hirdetés

A petefészekrák kezelésének személyre szabása: a BRCAness és ami utána jön

Bár az epithelialis petefészekrákok 70-80%-a reagál a kemoterápiára, a betegek csak kevesebb mint 30%-át lehet meggyógyítani citoreduktív műtét és a jelenleg elérhető legjobb gyógyszerek kombinációjával. Az elmúlt három évtizedben jelentősen javult a petefészekrákos betegek túlélése, ám a túlélési görbe ellaposodó része érdemben nem változott. Önmagukban az aktív szerek ötféle tapasztalati kombinációja közül egy sem bizonyult hatásosabbnak a betegségmentes vagy a teljes túlélés meghosszabbításában, mint a carboplatin + paclitaxel párosítás. Ebben a helyzetben sok kutató gondolja úgy, hogy a végpontok javításának leghatásosabb módja a kezelés testre szabása. Ennek módja a petefészekrákban előforduló abnormalitások megcélzása lenne, ezzel elkerülve a beteg egész szervezetében nagymértékű toxicitást okozó gyógyszerek adását.

Az eddigi legjobb példa a petefészekrák személyre szabott kezelésére a BRCA1 vagy BRCA2 csíravonalbeli inaktiváló mutációját hordozó betegek poli- (adenozin-difoszfát-ribóz) polimeráz (PARP) gátlókra adott meglepő válasza. A mutáció hordozása esetén a rákos sejtté való átalakulás során a BRCA1 vagy BRCA2 második funkcionális allélja elvész, így a sejt nem lesz képes a DNS kettős szálának töréseit homológ rekombinációval (HR, homologous recombination) javítani. Ennek következtében a tumorsejtek szelektíven érzékenyek lesznek a más DNS-javító utakat – köztük a báziskivágásos javítást, ami egy PARP-ot igénylő folyamat – gátló szerekre. A PARP-gátlókkal csíravonalbeli BRCA1- és BRCA2-mutációt hordozó nők körében végzett I. és II. fázisú vizsgálatok adatai meglehetősen biztatóak: önmagukban adva 40%-os objektív válaszarányt produkálnak petefészek- és emlőrákban, elfogadható toxicitás mellett.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Robert C. Bast Jr és Gordon B. Mills
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.