hirdetés

A köszvény családi halmozódású betegség

A University of Nottingham kutatói olyan tajvani populációt vizsgáltak, melyben nagy arányban fordult elő köszvény. Az adatok alapján a betegség családi halmozódása igazolható. A köszvény kialakulásának esélye nagyban függ az életmódtól és a táplálkozástól, és a betegek közeli hozzátartozói körében is nagyobb a betegség előfordulása.

hirdetés

A szerzők az Annals of the Rheumatic Diseases legfrissebb számában hozták nyilvánosságra megfigyeléseiket.

A köszvény a gyulladásos arthritis egyik formája, melynek jellegzetessége a minden figyelmeztető jel nélkül fellépő akut fájdalom, valamint az érintett ízület, leggyakrabban a láb öregujjának duzzanata. Az ízületek környékén sok esetben tapintható terime jelentkezik. A tünetek súlyos fokú rokkantsághoz, valamint az ízület funkciójának elvesztéséhez vezethetnek. Arra is vannak bizonyítékok, hogy a köszvényes betegek körében az átlagnál gyakrabban fordul elő szívroham, stroke és veseelégtelenség. A betegség hátterében az áll, hogy a vér megemelkedett húgysav szintje következtében az ízületekben mononátrium-urát kristályok rakódnak le. Már eddig is rendelkeztünk bizonyítékokkal a köszvény családi halmozódásáról, ami genetikai háttérre enged következtetni. Ezt azonban megkérdőjelezték a klasszikus ikervizsgálatok, melyekben a kutatók szoros ugyan örökletes összefüggést találtak a hyperuricaemiával kapcsolatban, az azonban nem igazolódott, hogy maga a betegség is öröklődne.

A köszvény incidenciája Tajvanon a legnagyobb a világon, ezért a mostani tanulmány szerzői az ország teljes populációjának – 23 millió lakosnak – az adatait áttekintették. Azt találták, hogy a köszvény 4,2 millió családot érint, és megállapították, hogy nagyban növeli a betegség előfordulásának esélyét, ha az első- vagy másodfokú rokonok között már van köszvényes beteg. A szerzők, dr. Chang-Fu Kuo (Nottingham’s Schools of Medicine) és Chang Gung (Memorial Hospital, Taoyuan, Tajvan) így fogalmaznak: „Eredményeink megerősítik azt a klinikai vélekedést, hogy a köszvény erős családi halmozódású betegség. Tajvanon körülbelül kétszer akkora az esély a köszvény kialakulására egy olyan beteg esetében, akinek első fokú rokonai között már előfordult a köszvény.”

A munkacsoport megállapítása szerint a köszvény előfordulásának valószínűsége az érintett rokonok számának növekedésével együtt emelkedik. Így például, egy fiú ikertestvér köszvénye 8-szorosára növeli a köszvény előfordulásának esélyét, a szülő vagy gyermek érintettsége esetén ugyanakkor mindössze kétszeres a kockázatemelkedés. A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a genetikai faktorok eltérő mértékben érvényesülnek a nőknél és a férfiaknál. „A genetikai tényezők a férfiak egyharmadánál, a nők egyötödénél játszanak szerepet” – magyarázza dr. Kuo. A vizsgálat arra is rámutatott, hogy a genetikai kockázaton kívül a közös környezeti faktorok is közrehatnak a betegség kialakulásában, de a két nemnél ugyancsak eltérő mértékben.

A szerzők kiemelik, hogy megállapításaik további kutatásokat tesznek szükségessé, melyekben ki kell térni a lehetséges hajlamosító gének azonosítására is. Más országokban további populációs vizsgálatokat kell végezni a családokon belüli közös környezeti kockázati tényezők kimutatására.

Idén májusban az Annals of the Rheumatic Diseases című lapban megjelent másik tanulmány azt vetette fel, hogy a purinban gazdag ételek fokozzák a köszvényes fellángolások előfordulásának esélyét. A purin egy sor ételben megtalálható, de leginkább a húsokban és a tenger gyümölcseiben.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.