hirdetés

A gyulladásos bélbetegségek extraintesztinális manifesztációi

A gyulladásos bélbetegségekben (inflammatory bowel disease, IBD) szenvedő betegek jelentős részénél többféle extraintesztinális manifesztáció figyelhető meg. Ezek jelenthetik a colitis ulcerosa és Crohn-betegség első tüneteit is, de gyakran a betegség relapsusát jelzik előre. Előfordul azonban, hogy a bélbetegség aktivitásától függetlenül észlelhetők. A bőr, az ízületek, a szem  és a száj elváltozásai elsősorban a vastagbél gyulladásával állnak kapcsolatban, míg a vesekövesség, az epekövesség, a malabszorpció és a nem köves  hydronephrosis inkább a vékonybél gyulladását szokta kísérni. A bélrendszeren kívüli tünetek közé sorolható májbetegségek, csont- és ízületi elváltozások, véralvadási zavarok, amyloidosis és növekedési visszamaradás nem specifikusak egyik bélszakasz gyulladására sem, és lefolyásuk független a bélbetegség aktivitásától.

Az extraintesztinális tünetek előfordulási gyakorisága összességében 25–36%, Crohn-betegségben ennél nagyobb. A National Cooperative Crohn’s Disease Study során az IBD-ben szenvedők 25%-ánál tapasztaltak bélrendszeren kívüli tünetet, 19%-uk arthritisben, 4%-uk bőrgyógyászati, 4%-uk máj- vagy epe-, 3,4%-uk pedig szemészeti szövődményben szenvedett.

A bőr és a nyálkahártyák elváltozásai

A bőr és a nyálkahártyák érintettsége az IBD-s betegek  mintegy 2%-ánál fordul elő. A leggyakoribb bőrelváltozások a száj aphtái, az erythema nodosum és a pyoderma gangraenosum. Előfordulhat még Sweet-szindróma és pemphigus-szerű bullosus bőrelváltozás is. A perianalis léziók a colont érintő Crohn-betegségben 80%-os gyakoriságúak. Igen súlyos esetben a Crohn-betegség okozta fekélyek terjedése az anust és az urethrát is károsíthatja.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Zágoni Tamás
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.