hirdetés

A gyakori éjszakai vizelés hipertónia jele lehet

Egy most megjelent japán vizsgálat szerint a gyakori éjszakai vizeletürítés, azaz a nocturia hipertóniával és magas sóbevitellel állhat összefüggésben.

hirdetés

A nocturia olyan állapotot jelöl, amikor a beteg éjszaka is késztetést érez vizeletürítésre. A nocturia gyakori oka lehet bőséges folyadékbevitel, alvászavar vagy a húgyhólyag obstrukciójával járó állapotok. Jellemzője, hogy a beteg legfeljebb 8 órát tud egy végtében aludni anélkül, hogy ki kellene menni a mosdóba, és az éjszakánkénti vizeletürítések száma akár 2−6 is lehet. Egyes esetekben bizonyos kórállapotot is jelezhet, például a húgyhólyag előesését, a húgyhólyag vagy a prosztata tumorát, illetve a húgyhólyag zárófunkciójának zavarát. Várandósok, bizonyos szív- vagy májbetegségekben szenvedők és cukorbetegek körében az átlagosnál gyakrabban fordulhat elő. Ugyancsak gyakoribb idős korban is, amikor a szervezet kevesebb antidiuretikus hormont termel (amely normális körülmények között elősegíti a folyadék visszatartását), illetve csökken a hólyag tárolókapacitása. Idősebb korban  gyakrabban fordulhatnak elő továbbá olyan betegségek, melyek hatással vannak a húgyhólyag működésére. A National Sleep Foundation 2003-as adatai szerint az 55 és 84 év közötti korosztály körülbelül kétharmada számol be heti rendszerességgel előforduló (akár több napra is kiterjedő) nocturiáról.

A korábbi kutatások azt mutatták, hogy a fokozott sóbevitel és a hipertónia negatív hatást gyakorol a nocturiára. A Japán Keringési Társaság 83. éves konferenciáján az egyik előadás szerzői is arról számoltak be, hogy a gyakori éjszakai vizeletürítés összefüggésben állhat túlzott sóbevitellel és magas vérnyomással. A japán népességre általánosságban elmondható, hogy jelentősen nagyobb mennyiségben fogyasztanak az emberek sót, mint a nyugati országokban, éppen ezért a japán populációban magasabb a hipertónia előfordulásának a kockázata.

Dr. Satoshi Konno és munkatársai vizsgálatukba 3749 személyt vontak be, akik általános állapotát 2017-ben felmérték. Ennek keretében mérték a vérnyomást és kérdőíves formában gyűjtöttek adatokat a nocturia előfordulásáról. Az adatok azt mutatták, hogy gyakori éjszakai vizeletürítés esetén 40 százalékkal nagyobb annak az esélye, hogy az adott egyén vérnyomása emelkedett. A hipertónia kockázata az éjszakai vizeletürítések számának emelkedésével együtt lépcsőzetesen növekszik. A vizsgálat vezetője azonban hangsúlyozza, hogy adataik nem igazolnak feltétlen ok-okozati korrelációt a nocturia és a hipertónia között, hisz az összefüggést számos egyéb tényező is befolyásolhatja, például az életmód, az etnikai hovatartozás vagy a genetikai háttér.

A magas vérnyomás Japánban népbetegségnek számít. A japán emberek átlagos napi sóbevitele körülbelül 10 g, ami több mint kétszerese a világ más pontjain regisztrált átlagos, napi 4 g körüli sóbevitelnek. A fokozott sóbevitel egyik oka a nagy mennyiségű fogyasztanak tengeri élelmiszerek és szója alapú ételek fogyasztása.

A hipertónia korai felismerésének alapvető szerepe van a szívbetegségek megelőzésében. Ebből a szempontból is fontos kutatási terület a nocturia okainak feltárása, hiszen az hátterében sokszor állhat a magas vérnyomás.

A European Society of Cardiology (ESC) elnöke, Barbara Casadei azt hangsúlyozta, hogy: „Világszerte több mint egymilliárd ember szenved magas vérnyomásban, mely a korai halálozás vezető oka. A hipertónia okozta stroke és szívbetegségek kockázatának csökkentésére a szakmai társaságok irányelvei a gyógyszeres kezelés mellett az egészséges életmód fontosságára, ezen belül a sóbevitel megszorításának, a mértékletes alkoholfogyasztásnak, az egészséges étkezésnek, a rendszeres testmozgásnak, a testsúly kontrolljának és a dohányzásról való leszokásnak a fontosságára is felhívják a figyelmet.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.