hirdetés

A propranolol alkalmazásának új lehetőségei

A béta-blokkolóként jól bevált és évtizedek óta alkalmazott szer egyre több kórképben bizonyul sikeresnek.

hirdetés

Lámpaláza van, ha nyilvánosan kell beszédet tartania? Szíve kalapál, keze remeg? Egy San Francisco-i start up cég szerint ez a probléma is hatékonyan orvosolható a számos más kórral szemben is eredményesen bevethető propranolollal.

A propranolol a β1 és βadrenoceptorokhoz kötődő nem szelektív béta-blokkoló, amelyet évtizedek óta használnak a klinikai gyakorlatban artériás hipertónia, szívelégtelenség, szívkoszorúér megbetegedés  kezelésére. Rendelik továbbá migrén profilaxisra, nyelőcső varixra, hipertireózisra és glaukómára is. potenciális indikációs köre azonban egyre bővül.

Tünetcsökkentő hematidrózisban

Robert Maglie néhány hónapja arról számolt be, hogy a propranolol adása eredményesen csökkentette egy hematidrózisos nőbetegének tüneteit. Ebben az örökletes érfal gyengeséggel és magasvérnyomással járó ritka betegségben az izgalom, stressz, félelem hatására az egyébként is túl nagy mennyiségben jelenlevő adrenalin elválasztása tovább fokozódik, a verejtékmirigyekben vér jelenik meg.

Használata melanómában

Felmerült használatának lehetősége melanómában is. Vincenzo De Giorgi  (Firenzei Egyetem) közelmúltban publikált kohorsz vizsgálatában 79, IB - IIIA stádiumú malignus melanómában szenvedő, de észlelhető metasztázissal nem rendelkező beteget vett górcső alá. Az átlagosan 63 éves betegek közül 53 beteg egyértelműen kifejezte akaratát a vizsgálatban történő részvételre, 26 beteg viszont vagy a vonakodás, vagy más meglévő betegségek, illetve propranolol intolerancia miatt kimaradt a vizsgálatból.

Az 53 betegből 19 egyezett bele abba, hogy a guideline-okban szereplő terápia mellé augmentációs terápiakánt off-label napi 80 mg propranololt szedjen, ők alkották a propranolol csoportot (PROP), míg az ezt visszautasítók kerültek a kontroll csoportba (No-PROP) - bár ez a módszer metodológiai szempontból a vizsgálat nagy gyengesége.

Három év múltán a kontrollcsoport 14 betegében (41,2%) míg a propranolol csoport 3 betegében (15,8%) progrediált a betegség. A No-PROP csoportban 6-an haltak meg, közülük 5-en a melanoma következtében, míg a PROP csoportban 2 halálozás volt, ezek közül az egyik volt rák miatti. Az eredmények csoportkülönbségek miatti prognosztikus faktorokkal történő korrekciója után úgy találták, hogy a propranolol 80%-kal csökkentette a melanóma kiújulásának kockázatát, bár a különbség - részben a kis esetszám miatt - nem volt statisztikailag szignifikáns.

Eric V. Yang, az Ohio State University Medical Center kutatója molekuláris magyarázatot is talált a fentiekre. In vitro melanoma sejtvonalakat tanulmányozva azt találta, hogy a melanoma sejtek felszínén proliferálnak az adrenoceptorok, és a noredrenalin serkenti a metasztázist elősegítő fehérjék így az IL-6 és IL-8 interleukinok és a vaszkuláris endotheliális növekedési faktor (VEGF) termelődését. Propranolol adagoláskor ezek expressziója stagnál.

Hemangioma ellen

A propranolol hemangiomákra gyakorolt hatása teljesen más mechanizmuson alapul. Ezek a jóindulatú érdaganatok leginkább a korai életévekben alakulnak ki, a csecsemők 3-10%-ánál fordulnak elő és leggyakrabban önmaguktól elmúlnak. Általában csak esztétikai problémát jelentenek, hisz többnyire a kutacs környékén észlelhetők, de egyes ritka lokalizációban veszélyesek lehetnek: a szem környékén a látásra, a légútakban (különösen a subglottisban) pedig a légzést nehezíthetik. Fagyasztásos, lézeres és műtéti kezelése a gyakori, de a gyermekgyógyászok véletlen észleletek sora alapján nagy reményeket fektetnek a propranolol hatásosságába.

James R. Dornhoffer (University of Arkansas) azt feltételezi, hogy a propranolol downregulálja a renin-angiotenzin-aldoszteron (RAA)-rendszer komponenseit, amelyek kifejeződése megemelkedik az érintett szövetekben, és angiogenezist okoz. Szerinte ezt az angiogenezist gátolja a propranolol, de hogy milyen módon, arra egyelőre ő sem tudja a feleletet. Ez azonban nem csökkenti a szer értékét a gyógyítók szemében. Tyler Schwartz (Medical College of Wisconsin, Milwaukee) például 104 közleményt felölelő metaanalízisében azt találta, hogy azon 89 veszélyes légúti hemangiomában szenvedő kisgyermek közül, akikből 28-an propranololt , 20-an propranololt és kortikoszteroidot kaptak, 88%-uk mutatott javulást. Randomizált, kontrollált vizsgálatok is a hemangiomák lokalizációjától független, 88%-os válaszarányt mutatnak.

Alkalmazásának korlátai

Az eufóriát csökkenti a propranolol potenciális káros hatása, melyet Shuchi Mittal (Harvard Medical School és Brigham and Women’s Hospital, Boston) egy egészen más vizsgálat során fedezett fel. Mittal azt kutatja, hogy milyen gyakran rendelt gyógyszerek befolyásolják az alfa-szinuklein keletkezését vagy degradációját. Az alfa-szinuklein fehérje túltermelődése okozta toxikus hatás felel az idegsejtek Parkinson-kórban megfigyelhető károsodásáért. Az eddig vizsgált 100 gyógyszer közül a propranololról az derült ki, hogy a szert hosszan szedők 2-szer gyakrabban betegszenek meg Parkinson-kórban. Az adat persze nem bizonyít oksági kapcsolatot, de óvatosságra int. 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.