hirdetés

A kövérség endoszkópos kezelése

Az elhízás népegészségügyi probléma, gazdasági jelentőségét magyarázni szükségtelen. A fejlett országokban a lakosság évről évre nagyobb részben válik túlsúlyossá, ami a társbetegségek előfordulásának növekedésével is együtt jár.
A WHO adatai szerint Észak-Amerikában, Ausztráliában és Európában körülbelül 300 millió elhízott él. Az Egyesült Államokban kb. 23 millióra tehető a 35, és 8 millióra a 40 kg/m2 feletti testtömegindexszel (BMI) bírók száma (miközben már 25 kg/m2 felett túlsúlyról beszélünk), és a felnőtt lakosság kb. 30%-a elhízott. A túlsúly természetesen nagyságával arányosan növeli a rizikófaktorok előfordulásának gyakoriságát és súlyosságát is.
Magyarországon az előbbiek alapján ez becsülhetően megközelítőleg 800 000, illetve 300 000 beteget jelent, de például a férfiak 58%-ának, a nők 61,7%-ának nagyobb a testsúlya a normálisnál [1].
Az elhízás az Egyesült Államokban évente közel 400 000 halálesetért tehető felelőssé, így a rizikótényezők közül a dohányzás után ez a második leggyakoribb halálok. Ez Magyarországon az előzőek szerint 13 000 halálesetet jelenthet!
Az elhízás és társbetegségeinek kezelése az Egyesült Államokban évente 93–140 milliárd dollárba kerül, ebből a testsúly csökkentésére Észak-Amerikában megközelítőleg 30 milliárd dollárt költenek.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Bene László
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.