3. A n. vagus efferens szála.2/*/

Klinikai és epidemiológiai vizsgálatok igazolják, hogy diszbiózisban szenvedő, allergiás gyermekeknél gyakrabban fordulnak elő neuropszichiátriai kórképek, különös tekintettel az ADHD-re és az ASD-re (autizmus spektrum zavar).

A klinikai gyakorlatból ismert, hogy az ASD-ben szenvedő gyermekeknél gyakrabban fordulnak elő gasztrointesztinális kórképek (ételallergia, IBD). Ezeknél a gyermekeknél diszbiózis észlelhető a székletben. A székletben a Lactobacillus-túlsúllyal szemben Corynebacterium, Streptococcus és Clostridium fordul elő jelentős mennyiségben. ASD-ben és gasztrointesztinális betegségben szenvedő gyermekeknél a mikrobiom széklet-transzplantációval történő helyreállítása nemcsak a gasztrointesztinális tüneteket javította, hanem az ASD tüneteit is.

Az ADHD prevalenciája 5%. Gyermekeknél gyakran diszbiózist észlelnek, és a betegséghez neurotranszmitter (dopamin, szerotonin) felszabadulási zavara társul. Diszbiózisban a bél–agy tengelyen keresztül károsodik az neurotranszmitterek felszabadulása, és ennek következtében sérülhet a mentális érés.

Újabb kutatások felvetik, hogy az ADHD és az ASD kialakulásában a fenti neuroendokrin folyamatok révén szerepe van a diszbiózisnak.

A csecsemők számára a legjobb táplálék az anyatej. Az anyatej tartalmazza a szükséges pre- és probiotikumokat, hogy ne alakuljon ki diszbiózis, különösen a veszélyeztett populációban (koraszülés, császármetszés). Anyatej hiányában az anyatejhez legjobban hasonlító pre- és probiotikummal dúsított tápszerrel kell táplálni a csecsemőt, hogy biztosítva legyen számára a mentális fejlődési lehetőségek maximális kihasználása.

A tesztkitöltésért kattintson ide: 

https://otszonline.hu/cikk/kreditpontos_kviz_modulok?preview

 

Irodalom:

  1. Cenit MC, Nuevo IC, Codoner‑Franch P, et al: Gut microbiota and attention deficit hyperactivity disorder: new perspectives for a challenging condition. Eur Child Adolesc Psychiatry 2017. márc. 13.
  2. O’ Mahony SM, Stilling RM, Dinan TG, Cryan JF. The microbiome and childhood diseases: Focus on brain-gut axis. Birth Defects Res C Embryo Today 2015;105(4):296–313
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.