A gyomorrák diagnózisa és terápiája

F. Lordick, L. Grenacher, C. Röcken, M. Ebert, M. Moehler és G. Schumacher - Dr. Torday László kommentárjával

A gyomorrák, beleértve a gastro-oesophagealis átmenet rákját, a negyedik leggyakoribb rosszindulatú daganat a világon, és a daganatos halálozás második leggyakoribb oka. A betegséget a nyugati világban többnyire előrehaladott stádiumban ismerik fel. A stádiummeghatározást a nagy felbontású CT, a videoendoszkópia és az endoszkópos ultrahangvizsgálat segíti. A mucosára korlátozódó gyomorrák bizonyos feltételekkel endoszkópos úton is eltávolítható. A II-es és a III-as stádiumú gyomorrák kezelésének igazoltan hatásos eleme a perioperatív kemoterápia. Távoli áttétek megjelenése után a kezelés palliatív, de a kemoterápia meghosszabbítja a túlélést és javítja a betegek életminőségét. Az általánosan használt kemoterápiás kombináció platinavegyületből és fluoropirimidinből áll. A gyomorrákok mintegy 20%-ára jellemző a növekedésifaktorreceptorok családjába tartozó HER2 fokozott expressziója. Az ilyen esetekben a trastuzumabbal kiegészített kemoterápia meghosszabbítja a túlélést.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
F. Lordick
a szerző cikkei

L. Grenacher
a szerző cikkei

C. Röcken
a szerző cikkei

M. Ebert
a szerző cikkei

M. Moehler
a szerző cikkei

G. Schumacher
a szerző cikkei

Dr. Torday László
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.