A feltételezett demencia kivizsgálása

A 65 évesnél idősebbek részarányának növekedésével egyre nő a demencia gyakorisága is. A kockázati tényezők: életkor, demencia a családban, apolipoprotein E4 genotípus, kardiovaszkuláris betegség, antikolinerg szer krónikus alkalmazása, alacsonyabb iskolai végzettség. Nagy forgalmú járóbeteg-ellátás keretében a háziorvosok két egymást követő alkalommal végzett vizsgálat­tal győződhetnek meg időkímélő módon arról, hogy betegük demenciában szenved-e. Az első viziten egy gyors szűrőtesztre kerül sor. Ha ennek eredmé­nye kóros, vagy más betegség gyanúja merül fel, laboratóriumi és képalkotó vizsgálatokat kell kérni, illetve a betegnek vissza kell térnie a kognitív funkciók további vizsgálatára. Legkésőbb a második vizit során el kell végezni a Mini-Mental Tesztet, a Geriátriai Depresszió Skála szerinti értékelést, illetve a szó­gördülékenységi és az órarajzolási tesztet.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
B. Brent Simmons, MD
a szerző cikkei

Brett Hartmann, MD
a szerző cikkei

Daniel Dejoseph, MD
a szerző cikkei

Dr. Tariska Péter, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[102908] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.