hirdetés

A D-vitamin felére csökkenti az 1-es típusú diabétesz kockázatát

A fiatal felnőttkorban kapott megfelelő mennyiségű D vitamin a felnőttkorban kezdődő 1-es típusú diabétesz kockázatát akár 50%-kal is csökkentheti – erről számoltak be a Harvard Egyetem Közegészségtani Karának kutatói.

hirdetés

Ha ezt a további kutatások is igazolják, akkor a D-vitaminnak nagy szerepe lehet majd ennek a súlyos autoimmun betegségnek a megelőzésében.

„Meglepő, hogy egy ilyen súlyos betegséget, mint az 1-es típusú diabétesz, talán meg lehet előzni egy egyszerű és biztonságos beavatkozással” – mondta Kassandra Munger, a vizsgálat vezetője, az élelmezéstudományi tanszék munkatársa.

A vizsgálat eredményei online február 3-án jelentek meg, és nyomtatott formában március 1-jén olvashatók az American Journal of Epidemiology-ban.

Az 1-es típusú diabéteszben a szervezet immunrendszere megtámadja és véglegesen alkalmatlanná teszi az inzulintermelésre a hasnyálmirigy inzulint elválasztó sejtjeit. Az Egyesült Államokban mintegy 25,8 millió embernek van diabétesze, s ezek körülbelül 5%-ának 1-es típusú diabétesze van. Bár ez a betegség gyakran már a gyermekkorban kialakul, az esetek mintegy 60%-ában csak 20 éves kor kezdődik.

Korábbi vizsgálatok is azt jelezték, hogy a D-vitaminnak szerepe lehet az 1-es típusú diabéteszben, azonban ezek főleg a vitamin gyermekkori vagy terhesség alatti hiányával foglalkoztak, és a betegség gyermekkorban kialakuló formájával. Más vizsgálatok, amelyeket fiatal felnőttekben végeztek, kapcsolatot találtak a D-vitamin magas szintje és a szklerózis multiplex kisebb kockázata között (ez az autoimmun betegség genetikailag és epidemiológiailag összefügg az I. típusú diabétesszel), s ez azt jelezte, hogy a nem megfelelő D-vitamin ellátottság felnőttkorban fontos kockázati tényezője lehet az autoimmun betegségeknek általában.

A mostani kutatás során egy prospektív esetkontrollos vizsgálatot végeztek, amelybe az Egyesült Államok hadseregének tagjait vonták be – az ő vérmintáik sok évre visszamenőleg rendelkezésre álltak a hadsereg megfelelő intézményében, a Department of Defense Serum Repository-ban, amely több mint 40 millió mintát őriz, amelyeket 8 millió katonától gyűjtöttek az 1980-as évek közepe óta. A kutatók kiválasztottak 310 olyan személyt, akikben 1997 és 2009 között I. típusú diabéteszt állapítottak meg, és a betegség előtti vérmintáikat összehasonlították 613 kontroll személyével.

„Az 1-es típusú diabétesz kockázata már akkor is emelkedettnek látszik, amikor a D-vitaminszint ismereteink szerint normális; ebből arra következtethetünk, hogy a népesség jelentős részének haszna származna a fokozott D-vitamin bevitelből” – mondta Alberto Ascherio, a vizsgálat szenior szerzője, az epidemiológia és az élelmezéstudomány professzora.

A mostani vizsgálatban a magasabb (átlagosan 100 nmol/l) D-vitaminszintű fehér személyekben 44%-kal ritkábban fordult elő 1-es típusú diabétesz, mint azokban, akinek átlagos szintjük csak 75 nmol/l volt az 5,4 éves átlagos követési idő alatt. A leggyakoribb azokban volt a diabétesz, akiknek D-vintaminszintje a legalsó kvintilisbe esett. Ez az összefüggés nem állt fenn a spanyolajkúakban és az afroamerikaiakban, azonban a szerzők szerint lehetséges, hogy ennek oka csak a kis esetszám.

A becslések szerint világszerte 1 milliárd emberben alacsony a vér D-vitaminszintje, és ez minden etnikumra és korcsoportra igaz. Bár a napozás kiváló D-vitaminforrás, a fényvédő szerek, a ruházat, a bőr pigmentációja és a téli, alacsonyabb szintű ultraibolya sugárzás mind akadályozzák a D-vitamin termelődését. Az étel általában nem jó D-vitaminforrás, kivéve a „jó” forrásokat, mint amilyen a lazac vagy a vitaminnal dúsított tej, amely adagonként 400 NE-et tartalmazhat; az USA-ban a Mayo Klinika szerint a javasolt napi adag 600–800 NE.

„Bár még korai lenne azt javasolni, hogy mindenki jusson több D-vitaminhoz az I. típusú diabétesz megelőzése érdekében, az a lehetőség, hogy sok eset megelőzhető lenne napi 1000–4000 NE D-vitaminnal, amit általában még biztonságosnak tartanak, nagyon csábító” – mondták a szerzők.

Forrás: Harvard Gazette

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.