hirdetés

A gyomor hepatoid adenocarcinomája: minden esetben fokozott az alfa-fetoprotein termelése?

Bevezetés

A gyomor hepatoid adenocarcinomája a primer gastricus adenocarcinoma különleges alakja, mely szövettanilag mind morfológiai, mind immunológiai megjelenésében klinikailag rossz prognózisú hepatocelluláris carcinomára hasonlít. Ezeket a daganatokat lymphoid és vénás invázió jellemzi, s a májáttétek rövid időn belül kialakulnak [1]. Már korai stádiumban is leírtak ilyen típusú gyomorrákokat [2], azonban ezekben az esetekben is rossz a prognózis [3]. A hepatoid adenocarcinomák általában nagy mennyiségű alfa-fetoproteint (AFP) termelnek, mely a szérumból kimutatható [4]. A közlemény tárgya egy AFP-t nem termelő gastricus hepatoid adenocarcinomában szenvedő beteg esete, akinek rokonai körében több gyomorrákos eset is előfordult.

Esetismertetés

A 68 éves fehér bőrű beteg egy hónapja fennálló fáradtság, anorexia, epigasztriális diszkomfortérzés és rossz közérzet miatt került felvételre. Kórelőzményében diabetes mellitus és krónikus obstruktív tüdőbetegség szerepel. A családban hét közvetlen hozzátartozónál, köztük a beteg férfi- és nőtestvérénél is előfordult gyomorrák (1. ábra). A fizikális vizsgálatnál a beteg sápadt benyomást keltett, és a vérkép anaemiát igazolt (hemoglobin 100 g/l). A tumormarkerek, köztük az AFP értéke normális volt. Az endoszkópos vizsgálat során a gyomor kisgörbületén az antrumtól a corpusig elhelyezkedő kifekélyesedett daganatos elváltozás volt látható. A régióból vett minta szövettanilag gyengén differenciált adenocarcinomának bizonyult. A hasi CT-vizsgálat másodlagos májelváltozást nem igazolt. A laparotomia során a pylorusra és a gyomor alsó részére is terjedő daganatot találtak, makroszkóposan nem észleltek áttéteket a májban. A műtét során szubtotális gyomor-resectiót és Billroth II. típusú rekonstrukciót végeztek. Eseménytelen posztoperatív időszak után a beteget a 10. napon hazaengedték. Négy hónap múlva a beteg fogyásra és fáradékonyságra panaszkodott. A vérkép anaemiát mutatott (hemoglobin 82 g/l), míg a májfunkciós vizsgálatok és a tumormarkerek – így az AFP is – normálisak voltak. A hasi CT-vizsgálat mindkét májlebenyben metasztázist igazolt. A diagnózis felállítása után hat hónappal a beteg meghalt.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Vasilis Trompetas, Nicholas Varsamidakis, Konstantina Frangia, Vasilis Polimeropoulos és Emmanuel Kalokairinos
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.