hirdetés

A gyermekgyógyász szerepe a serdülőkori acne kezelésében

FŐ SZEMPONTOK
1. A háziorvosi gyakorlatban az acne a leggyakoribb bőrbetegség; a 15–17 éves korosztályban előfordulási aránya 85%-ra tehető.
2. A pubertás korai szakában a fekete és fehér comedók uralják a képet, jellegzetesen az arc középső része (homlok közepe, orr, áll) érintett.
3. A Propionibacterium acnes egy anaerob, Gram-pozitív, diphtheroid típusú baktérium, amely a szőrtüszők melletti faggyúmirigyek folliculusaiban a faggyútermelés fokozódását követően kolonizálódik.
4. A kezelés reális célja az elváltozások számának és súlyosságának csökkentése, a hegesedés megelőzése.
5. Az általánosan alkalmazott helyi készítmények közé tartozik a benzoil-peroxid, az antibiotikumok, a retinoidok és a szalicilsav.

Bevezetés
Az acne vulgaris vagy röviden „acne” olyan idült betegség, mely éveken át tarthat, emocionálisan megterhelő lehet a beteg számára, illetve tartós hegesedéssel járhat. Bár az acne nem gyógyítható, a gyógyszerek gátolhatják a betegséget, csökkenthetik vagy megelőzhetik a hegek kialakulását.
Epidemiológia
A háziorvosi gyakorlatban az acne a leggyakoribb bőrbetegség. Becslések szerint 17 millió amerikai szenved acnéban, a 15–17 éves korosztályban aránya 85%-ra tehető. A 2000-es adatok szerint (ez évből származnak a legfrissebb adatok) becslések szerint 14,5 millió esetben keresték fel serdülők acne miatt háziorvosukat. A serdülőkori acne legjobban a pubertás stádiumával függ össze, bár az elváltozások a szekunder nemi jelleg megjelenése előtt is kialakulhatnak. A pubertás korai szakában a fekete és fehér comedók uralják a képet, jellegzetesen az arc középső része (homlok közepe, orr, áll) érintett. Később a gyulladásos elváltozások még gyakoribbá válnak, az orcákra, az alsó állkapocs területére, a hátra és a mellkasra is ráterjednek.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Daniel P. Krowchuk, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.