hirdetés

A köldökzsinór korai elvágása kockázatos az újszülöttre nézve

Jelenleg a standard gyakorlat az, hogy közvetlenül a megszületés után elvágják a köldökzsinórt, azonban ez az újszülöttben vashiányhoz vezethet – mondják a szakértők.

hirdetés

A hivatalos irányelveket most felülvizsgálják, és a szakértők szerint meg kell őket változtatni.

Ha a köldökzsinórt a megszületés után néhány percig nem vágják át, akkor a benne levő vér az újszülöttbe jut.

A megfelelő brit egészségügyi hatóság (a NICE) úgy nyilatkozott, hogy jövő évben új irányelveket tesz közzé.

A köldökzsinór leszorítására vonatkozó jelenlegi irányelveket 2007-ben adták ki, amikor a szakmai közvélemény egyetértett abban, hogy a legjobb módszer a köldökzsinór azonnali átvágása – már évtizedek óta ez volt a gyakorlat. Azóta azonban a kutatók megkérdőjelezték ennek a felfogásnak a helyességét.

A Nőgyógyászok és Szülészek Királyi Kollégiuma (RCOG) 2009-ben egy olyan írást publikált, amelyben azt állította, hogy azok az újszülöttek, akiknek köldökzsinórját azonnal lefogják a születés után, akár 6 hónapig is kisebb vastartalékkal rendelkeznek.

Az alacsony vasszintet már korábban agyfejlődési problémákkal hozták kapcsolatba.

Az új javaslat az, hogy csak azután fogják le a köldökzsinórt, miután természetes pulzációja megszűnt – ez általában 2–5 perc a születés után. Egyes kórházak már meg is változtatták gyakorlatukat.

Az RCOG szóvivője ezt mondta az irányelvek újraértékelésével kapcsolatban: „A kollégium azt javasolja, hogy ne vágják át a köldökzsinórt, mindaddig, amíg nem szükséges, s a döntés mindig a helyzet klinikai értékelésén alapuljon. A kutatások szerint, ha 30 másodpercnél hosszabb idővel elhalasztják a köldökzsinór lefogását, ez csökkenti az újszülöttekben az anémia kockázatát. Ilyenkor a méhlepény vére átjuthat az újszülöttbe, ami különösen a koraszülötteknél nagyon fontos”.

Ugyanakkor hozzátette, hogy lehetnek olyan esetek, amikor a szövődmények miatt helyesebb azonnal lefogni a köldökzsinórt.

Belinda Phipps, az Országos Szülési Társaság (National Childbirth Trust, NCT) vezetője elmondta, hogy „amikor egy újszülött megszületik, vérének mintegy egyharmada még a köldökzsinórban és a méhlepényben van. Bár jó minőségű bizonyítékok nem támasztják alá, az elfogadott gyakorlat szerint injekcióval siettetik a méhlepény megszületését és azonnal lefogják a köldökzsinórt, megfosztva az újszülöttet ettől a vértől”.

„Az NCT azt szeretné, hogy a bevett gyakorlat az legyen, hogy néhány percig, amíg pulzálása meg nem szűnik, nem fognák le a köldökzsinórt, hacsak az anya nem dönt úgy, hogy injekcióval gyorsítsák meg a méhlepény megszületését, vagy ha az anya vérvesztesége miatt a lehető leggyorsabban el kell érni, hogy a méh összehúzódjon és kinyomja a méhlepényt magából.”

Mark Baker professzor, a NICE klinikai gyakorlati központjának igazgatója azt mondta, hogy minden irányelvüket rendszeresen frissítik, figyelembe véve az új kutatási eredményeket. „Javaslatunk az általunk legjobbnak gondolt gyakorlatot fogja ajánlani, s az legfontosabb szempont az anya és az újszülött biztonsága lesz” – jelentette ki.

Forrás: BBC

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.