A méhnyakszűrés stratégiája a HPV-érában

Magyarországon a rosszindulatú daganatos betegségek miatti halálozás magas. A halálozás mérséklésére a korai felismerés és korai kezelés a legígéretesebb stratégia, ennek eszköze a népegészségügyi lakosságszűrés. A humán papillómavírus (HPV) felfedezésével és a HPV elleni védőoltás lehetőségének megnyílásával a méhnyakszűrés hagyományos módszerének, a sejtvizsgálatnak a használhatósága megkérdőjeleződött. A fertőzöttség molekuláris markerének (HPV-DNS) kimutatása érzékenyebb, de kevésbé fajlagos eljárás, ám kombinálása a hagyományos citológiai vizsgálattal kiküszöböli a fajlagosság hiányosságát. A HPV-fertőződés elleni védőoltás útján, amely a fejlett országokban elterjedőben van, a méhnyakrák leküzdhető lesz, egyelőre azonban a sejtvizsgálaton alapuló szűrés a méhnyakrák elleni küzdelem vezető stratégiája.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Döbrőssy Lajos
a szerző cikkei

Dr. Kovács Attila
a szerző cikkei

Dr. Budai András
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.