hirdetés

A külső genitális szemölcsök ellátása

A genitális szemölcsök a szexuálisan aktív népesség kb. 1%-át érintik az USA-ban. Többségüket a humán papillómavírus (HPV) 6-os és 11-es típusa okozza. A sze­mölcsök a nyálkahártyán és a környező bőrön elhelyezkedő kis, lapos papuláktól a karfiolszerű növedékekig sokfélék lehetnek. A beteg kezelheti a szemölcsöt imiquimoddal, podofiloxszal vagy szinekatekinekkel, míg a podofillin, a diklór- és a triklórecetsav alkalmazása orvosi feladat. A sebészeti megoldások: kimetszés, krioterápia, elektrosebészet. A genitális szemölcsöket okozó HPV altípusokkal szem­ben megfelelő védelmet nyújt a kvadrivalens vakcina. A férfiakat a körülmetélés is védi a HPV terjedésével szemben.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Jonathan B. Karnes
a szerző cikkei

Dr. Richard P. Usatine
a szerző cikkei

Dr. Tóth Béla, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.