A hajhullás okainak kivizsgálása és kezelése

A szőrzet elvesztése gyakori probléma; a férfiak és a nők akár 50%-át is érintheti. Testszerte bárhol jelentkezhet, de a leggyakrabban a fejbőrön mutatkozik, kozmetikai problémát okozva. A háziorvosnak tudnia kell, hogyan különítheti el a betegségre utaló hajhullást az életkorral összefüggő kopaszodástól. A hajvesztést hegesedéssel járó és nem hegesedő alopeciára oszthatjuk. A hegesedéssel járó alopecia ritka, az alapellátásban legtöbbször a nem hegesedő kopaszodással találkozunk. A további felosztás szerint a hajvesztés fokális és diffúz típusú lehet. Ezek elkülönítése az első lépés a diagnózis felállítása felé.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 6,5 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.