hirdetés

A diabéteszes neuropátia kezelése kognitív viselkedésterápiával

A Bostoni Egyetem orvoskarának és a VA Boston Healthcare System-nek munkatársai azt mutatták ki, hogy a fájdalmas diabéteszes neuropátiát enyhíteni tudja a kognitív viselkedésterápia (KVT).

hirdetés

A vizsgálatról, amely első a maga nemében, először vizsgálja ennek a terápiának a hatását II. típusú diabéteszben, a Journal of Pain márciusi kiadása számol be.

A diabétesz leggyakoribb formája a II. típusú diabétesz, és több mint 20 millió amerikait érint. Kezdete gyakran fokozatos; akkor alakul ki, amikor a személy nem képes inzulint termelni vagy nem tudja azt hatékonyan hasznosítani. Ennek folytán hiperglikémia alakul ki.

A kezeletlen hiperglikémia diabéteszes neuropátiához vezethet, azaz olyan, később állandóvá váló idegkárosodáshoz, amely miatt a személy kezében és lábában égő, szúró fájdalmat érez. Bár léteznek olyan gyógyszerek, amelyek csillapítják ezt a fájdalmat, ezeknek gyakran negatív mellékhatásaik vannak, például fejfájás, hányinger vagy szédülés.

Dr. John D. Otis PhD, klinikai pszichológus és a pszichiátria docense, valamint munkatársai azt mérték fel, hogy a KVT, egy célorientált kezelés, amely a maladaptív gondolatok és a betegséget elősegítő viselkedés megváltoztatására törekszik, segíthet-e olyan leszerelt katonáknak, akiknek fájdalmas diabéteszes neuropátiájuk van.

A vizsgálatba 18 éves és idősebb leszerelt katonákat vontak be, akiknél II. típusú diabéteszt állapítottak meg, és több mint 3 hónapja neuropátiás fájdalmuk volt. A résztvevők egyik csoportja a szokásos kezelésben részesült, a másik csoportnál ezt KVT-vel egészítették ki.

E második csoport tagjai 11, egy órán át tartó KVT ülésen vettek részt, amelynek során a terapeuta arra összpontosított, hogy relaxációs technikákat tanítson meg a betegeknek, és azt, hogy miként ismerjék fel azokat a gondolatokat, amelyek hozzájárulnak fájdalmukhoz, és hogyan küzdjenek ezek ellen. Emellett megtanították a pácienseknek, hogy miként maradjanak aktívak, és hogyan tervezzenek meg élvezetes tevékenységeket, például egy sétát vagy közös ebédet egy baráttal.

Négy hónappal később ellenőrizték az eredményt, s azok a résztvevők, akik KVT-ben részesültek kisebb fájdalomról számoltak be és arról, hogy a fájdalom kevésbé akadályozta mindennapi életüket, mint azokét, akiket nem kezeltek KVT-vel.

Mint dr.Otis elmondta, vizsgálatuk azt igazolja, hogy a diabéteszes neuropátiától szenvedő millióknak nem kell csupán a gyógyszerekre hagyatkozniuk.

Forrás: Medical News Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.